Minden napra egy film

Minden napra egy film

Mia és a fehér oroszlán

2019. augusztus 28. - BBerni86

Állatmentős, családos, oroszlános.

Az Owen család 10 év után költözik vissza a család afrikai farmjára. Eddig Londonban éltek, de John apja halála után adtak még egy esélyt az oroszlánokkal foglalkozó farmnak. Az idősebb gyerek, Mick hamar beilleszkedik és 8_28mia.jpgminden helyi állat nagy barátja lesz. A húga, Mia azonban mindent gyűlöl itt. A farmon kisoroszlánok születnek, az egyik különleges: fehér a bundája. Mick foglalkozik vele, de Charlie valamiért Mia barátja akar lenni. A kölyök annyit jár a lány nyomában, hogy Mia végül játszani kezd vele, és nagy barátok lesznek. A farmnak is jól jön, hogy a ritka fehér oroszlánt sokan eljönnek megnézni. Ám Charlie megnő, felnőtt hím oroszlán, a szülők félteni kezdik a lányuk. Mia képtelen távol maradni a barátjától, mire az apja eladná Charlie-t. Mia megszökteti kedvencét, és együtt nekivágnak a vadonnak, hogy egy természetvédelmi területre mentse az oroszlánt.

Ok, nem ezzel kellene kezdenem, de ez volt az utolsó élményem a filmről, és még próbálom kiheverni. A vége alatt milyen zene megy? Az oroszlánkirályé! Hogy ez mennyire… fájt. Addig pozitív élmény volt a film, minek kellett ez a zene oda? Semmi köze a Disney mesének ehhez a filmhez!

De, hogy a negatív benyomásomat kiírtam magamból, nézzük, mi minden tetszett a filmben. Szerencsére sokkal több ilyen volt, mint amivel bajom volt.

A történet látszólag klisékből épül fel: ahogy a lány utál itt lenni, aztán megváltozik a hozzáállása. Ahogy Charlie és Mia nagy barátok lesznek, a család meg idilli napokat él meg, a farm is elkezd fellendülni. De aztán mindig van egy-egy csavar, ami kizökkent a már szinte Disney idill világából. Az, hogy a kicsi, cicaszerű oroszlán megnő, és mennyi veszélyt hordoz ez magában. Van a filmben egy jelenet, amikor – igaz, hogy csak játékból – de a kifejlett oroszlán a háttal álló kamaszlányra veti magát. Az ijesztő, még akkor is, ha tudjuk, hogy Charlie szereti Miát. Jobb volt, mint sok horror jump scream jelenete szellemmel.

De a komoly mondandó az lesz, mit művelnek az oroszlánokkal pénzért. Nekem már ezek a tenyésztő farmok se tetszettek igazán. Nagyon állatkertes, ahogy a sok oroszlán össze van zsúfolva egy kis helyen. Majd kiderül az is, mire megy ki a játék igazán, mert csak a farm a turistákkal nem képes fennmaradni. Nem akarom elmesélni, de nagyon nem állatbarát. Érdemes megnézni, lesokkolja az embert Miával együtt, aki véletlenül jön rá, miben van a pénz az afrikai farmok esetében.

A film második fele sokkal több drámát tartalmaz: az elején aranyos a kisoroszlán, jókat lehet vele játszani. Mick mindenféle állatot hazahord, melyek a frászt hozzák a házvezetőnőjükre. Az lazább, vígjátéki. A második felében nem csak családi dráma merül fel – durva az is, miért kell igazából orvoshoz járnia Micknek – de az afrikai vadvilág tragédiája is.

Szerencsére a családi és kalandfilmes jelleg megmarad, kisebbekkel is bátran nézhető film, de azért mozgatja az ember agyát. Nagyon szerettem benne, hogy aktívan környezet- és állatbarát film, amely felhívja a figyelmet arra, hogy pénzért mit művelnek, és miért van szüksége ezeknek a vadaknak is védelemre.

Jobb film volt a vártnál – egy újabb francia film, amit szerettem.

 

Mia és a fehér oroszlán - 5/4,5 szívhez szóló, tanulságos és kalandos film, ami családi filmként is tökéletesen nézhető.

https://www.youtube.com/watch?v=_RkaovCdP2Q

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr10015027300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása