Minden napra egy film

Minden napra egy film

Watchmen

1. évad

2019. december 21. - BBerni86

Alternatív világos, összeesküvős, nyomozós, igazságosztós.

Évtizedek teltek el, amióta Dr. Manhattan a Marsra költözött, és az emberiség összefogott egy közös ellenség ellenében. A maszkos önbíráskodók ellen fellép az FBI is, miközben a rendőrök arra kényszerülnek, hogy ők maguk is maszkot öltsenek, mert van olyan szervezet, aki lemészárolná őket a családjaikkal együtt, ha rájönnének, kik ők. Angela egy ilyen mészárlás túlélője – hivatalosan visszavonult a szakmától, és családanya lett,12_21watchmen.jpg de titkon ő az egyik maszkos rendőr. Komoly ügyet kell megoldania: a rendőrfőnököt felakasztották, és a nő nyoma egy öregember, akiről kiderül, hogy a nagyapja – akinek a története a maszkos igazságosztókéval egykorú. Közben többek terve is mozgásba lendül: a zseniális Veidt egy különös helyről igyekszik megszökni, míg több szervezet is Manhattan erejére pályázik.

Tudom, nem ez a lényeg, de van egy rész, amire nem bírok visszaemlékezni. E sorozat verziója szerint Veidt óriási halakat dobott le a légkörből teleportálás használatával, ezek okoztak olyan pusztítást, hogy az emberiségnek össze kellett fogni miattuk. A képregényben és a filmben mintha nem ez lett volna Veidt tervének megvalósulása. Valamiért egy robbantás rémlik, nem ilyen tintahalak…

Különben ezek a halak jól jelképezik, mit nem bírok megemészteni ebben a sorozatban. Van egy olyan különös légköre, ami kicsit morbid és fura, ami nem szórakoztatott, hanem kissé idegesített. Olyan abszurd húzások vannak benne, amelyek húzták az idegeim. Azt még mindig nem emésztettem meg, mi volt Trieu eredettörténete, vagy ahogyan a környezet működött, ahol Veidt éldegélt.

Időt is kell hagyni neki. Nem lehet az első részből semmit eldönteni. Az eseményeknek be kell indulni, hogy elkezdjük átlátni, miről is szól a sorozat. A tempó egyre gyorsul, és azt is szerettem, ahogy a végére minden összeállt. Az elején majdnem félbehagytam, de ahogy jöttek az összefüggések, már vártam az új részeket. A végére már okos sorozatnak tudom mondani, aminek alaposan kitalálták és szerkesztették a cselekményét.

Igaz, vannak olyan lyukak benne, amelyek zavarnak. A képregényben és a filmen Laurie Dan mellett köt ki, és együtt lesznek megint maszkos igazságosztók. Hogy lett itt belőle maszkosokra vadászó FBI ügynök, más néven? Dan sorsa?

Kicsit emészteni kell a karaktereket is. Itt nincs fekete-fehér egyszerűség, ami valahol zseniális, valahol nehéz. Jókat lehet pl. azon merengeni, hogy Veidt micsoda. Szupergonosz, vagy igazi hős? Mindenkinek van egy sötét oldala, de tesznek nagyszerű dolgokat is. A végére azért felfednek pár klasszikusabb értelemben rosszfiút, de ott is árnyaltabb a kép.

HBO kiemelt sorozat, ennek megfelelően a színészeken sem spóroltak. Tele van ismert és sikeres színészekkel az évad. Nem véletlenül emlegetem annyit Adrian Veidt karakterét, nekem Jeremy Irons alakítása tetszett legjobban. Amit viszont roppant rühelltem: ahogy Manhattan ebben a sorozatban saját, kék alakjában kinéz.

Egyedi hangulatú, komolyabb kérdéseket is felvető, hangulatos és okosan építkező sorozat, jó színészekkel megtömve. Ugyan olyan is akadt benne bőven, ami zavart, de ha itt lenne a 2. évad, kérdés nélkül nézném tovább.

 

Watchmen - 5/3,5 jól nézett ki, a végére a cselekmény is összeállt, de nekem őrültebb volt a kelleténél.

https://www.youtube.com/watch?v=7RhBjI9dPe4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5615360742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása