Minden napra egy film

Minden napra egy film

Fekete karácsony

2019. december 24. - BBerni86

Ünnepek alatti, gyilkos beavatásos, lányszövetséges.

Riley két éve elszenvedett egy támadást az egyetemen az egyik menő, diákszövetséges sráctól a csapat téli nyaralójában. A lánynak csak a barátnői hittek, és Riley nagyon visszahúzódó lett a következő időszakban. A lányszövetség legalább az ünnepek alatt szeretné, ha újra a régi lenne. Ráveszik, hogy ő is lépjen fel a 12_24fekete_karacsony.jpgfiúszövetség karácsonyi buliján velük, ahol kíméletlenül a fiúk fejére olvassák, mit tettek vele és más lányokkal is. A lány belemegy, de nem várt következményekkel kell számolniuk: most van a fiúk beavatási szertartása is, és a lányok egyre fogyatkoznak. Mire szembesülnek azzal, hogy a beavatási szertartás részeként, egy kis mágiával fűszerezve az ő levadászásuk a feladat, már az életükért kell küzdeniük.

Annyi bajom van ezzel a filmmel, hogy azt sem tudom, hol kezdjem. Így inkább az egyetlen dolgot emelem ki, amiben legalább nyomokban volt valami ötlet.

Ahogy a Tűnj el dolgozta fel a rasszizmust horror köntösbe burkolva, úgy akarta a Fekete karácsony is a feminizmus kérdéskörét felvetni. Ha nagyon lecsupaszítjuk a filmet, annyiról szól, hogy a nők mennyire rosszabb helyzetben vannak a férfiaknál. A társadalom férfiuralomra épült, és a nőknek mindenért meg kell küzdeni benne. A nemi erőszak ügyeknél gyakran nem hisznek az áldozatnak, az iskolában is el kell viselniük, hogy a professzorok megalázzák őket. Egy ponton felmerül az is, hogy a feminista harcok elérhetik az ellentétes hatást is. Mert már nem az lesz a cél, hogy egyenlő jogokat élvezzenek férfiak és nők, hanem a hatalomátvétel. De mindez csak elbújik a történetben – érezni, hogy ez lehetett a pellengérre állított téma, de kivitelezni már nem sikerült jól.

Akkor nézzük, mi minden lett ennél is rosszabb a filmen:

1: a horror. Nem is lehetne horrornak nevezni. A film nagyobbik felében nincs is ijesztő elem, csak a csajok okoskodnak. Sikerült is elérnie a filmeseknek, abszolút nem direkt véleményem szerint, hogy magamban halállistát írjak, melyik csaj ismerkedjen össze előbb a nagy kaszással. Mire beindul a gyilkolás, arra is csak béna gyilkosokat kapunk. Íjaznak a lőfegyverek korában? Könyörgöm. Ennél az is jobb lett volna, ha a konyhakéssel lendülnek akcióba. A végét a misztikus szállal meg említeni se akarom.

2: hitelesség. Az nincs, semmi. Mese az egész habbal. Még csak következetesnek se mondanám, és itt most jön a SPOILER: a film végén eltörik a szobrot, ezzel felszabadítják a srácokat a gyilkos szellemtől. Mégis, egyet kivéve mindenkit elégetnek a diákszövetség épületével együtt. Így ez már nem tömeggyilkosság?

3: karakterek és színészek. Fentebb ár írtam, hogy sikerült minden szereplőt ellenszenvessé tenni. A nőgyűlölő srácokat eleve nem is kedveltem volna, de a lányok is borzalmasak. Nincs egy karakter se, akinek a túléléséért drukkoltam volna. Arról nem is beszélve, hogy a casting is rémes. Imogen Poots kapta a főszerepet: az még hagyján, hogy halvány Riley lett, de miért kell egy 20 éves szerepére egy 30 éves színésznőt leszerződtetni?

4: látványvilág. A mai technikával ennél sokkal többre lehettek volna képesek. Nem ijesztő, röhejes lett csak az a film.

Vagyis, abszolút csalódás ez a film. Karácsonyi horrorban marad a Szörnyecskék a nyerő.

 

Fekete karácsony - 5/2 az ötletben volt valami érdekes, de a cselekmény, színészek és a látvány is problémás.

https://www.youtube.com/watch?v=BUWLVt9yj-Y

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2215364898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása