Minden napra egy film

Minden napra egy film

Végállomás

2020. augusztus 24. - BBerni86

Bosszút állós, bérgyilkosos, alvilági.

Mr. Franklyn már szinte misztikus figura az alvilágban. Senki nem ismeri, és nem látta még, telefonon üzen, jól fizet és a végletekig rejtélyes. Most egy fiatal nő keresi meg azzal, hogy szeretné minden bérgyilkosságát és mocskos ügyét intézni. Vetélytársa akad bőven a munkára, így alkut ajánl: Franklyn minden emberét eltakarítja az terminal.jpgútból, és így minden megbízás az övé, vagy bevégzi a földi pályafutását. Így keveredik kapcsolatba egy idősödő bérgyilkossal és tanítványával, akiket elkezd egymás ellen hangolni, ráadásul azt is megsejteti velük, hogy Franklyn egymás likvidálására is kiadja a parancsot. A pincérnői állásában ismerkedik meg egy haldokló tanárral, aki fél szembenézni az elkerülhetetlennel, de nem tudja, mit tehetne ellene. Senki nem sejti, hogy a szöszi játszmájának részese lett, mely sokkal többről szól, mint egy állás megszerzéséről: a bosszúról.

Átverős filmek, aminek a végén van egy nagy csavar, ami miatt az egész filmet át kell, hogy értékeld. Amikor a Közönséges bűnözők végén kiderül, hogy ártalmatlan kis bűnözőnk mekkora hal igazán. Amikor a Fűrész végén feláll a hulla… Az ilyen pillanatokért érdemes filmet nézni, lehet ezt nagyon jól csinálni.

Ezzel próbálkozik a Végállomás is. A végén szinte a Fűrészbe illő montázsban ismerjük meg az igazságot, és az események mögött történteket, amiket addig nem vehettünk észre. Csak itt van egy gagyi és hihetetlen faktor is a történetben, ami miatt nem üt eléggé nagyot a fordulat. Az egyes karakterek kapcsán nagyon bele tudnák kötni a háttértörténetbe, de nem akarok spoiler jelet kitenni. Maradjunk annyiban, hogy már ott elakadt a lemez, hogy hősnőnk a látott múltjával nem lehetne képes arra, amit itt végigcsinál. Kihasznált árva hogy lenne femme fatale, aki mindenkit átver? A semmiből nem lesz valaki ilyen.

A végére egyértelműen vele kellene együttérezni, de nekem nem ment. Tulajdonképpen átgázol mindenen és mindenkin a bosszúja nevében, és ezzel pont olyan lesz, mint akiknek meg akar fizetni. Igaz, nem mondhatnám, hogy olyan karakterek vannak, akiket sajnálni kellene. Vegyük csak Vince és Alfred párosát! Vince simán belemegy, hogy agyonlövi a tanítványát. Alfred sem habozik, amikor Annie ráveszi, hogy legyenek ők ketten duó, és repül a golyó Vince fejébe. Rossz emberek, és megérdemlik a sorsuk, de Annie sem az a hősnő, aki boldogan elsétálhatna a végén.

A casting különben nem rossz. Margot Robbie simán viszi a hátán a filmet, és neki megvan a femme fatale kisugárzása is. Egyszer még Harley formáját is beleláttam, abba a mosolyba… Mellette olyan színészek tűnnek fel, mint Simon Pegg, Mike Myers, Max Irons.

Ha már színészek. Vannak mondatok, melyek egyszerűen idiótán hangzanak egy-egy filmen. A The Hollow Crown egyik részében Tom Hiddleston szájába adták, hogy tudja magáról, hogy ronda. Korunk egyik szexszimbólumával ezt képesek voltak kimondatni? Itt azon néztem nagyot, amikor Margot Robbie karakterének korát becsülgették. Ok, nem annyira gáz, mint Hiddleston esete volt, de akkor sem néz ki huszonegy-kettőnek… Az ilyeneken fel tudom húzni magam.

De nem ez volt a legnagyobb bajom. A film szürreális és neo noir elemekkel játszadozik, és a látványvilágban is ez köszön vissza. Szórakoztató film akar lenni, de néha nagyon nem volt könnyű befogadni a látványt vagy éppen a cselekményt.

Mondanivaló pedig nincs benne. A végső meglepetésre kihegyezett akciós, átverős bűnfilm, amit leginkább Robbie neve ad el.

Többet vártam ettől a filmtől, így most csalódott is vagyok. Okos film helyett egy időnként zavaros, látványban gyakran zavaró filmet kaptam.

 

Végállomás - 5/2,5 a vége csavarnak kellene eladnia, de addig elég eljutni. Kissé zavaros is, szürreális is.

https://www.youtube.com/watch?v=18RqtFuaNe8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3316174866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása