Minden napra egy film

Minden napra egy film

John Wick 4.

2023. november 04. - BBerni86

Ez egy olyan akciófilm, amit jó volt nézni. Ha az agyam nem is, de a szemem sikerült lenyűgözni. De nézzük is, mi volt a negyedik részben.

Először is, a történet nagyja légből kapottnak hat. A High Table – angolul néztem, és már nem emlékszem, magyarul Kör vagy Asztal volt – Wick nyomában van, és teljhatalmat adnak Gramont márkinak a vadászatra. A film első fele, minden cél nélkül csak annyi, hogy Wick összecsap a nyomában járókkal és látványosan ölik egymást.000jwick4.jpg

Ott van a Japánban játszódó jelenetsor, vagy korábban a sivatagi összecsapás: igazából a cselekményt semmilyen irányba nem viszik, de látványra működik. Azt meg nem is firtatom, hogy miért megy a sivatagba bérgyilkosunk öltönybe. A stílus nem mindegy. A japán részek még inkább profik: lőnek, verekednek, kardoznak több stílusban és nagyon koreografált az egész. Telepakolták olyan színészekkel és kaszkadőrökkel, akik nagyon látványosan mozognak. A kedvencem, érdekes módon nem is Wick volt, pedig abban is volt ötlet, ahogy a kézi harcot a pisztollyal kombinálta. Hanem Akira, Koji lánya. Az íjjal, a harcművészettel és a mozgása mondhatni folyékonyságával. Igazából nem értek hozzá, de az nagyon látványos volt, ahogy az ő harci stílusát összerakták.

Majd jött Winston és az ötlete, hogy John miképpen szabaduljon a High Table szorításából. A párizsi akciósor is a szemet kényeztette: ahogy az egész városon át verték egymást. Pedig a tényleges cselekmény csak annyi, hogy fel kell jutni a Sacre Coeur elé egy párbajra. De amit kitaláltak hozzá… Fegyverek és stílusok kavalkádja, sokféle jármű és egy folyamatos, látványos pörgés.

A John Wick filmek világának van egy olyan háttere, amit már egy sorozat és négy film óta kíváncsian követek, hogyan alakítanak. Sajnos, nem tudom azt mondani, hogy most sok újat tanulhattam volna. Akár a hotelek, akár a High Table működése sem került előtérbe. Egy-egy szabály van kiemelve a cselekmény előre görgetéséhez, de nagyobb képet nem adnak.

Inkább, mint az akció jelenetek esetében is, a menőség a kulcsszó benne. Stílusosak, és a körítés nagyon megvan. Akár a párizsi diszpécser, aki a bérgyilkosokat irányítja. Akár az olyan kis részletek, mint a címerek, vagy a megbízások szertartásai. Még akkor is, ha nincs úgy építve a világ, hogy igazán értsem is. Mit gondolkodtam azon, hogy Mr. Nobody-nak miért kell kivágnia a kezét a késből, és nem húzhatja simán ki. De jól nézett ki, tény.

Jól néznek ki, ezt megint sok mindenre el lehet mondani. Gramont az öltönyeivel, Nobody a kutyájával, de még Wick is harci öltönyt és pisztolyt kap a végjátékra. A már emlegetett Akira ruházata és haja még szóba se került. Stílusos, röviden.

Nem aprózták el a szereposztást sem. A fontos szereplők mind jöttek vissza – Reeves és McShane most is nagyon adják, és az új fontos szereplők is sztárok. Bill Skarsgard úgy tűnik, beragad a jól bevált gonosz skatulyába, de jól áll neki. Sanada a modern szamurájként, Donnie Yen a vak harcosként – a mozgásérzékelőkkel az megint mekkora jelenet volt… És ha John Wick, kell kutya is. Az egyik kedvenc jelenetem volt, amikor Nobody már majdnem kilövi Wicket, amikor elnézi, hogy néz rá a kutyája, akit egy jelenettel korábban Wick védett meg az agyonlövéstől. Ok, kutyás vagyok, engem ilyesmivel könnyű megvenni, de ez egy szép kutya volt, és bírtam a gazdáját is.

Jók a kritikái, nagyon látványos és ha nincs is okosnak mondott cselekménye, cserébe nagyon menő és cool az egész. Várom, mit hoznak még ki az univerzumból,  mert van még benne bőven.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8618248459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.11.11. 18:38:20

neo szamuráj western, gun fu gyilokpornó kegyetlen szinekkel, és magukban hányás zenékkel, de a bunyókal nagyon működnek! Picit hosszú, de nem tudom, hogy mit vettem volna ki, japánt, berlint semmiképpen, Párizsból a körforgalmat esetleg, vagy a lépcsőknek a felét. De a fentről mutatott alaprajzos épületes nagyon jól nézett ki!
A bunyók nagyon jók.
A színészek!
Keanu ugye zseniális, mellette azonban ki kell emeljem Donnie Yent! Ugye én a Vak Végzet gyermeke vagyok, így ha valaki vakként verekszik az előnyből indul, de ahogy ő csinálja! Wow! A legjobb vak "jedit" idézte meg ismét! Ahogy vív pedig! Többet szúr, mint vág, ez külön tetszett!
A másik pedig...
Scott Adkins!
Á, srácok, ha nem tudom, hogy ő az el se hiszem! Az a maszk, az az alázat, hogy kb bármit csinálhatnak vele, csak had legyen benne! Le a kalappal. És figyelj! Játszik is nem csak verekszik! Szerintem még nem láttam filmjét ahol tényleg színészkedik, és itt megpróbálta!
süti beállítások módosítása