Minden napra egy film

Minden napra egy film

Gyilkos nemzedék

2019. április 01. - BBerni86

Kamaszos, erőszakos, titkokat leleplezős.

Lily okos kamaszlány, aki legjobb barátnőivel mindennapos kamasz ügyeken pörög. Van egy kis gondja a barátjával és a szexuális életükkel. Van egy kis gondja a tanárokkal, akiknek gondot jelent, hogy a lány nem hajlandó a szabott keretek között maradni, sokkal haladóbb a felfogása. Van egy kis gondja a szüleivel, akik gyilkos-nemzedek.jpgmintalánynak akarják látni. Meg van egy titkos kapcsolata is telefonon, mocskos képekkel és flörttel. De mindez apróságnak tűnik, amikor valaki elkezdi feltörni és nyilvánosságra hozni az emberek telefonjainak tartalmát. A helyi rendőrség nyomoz, és kellően dilettáns módszerekkel és erőszakkal Lily lesz a bűnbak. A városka a lányra támad, aki a barátnőivel kénytelen lesz menekülni. Vadásznak rájuk, megkínoznák és ölnék őket, de a lányok visszacsapnak.

A filmnek van egyetlen mondata, ami annyira telitalálat, hogy arról lehetne írni a teljes bejegyzést. Lily tart egy beszédet, mely arról szól, hogy az emberek álszentek. Szigorú szabályokat hoztak, de képtelenek azok szerint élni. Van egy titkos életük, hazugságaik. Majd rá tér arra, hogy a rendszert rúgják fel, ha képtelenek a keretek között élni, ne ő legyen a bűnbak. De a lényeg az, amit előtte mondott. Hogy már ott tart a társadalom, hogy az egész szabályrendszere csak egy látszat. A régi erkölcsöknek régen annyi, és csak romlottabb attól minden, hogy eljátsszák, még azok a mérvadóak. Nagyon igaznak érzem, hogy az eszmék már csak takarók ebben a világban. Használjuk őket, ha az előnyünkre vannak, és kiforgatjuk, ha nem. Rossz a rendszer, és változtatás nélkül minden csak rohad.

A film mindezt beleburkolja egy szabadszájú kamaszfilmben, amiben aztán bőven döntik a tabukat és hozzák a kemény témákat. Csak párat emelek ki: felnőtt – kiskorú közti viszony, nemi erőszak, zaklatás, gyilkosság, iskolai zaklatás, szex, homoszexualitás, családon belüli erőszak, ami nem feltétlenül jelent fizikai erőszakot. Gyakran éreztem is úgy, hogy direkt provokálni akarják a nézőt. Vagy lehet, hogy már régen voltam kamasz, és csak nekem tűnik annyira bántónak és erőszakosnak, ami ezeknek a fiataloknak a mindennapjaiban zajlik?

A film eleje egészen közel megy a drámákhoz, és helyenként nagyot tud ütni. A gender lány esete például, kemény. Hogy lesz egy szerelemből kihasználás és szívfájdalom. Az első fele le is kötött, mozgatta az agyam is, és minden durvasága mögött éreztem a többet, a tartalmat.

Majd jött a film második fele, ami átcsapott egy trash akciófilmbe, és olyan öldöklős jeleneteket kaptunk, hogy kezdtem azt gondolni, átkapcsoltam valamelyik Purge filmre. Sőt, ez sokkal elszálltabb volt. Amikor a lányok felfegyverkezve vonulnak… komolyan nem tudom, ez remek stílusparódia, vagy egyszerűen csak ennyire gagyi lett az akciórész. Nem is akarok ezen gondolkodni, mert az a véres szórakoztatás nekem már nem jött be.

Ki kell emelni azt is, hogy a casting is korrekt. Aki sorozatnéző, rengeteg ismerős arcot láthat a mellékszereplők között is. Nekem nem is a főszereplők közül Odessa Young vagy Suki Waterhouse volt az érdekes, hanem Bella Thorne, Bill Skarsgard és Cody Christian – igen, még mindig hiányzik a Teen Wolf…

Különben itt mindenki tolhatta ezerrel a kretént, a szépségfaktor fontosabb a színészinél.

Összességében jól elvoltam a filmmel, ha a végére kezdtek is elveszteni.

 

5/3,5 egyszerre tűnik paródiának és olyan filmnek, ami mond is valamit. Véres, szabadszájú.

https://www.youtube.com/watch?v=d9qyOGEuLY4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6014729337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása