Minden napra egy film

Minden napra egy film

Élősködők

2020. január 28. - BBerni86

Ügyeskedős, családos, átverős.

A Kim család Szöul szegény negyedében él. A lakásuk csak egy pinceszerű lyuk, amit lehet, úgy ügyeskednek össze maguknak. A wifi a felettük lakó lakótól csenve, igyekeznek mindenből a legtöbbet kihozni a legkevesebb munkából. Amikor Giu egyik barátja ösztöndíjjal külföldre megy, az egyik tanítványát a fiúnak adná át. Tahje gazdag kamaszlány, aki az egyetemre készülve angolt tanulna. Giu hamar felméri, hogy a Pak család a tökéletes lehetőség, hogy az egész családjának megélhetése legyen. A kisfiuk magatartása problémás? A grafikához 1_28eloskodok.jpgnémileg konyító húg eladható, mint művészeti terapeuta. Utána már nincs megállás: sorra távolítják el a személyzetet, hogy ők léphessenek a helyükre kisebb nagyobb hazugságokat bevetve. Miközben Giu már Tahje barátjaként látja magát, nem várt nehézségekkel is szembe kell nézniük. Nem minden alkalmazott törődik bele könnyen, hogy a helyükre akarnak lépni az élősködők…

Nem mondhatni, hogy sok koreai filmet néznék. Talán már láttam egyet-kettőt, de messze nem ez az érdeklődési köröm középpontja. Az Élősködők két ok miatt került a látóterembe: most nézem sorra az Oscar jelölt filmeket és van ismerősöm, aki ajánlotta. Mikor már néztem, akkor jöttem rá, hogy a rendezőjének van olyan filmje, amit láttam és jónak tartottam. HA ezt előbb tudom, ez lett volna a harmadik indok, amiért megnéztem a filmet.

Az elején meg is ijedtem kissé: a szereplők, a környezetük, az egésznek a hangulata taszított. Szerencsére a cselekmény gyorsan beindult, és ahogy a Kim család elkezd beszivárogni a Pak háztartásba, már egészen rákattantam.

Az, ahogy csalnak és trükköznek, kifejezetten nézette magát. Ahhoz képest, mennyire nulla volt az életszínvonaluk, mennyire semmirekellőnek tűntek korábban, a csalásban profinak bizonyultak. Maguk az ötleteik és a kivitelezés is lekötött. Antihősök, nem is tudtam kedvelni őket, de tény, hogy megvolt a magukhoz való eszük. Amikor csalni kellett, azt roppant kitartóan és ésszel csinálták.

Ám a film utolsó harmadára még komolyabb vizekre evezünk. Már nem a játékos csalás hangulat megy, hanem egy fenyegetéssel szemben egyfajta harc indul. A szereplők a legrosszabb arcuk mutatják – addig sem kedveltem őket, de a végére kifejezetten utálatosnak találtam az élősködőket.

A karakterek profin fel vannak építve, még a mellékszereplőknek is sikerült mélységet adni. A Pak család tagjai tűnnek csak egyszerűbbnek, mindenki másnak megvannak a maga titkai és trükkjei. Még azt is hajlandó lennék átgondolni, mennyire antihősök. Ha nagyon lesarkítom a történetük, túlélni akarnak. Ahonnan indulnak, nincsenek lehetőségek. A másik felem sikítja, hogy tisztességesen is lehetne próbálkozni, de abból a körből indulva meg lehetett érteni azt is, miért ezt az élősködő életmódot választják.

A film vége, amit nem értetten. Ott van egy nagy miért, amire nincsen válaszom. Mi az, ami annyira kiakasztja a családapát, hogy azt tegye, amit? Valami azt súgja, az lenne a film mondanivalója, valami mélyebb napjainkról, de ezen még gondolkodnom kell. Nem szeretném annyival elintézni, hogy az osztálydüh végső kifejezése volt.

Ami biztos, hogy a thriller korrekten fel van építve. Ahogy egyre nő a feszültség, egyre komolyabbak a tétek is. Több fenyegetettség, más súlyú konfliktusok és társadalmi különbségek. Mindez úgy, hogy nagyon sokáig minőségi fekete humor is van a sztoriban.

Korrekt kinézetre is a film, és a színészek is sokat hozzá tettek az élményhez. Ebben a filmben jól összeálltak a részletek egy emlékezetes filmélményhez.

Nagyon megy a díjátadókon is, érdeklődve várom, Oscar mennyire fogja szeretni.

 

Élősködők - 5/4,5 érdekes a története. A más kultúra ellenére is releváns, elgondolkoztató. De a vége fura.

https://www.youtube.com/watch?v=YgFmF5M0WuI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6515431810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.10.13. 15:27:57

Hát ez egy érdekes alkotás volt, úgy minden tekintetben.
Ahogy bekerülnek a családba az valami mesteri, szépen egymás után.
A színészek jók, a helyszín egyszerre steril, és mocskos ahol kell. A zenéje is nagyon tetszett.
süti beállítások módosítása