Minden napra egy film

Minden napra egy film

Birodalom

2019. június 07. - BBerni86

Maffiás, bűnből kiszállós, átveréses.

Victor szegényként kezdte, de rájött, hol lehet belőle valaki. Az utcán, drogot terítve, a saját birodalmát vezetve. Lett pénze, tekintélye, és egy csinos barátnője, Carmen. Amikor a lány teherbe esik, a gyerekének jobbat akar, mint ami neki valaha is jutott. Kiszállni a bűn világából, és tisztes megélhetést találni. Kapóra jön egy új ismertség is: Jack menő bróker, akinek van egy tippje, hogyan lehet gyorsan nagyon sok pénzt keresni. Victor beszáll az empire.jpgüzletbe, eleinte minden jól is megy. De ahogy a dolgok kezdenek eldurvulni, szembe kell néznie a tettei következményeivel. Elvesztheti Carment, és Jacknek is megvan a maga terve. Victor most már az életéért kell, hogy küzdjön.

Minden zsánernek megvannak a maga klasszikusai. A bűnfilmeknek is. A Szemtől szembe, A keresztapa, talán a legismertebbek. A sorba illeszkedik a Birodalom is, mely 2002-es film, de eddig valahogy kimaradt. Talán azért, mert nem igazán szeretem az ilyen stílusú bűnfilmeket. De ez tetszett, meglepő módon.

Bejött, hogy jól van felépítve a történet. Elindulunk, elkezdik behozni a konfliktusokat, amelyek aztán továbbfejlődnek. Minden szépen egymásra épül, és megvan az események logikája. Mivel 2002-es, azóta bőven volt alkalma más filmeknek is hasonló ötletekkel operálni, így a meglepetés elmaradt. Az, hogy Jack igazából mire játszik, nekem már akkor leesett, amikor visszaadta a kamatokkal együtt Victor pénzét az első körben. Az sem lepett meg, ahogy a film véget ért. Láttunk már ilyet, korábban is, azóta is. Még az öcsém egyik x-box maffiás játéka is ugyanezzel a fordulattal fejeződött be. (Lehet, hogy pont Maffia volt a címe? Jó rég játszott vele, az biztos.) De ez nem változtat azon, hogy a szkriptet remekül összerakták. A személyes kapcsolatok, a bűn útja is értelmesen összekapcsolódik.

A látványvilágát összerakták úgy, hogy nem zavart a film kora. Egyes alkotásokban nagyon zavarja a szemem a retró világa. A sebhelyesarcú lehet akármekkora klasszikus, a szereplők hajzuhatagai és ruhái miatt nem bírom élvezni a filmet. Itt nem volt ilyen gondom, ha Victor nagy, aranymedálját nem is kicsit találtam stricisnek. (Van az a sorozat, amiben azt mutatják be, hogy alakult ki a pornóbiznisz. Abban van elég sok strici szereplő is, és ilyen ékszereket hordanak ők is.)

A karakterek korrekten össze vannak rakva. Bár megvannak a tipikus bűnöző, utcai arcok, a fontos szereplőket igyekeznek összetettebb figurává tenni. Victor egyszerre megvetendő alak, ugyanakkor mégis lehet drukkolni neki. Ugyanolyan szenvtelenül tud ölni, ahogy képes a hűségre is, és nagyon szereti Carment. Az erkölcsi iránytűje megvan, és akkor kezd összeomlani minden, amikor képes lesz a saját megítélésével is szembe menni.

Korrekt a szereplőgárda is. John Leguizamo nagy eséllyel ebben a filmben mutatta meg élete legjobbját, és olyan színészek állnak mellette, mint Isabella Rossellini vagy Peter Sarsgaard. Mellékszereplőként lesznek más ismerős arcok is. Mivel már lassan 20 éve forgatták, az is jó játék lehet, hogy felmérje a néző, ki mennyit öregedett ennyi idő alatt.

Továbbra sem lesz ez a zsáner a kedvenceim egyike, de ha ilyen filmet akarok nézni vagy ajánlani, eszembe fog jutni a Birodalom.

 

Birodalom - 5/4 jól felépített története van, érdekes karakterekkel és jó színészekkel rendezett, korrekt mű.

https://www.youtube.com/watch?v=r3VU6Kj0ffQ

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9714882430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása