Minden napra egy film

Minden napra egy film

Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :)

2019. június 16. - BBerni86

Kamaszos, szerelmes, netes zaklatós.

Eszter kamaszlány, aki rajong az anime stílusért. Angolul is ilyeneket olvas, sorozatokat néz, és a haját is lilára festette. Szolid, kedves lány, aki annyira csendes, hogy nem tud az osztály népszerű tagjai közé kerülni, de nem is remelem_legkozelebb_sikerul_meghalnod.jpghiányzik neki. Kedvenc tanára Csaba bá, az angoltanár. Sok diáklánytársához hasonlóan ő is kicsit bele van szerelmesedve, és fájdalommal veszi tudomásul, hogy a tanár Angliába költözik a családjával. E-mailben azonban a lányra ír, és levelezni kezdenek, egyre szenvedélyesebben. Ám Eszter egyre közelebb kerül Beni nevű osztálytársához, és már szabadulna a netes kapcsolattól. Nem sejti, hogy Csaba bá álcája mögött ki lapul, és mi lesz a megtorlás a szakításért.

A magyar film az utóbbi években megszabadult a stigmától, és egyre több műfajban jelentek meg jó filmek nálunk is. A kamaszfilmek közül most nagyon tetszik a jelen film – aminek már a címe is árulkodó.

Nagyon mai témát dolgoz fel, több szinten is. Vizsgálja, milyen hatással van a felnövekvő generációra, hogy félig online élnek. Milyen veszélyeket rejt, hogy személyes kapcsolat igazából nincs, és kiszolgáltatjuk magunkat annak, akivel kapcsolatba lépünk így. Bulling, szerelem és beilleszkedés a film nagy témái.

A cím másért is árulkodó, és eleinte nem is értettem, miért ez a címe. A legközelebb miatt tudjuk, hogy valaki öngyilkos akart lenni. De a film elején ilyesmiről szó sincsen. Nyugi, a film végére érteni mindent, és összeáll. Maga ez az üzenet is fel fog bukkanni a képernyőn, és még felháborítóbb lesz, mint csak belegondolni abba, milyen lehet az ember, aki egy öngyilkosságot megkísérlőnek képes ilyen üzenetet küldeni.

A film trükkje, hogy a felénél van egy teljes nézőpontváltás. Mindkét fél szerelmes, mindkét fél egy kamasz életútba és érzelemvilágba enged betekintést. Kifejezetten izgalmas, ahogy ugyanazokat az eseményeket megnézhetjük két nézőpontból is. Mennyire más tud lenni a kettő, pedig ugyanaz igazából a kettő!

A szkript tehát okos, és még tartalmas is a film. Mindkét fél tettei és érzelmei átélhetőek, érthetőek és gondolkoztatóak. Arról, mennyire sérülékeny az ember, milyen sebezhetőek vagyunk, és egy látszólagos apróság is hogyan képes életeket tönkretenni. A film sokat mesél arról, hogy milyen hatással vagyunk másokra. Hogy nem is sejthetjük, hogy egyetlen szóval milyen katasztrófákat lehet elindítani. Mert ez nem csak az online zaklatás veszélyeire hívja fel a figyelmet, de arra is, miért lenne fontos az empátia. Miért veszélyes a bosszú.

Tele van a film kapcsolatokkal, amelyekről érdemben lehet beszélni. Meg lehet nézni, a három szerelem, amit bemutatnak mennyiben más és melyik milyen mély. Meg lehet nézni, milyenek a kamaszok és szüleik kapcsolatai. Melyik az, amelyikben érezzük, hogy odafigyelés és szeretet van benne, melyik kiüresedett és felszínes.

Herr Szilvia nagyon szerethető Eszter lett, a karakter arcait szépen meg tudta mutatni. A boldog és cserfes, a szerelmes, a félénk, az összetört arca is teljesen hiteles volt. Köszönheti a jó forgatókönyvnek is, de ez nem kisebbíti a színésznő érdemeit.

Nagy pozitív meglepetés volt, szerettem ezt a filmet, és bevinném középiskolai anyagba is.

 

Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) - 5/4,5 egyszerre szórakoztató és gondolkoztató, ifjúsági és felnőtt film is. Érzékeny, értelmes.

https://www.youtube.com/watch?v=KIF9kj0njdg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3714896804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása