Minden napra egy film

Minden napra egy film

Brian Banks

2020. október 11. - BBerni86

Igazságért küzdő, tárgyalótermi.

Brian 16 évesen nagy jövő előtt állt. Olyan jól focizott, hogy már akkor ösztöndíjat ajánlottak neki az egyetemre. Az ő környékükről nehéz kitörni, de neki összejött volna. Csakhogy, egy lánnyal csókolózni kezdtek, amikor zajt hallottak, szétrebbentek. Brian elsietett, a lány megsértődött, és mire feleszmélt, már a rendőrök vitték el nemi 10_11brian_banks.jpgerőszak és emberrablás vádjával. A védőügyvéd azt tanácsolta, ne tagadja a vádakat. Pár hónap próbaidő, és folytathatja az életét. Viszont, 7 év börtönt kapott és további 5 év próbaidőt. Brian a börtönből kikerülve azon kezd el dolgozni, hogy megsemmisítse az ítéletet, és legyen esélye még azt az életet élni, amit elvettek tőle. Justin Brooks szervezetét veszi lassan rá, hogy segítsenek neki, és legyenek az ügyvédei. Egy kisebb csoda kell a sikerhez, de Brian soha nem adja fel.

Igaz történet az alapja, és ezt maximálisan ki is használják a filmen. A végén nagyon sok képet betettek az igazi személyekről, lefotózkodtak velük a színészek is. Ki van hangsúlyozva, hogy ez egy igazi történet, és ilyenek megesnek az életben is.

Részben hozzá lehet kötni a Black Lives Mather mozgalomhoz is, hiszen az van a középpontjában, hogy az igazságügyi rendszer mennyire nem fair, hogyan hagyja magára az embereket, és a hibáit mennyire nehéz kijavítani. Brian lehetett addig mintadiák és sporttehetség, nem is ismerte be a tettet, de komoly büntetést kapott ártatlanul. A filmben egész pontosan feltárják, mennyire végzett az ügyészség és a védő ügyvéd is rossz munkát, de az alaphelyzetért a törvény szolgáinak szellemisége volt felelős. Nagydarab, néger fiú, akinek esélye se lenne a tanúknál. Így inkább alkut köt – aztán a rendszer tesz rá magasról, és 12 évet elvesznek az életéből.

Durva az is, mennyire nehéz volt aztán igazságot szolgáltatni. Megint, a rendszer szellemisége. Ahhoz, hogy beismerjék, hogy valamit elrontottak, valósággal csodát várnak az elítélttől. Lehet ügyeskedni, de roppant nehéz olyan dolgokkal előállni, amit aztán figyelembe is vesznek mellettük.

Itt a helyzetet cifrázza, hogy az egykori vádlója, Kennisha mit művelt. Az egy dolog, hogy az iskolát is beperelték, és másfél millió dollárt szerzett egy hazugsággal. De amikor képes felhívni Briant, hogy kavarhatnának – miközben börtönbe juttatta, megbélyegzett emberré tette és a saját életét is szétzilálta. Hiába a másfél millió, akkor is lecsúszott proli lett belőle, akinek három gyereke van, de férje nincs.

Engem elsősorban, mint tárgyalótermi krimi kötött le a film. Hogyan próbálnak új bizonyítékot szerezni, mit lehet elfogadni és mit nem. Milyen kiskapuk vannak, amelyekkel nyomást lehet gyakorolni a bíróságra és az emberekre. Nem egy pörgős film, sok tárgyalótermi résszel, de amit beletettek, elég reálisnak tűik, hogy hitelt adjak neki.

De közben emberi dráma is, olyan hőssel, aki megjárta a poklot, de ember tudott maradni. Brian Banks erejének és kitartásának is a filmje az, amiből erőt lehet meríteni. Igen, rossz dolgok megtörténnek a jó emberekkel is, de ha nem adják fel, keményen hajtanak, történnek még csodával felérő események.

Aldis Hodge játszotta a főszerepet, aki a karaktere emberi oldalát nagyon szépen meg is ragadta. Sztár sportolónak nem hinném el, de az ügyéért harcoló fiatalembernek működött. Igaz, azt azért túlzásnak éreztem, hogy a 16 éves Briant is ő játszotta dupla annyi idősen. Greg Kinnear végtelenül szimpatikus karaktert kapott Brooks személyében. Hozta is, megtöltötte szimpátiával és jósággal a szerepet.

Nem látványfilm, egyes pontjain az érzelmi hatást túl is nyomták, de most ilyen filmek jól mennek. Még akkor is, ha ez különben 2018-as alkotás. Engem lekötött.

 

Brian Banks - 5/4 kicsit tárgyalótermi, kicsit sport, és komoly emberi dráma. Sajátos erő van benne, nézős!

https://www.youtube.com/watch?v=k9-PqY5pEeo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3416235556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása