Minden napra egy film

Minden napra egy film

Árnyfarkasok

2020. január 30. - BBerni86

Határt védős, drogok ellen harcolós, indiános, kommandós.

A mexikói határról rendszeresen illegális bevándorlók és drog áramlik az Államokba. Az Árnyfarkasok egy indiánokból szervezett félhivatalos katonai egység, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy felügyelik a dolgokat a határvidéken. Amikor egy csempész nyomába erednek, nem csak a szokásos ember és droganyagot találják. Minden arra mutat, hogy az ISIS piszkos bombát készül az Államokba vinni, és robbantani. A farkasok vezetője, 1_30arnyfarkasok.jpgNabahe, még a katona éveiből ismer egy magas rangig jutott katonát, aki segít a farkasok működtetésében is. Ő kapja meg a jelentésüket, és rendeli ki az egyik emberét, hogy az indiánokkal együttműködve eredjen a terroristák nyomába. Közben az angolok egy másik szálat követve jutnak egyre közelebb a pénzemberhez, aki halálos betegsége végfázisa előtt még meg akar fizetni a Nyugatnak a családja lebombázásáért.

Felmerült már valakiben, mit csinál Thomas Gibson, mióta nem a Gyilkos elmék FBI ügynökét játssza? Eddig nem is láttam tőle mást, de most belefutottam ebbe a tévés akcióba. Meg is állapítottam hamar, hogy a Gyilkos elmék sokat romlott az utóbbi években, de még mindig sokkal nézhetőbb, mint ez a film. Ha ilyen filmekért hagyta ott azt a sorozatot, kétlem, hogy jó üzlet lett volna.

Ha már vele kezdtem, maradjunk is kicsit a színésznél és a karakterénél. Röviden: fájdalmas mindkettő. Valósággal látni Gibson fején, mennyire nem érzi jól magát a karakterben. Különben sincs nagy szerepe, és a karaktere sem jellemezhető sehogy. Hazafi, aki a saját eszközeivel harcol a bűn és a terroristák ellen. De milyen ember? Semmit nem tudunk róla, csak annyit, hogy katona és jófiú. Nem is csoda, hogy Gibson nem tudott miből építkezni. Ez egy üres mellékszereplő, akit mégis előretolnak a plakátokon, mert a már emlegetett sorozat miatt Gibson a legismertebb színész a stáblistán.

Nem mintha a többi színész jobban járt volna. Mindenki 1-1 vonással jellemzett, és ez gyakran csak annyi, hogy a drogvilág/terrorizmus melyik oldalán áll. Életeket menteni, vagy elvenni akar. Nem is jegyeztem meg egy szereplőt sem, a farkasok közül is egybemosódnak előttem a férfiak, a nő is csak azért megjegyezhető, mert más a neme.

Viszont, ilyen nulla karakterépítés mellett is sikerült kiakasztania az íróknak. Nabahe nem éppen mai csirke. Graham Greene, a színész, aki játssza, mindjárt 70 lesz. Látszik is rajta. Mégis, a történet szerint kiskamasz lánya van. Simán azt hittem, az unokája – le is döbbentem, amikor a film vége felé leesett, hogy a lányának írták meg a karaktert. Van pár színész, akinek nagyapát kellene már játszani a kora miatt, mégis, általában kisgyerekes apának mutatják őket. Ezt nem értem Tom Hanks kapcsán se, meg itt se. Annyira hiteltelen, hogy az ősz, láthatóan idős embernek kisgyereke legyen…

Az akció és a történet se ér sokat. Ha el kellene mesélnem normálisan, mi történt a filmben, nem menne. Több szál van, nagyon lazán összekapcsolódva, a semmiből hozott fordulatokkal. Valahogy súlya sincs az eseményeknek. Megölik az ügynöknőt, aki elvileg az angol ügynök titkos kedvese is egyben? A pasin annyi sem látszik, mint a nőt megölető maffiózón. Nem éreztem se logikusnak, se izgalmasnak a filmet. Inkább annyira untam, hogy azon járt az agyam, a film mellett elolvasok egy képregényt is.

Nem néz ki jól. Nagyon látni, hogy ez bizony csak tévéfilm. Se pénz, se kreativitás, csak kipipálják a kötelező lövöldözést és autós üldözést.

A két ismertebb színészt már kiemeltem, a többiek nevét sem hallottam még soha. Nem meglepő: aki ilyen karaktert elvállal, örül, ha valami munkát kap.

Nagyon nem a fogamra való film volt – inkább nézek Gyilkos elméket.

 

Árnyfarkasok - 5/1 a történet buta. Unalmas annyira, hogy gyakran el is vesztett. Nulla látvány, színészi játék.

https://www.youtube.com/watch?v=RksUHXIyc_M

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9615436092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása