Minden napra egy film

Minden napra egy film

Kópé

2020. május 03. - BBerni86

Otthonra találó, örökségért küzdő, kutyás.

Kópé arany életet élő kiskutya. A gazdája egy milliárdos asszony, akinek a kutyája a szeme fénye. Külön séf főz rá, egész személyzet szolgálja ki az igényeit. Egy napon azonban már senki nem figyel rá, a házban nagy a jövés-5_3kope.jpgmenés és a gazdája nincs sehol. Hamarosan azonban két gonosz ember érkezik, akik mérik fel az értékeket, és mindent kidobnak, ami szerintük értéktelen. Így jár a kutya is, aki az utcán találja magát és végre megérti, a gazdája nincs többé. Próbál élelmet szerezni, és hazajutni. Egy kóbor eb és egy csapat kutyafuttatós eb ad neki tippeket, hogyan találjon új gazdát. Kópé így kerül egy fiatal lányhoz, aki pizzát szállít ki, amíg énekesként sikerül befutnia. Kópé a szegénység ellenére megszereti a lányt és viszont. Ám közben kiderül, az örökség feltétele, hogy Kópé otthonra találjon. Így a két ellenszenves rokon egy nyomozót bérel, hogy hozza vissza nekik a kutyát.

Mesék, ki lehet belőlük nőni, de mi értelme lenne? Amíg a belső gyermek tud örülni egy könnyed történetnek, egy mesének, valamit megőrzünk a gyermeki énünkből. Ha más nem is, a gyerekkori kedvenc mesék velünk maradnak később is. Azért nézek új meséket is, lehet közben olyan remek történetekre bukkanni, mint tavaly a Klaus. Szerintem még évekig fogom emlegetni, hogy annak kellett volna kapnia az Oscart 2020-ban, nem a Toy Story 4-nek, aminek csak a grafikája volt csodaszép, a története nyomában sem járt annak, amit az a mese korábban nyújtani tudott.

Idén kutyás mesékre sikerült bukkannom. Nem is régen meséltem arról, amikor a királynő kutyája került egy ármány miatt utcára, és igyekezett visszajutni a palotába. A Kópé mintha annak lenne egy alternatív verziója. Csak ebben nem egy angol királynő, hanem egy amerikai milliárdos kiskutyája kap leckét a hétköznapokból. Még maguk a kutyák is hasonlítanak…

A mese most is mese, és nem sok köze van a valósághoz, de nem is kell másnak lennie. Simán csak aranyos, szerethető sztori egy helyes kiskutyáról, aki sokféle segítőt kap a történet alatt. Bőven vannak benne olyanok, akikre rá tudunk ismerni sikeres mesékből: a kóbor eb, aki minden rosszat gondol az emberekről, mert kidobták a gazdái. Éppen olyan, mint a kis kedvencek Hógolyója, ugyanaz a tűz és temperamentum és történet. Még a sorsuk is hasonló lesz, csak itt fordított a felállás. Hógolyó eredetileg egy idős bűvészé volt, és egy kislány mellett köt ki. A pitbull eredetileg egy kisfiúé volt, az új gazdi meg egy idős inas lesz.

De az énekes lány, aki a felfedezésre vár, ő is ismerős lehet nem egy filmből. Folytassam még? A mókusok csapata, ahogy bajt kevernek. Ilyet is láttam már. Az eredetisége miatt nem fogunk erre a mesére emlékezni.

Ami miatt mégsem volt egy rossz élmény, ahogy a kutya lét lényege össze van benne foglalva, Bár lehet, hogy itt az elfogultságom beszél belőlem. Magam is kutyás vagyok, és amikor Kópé arról beszél, hogy mit jelent kutyának lenni, gazda által szeretve lenni és szeretni, azzal nagyon egyet tudtam érezni.

A grafikája sajnos nem a jó mesék közé sorolja. Ebben is nagyon emlékeztet a corgie mesére. Kb. olyan, mint az volt. A kutyák sem éppen kutyaszerűek, csak hasonlítanak rájuk. Az emberek is inkább rossz értelemben babát idéznek, nem igazi embereket. Valahol szomorú is vagyok tőle, ha egy animált sorozatot a Netflixen sokkal jobb minőségben meg tudnak csinálni, akkor nem kellene a moziba küldött meséknek is jobban kinéznie? Tudom, Disney, Pixar és DreamWorks uralom van, de attól még lehetnének mások is igényesek. Még a kisebb stúdiók is, mert ilyen grafikára ki viszi már el a gyereket, ha választhat Disney-t is?

Még egy utolsó gondolat, az eredeti angol mellett. Lucy Hale tuti jobban énekelte a betétdalt, mint amit a szinkronos végére odabiggyesztettek.

 

Kópé - 5/3,5 a grafikája gyenge, a történetben is van valami nagyon gyerekes, de aranyos is az egész.

https://www.youtube.com/watch?v=BXQSvuPR-vQ

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr10015657886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása