Minden napra egy film

Minden napra egy film

Criminal: Spain

1. évad

2020. október 11. - BBerni86

Vallomást szerző, rendőrös, kihallgatós.

A spanyol rendőrségen is van, hogy a kihallgatás az egyetlen lehetőség arra, hogy gyorsan lezárjanak egy ügyet, és a bűnösök rács mögé kerüljenek. Három ügy vár a spanyol kihallgatókra. Isabel mindene a dalmatája, melyet úgy sikerült bajnokká nevelnie, hogy mindenki azt mondta neki, esélyes sincs erre. Most sietne, hiszen sikerült pároztatást leszerveznie egy másik bajnok ebbel, és azért megy bele a kihallgatásba is, hogy az útlevelét 10_11criminal_spain.jpgmegkapja és vihesse Berlinbe az állatot. Pont a kutya lehet a megtörésének eszköze. Carmen húga a fürdőkádba fulladt, gyanús körülmények között. A drogdíler Carmelo rég megúszott mindent, amit elkövetett. Most azonban a terrorista fenyegetettség miatt fogást találnak rajta. A főnökasszony és a gyakornok viszonya azonban nem egy kimenetelre rányomhatja a bélyegét, és a bosszú, igazság fogalmai keveredhetnek.

A koncepció ugyanaz, mint az angol évadban. Adott egy ügy, egy kihallgatásra váró személy, akit igyekeznek vallomásra bírni. Csak itt nem az angolok, a spanyolok történeteit láthatjuk. A részek száma is egyezik: 3 volt belőle.

A sorozat külleme is megegyezik, és nem csak az azonos zene, megjelenés miatt. Itt is a rendőrségen játszódnak a részek, a kihallgatószoba két oldalán. Legfeljebb a folyosóra mennek ki, nincsenek külső helyszínek. Itt is megvan ennek a maga hangulata – a bezártság, amely fokozza a kihallgatottra helyezett nyomást.

A nyomás különben is fontos összetevője ennek a sorozatnak. Ugyan a vádlottak vannak az előtérben, nekik kell a nagy érzelmi skálát előadni, ahogy elindulnak magabiztosan és szembeszállva a kihallgatóval, aztán kiderülnek a gyenge pontjaik, és a maguk módján megtörnek. De fontosak a kihallgatók is – még inkább láthatjuk, hogy mennyire meg van tervezve minden, és hogyan manipulálnak, hogy a vádlott azt higgye, megfogták és vallania kell. A harmadik rész különösen erre lett kihegyezve, és sok szempontból az volt a legemlékezetesebb rész az évadban.

Carmelo sok mindent úszott már meg, többek közt a főnökasszony egy rokonának halálért is felelős. A nő személyesen érintett, és úgy alakítja az eseményeket, hogy most egy vádalkuval ne szabaduljon, felelősségre vonják és börtönbe kerüljön. Ehhez azonban messze kell elmennie – már az első részben is bevállaltak egy merészebb húzást a kutyával, itt még inkább növelik a tétet.

Ami miatt pedig igazán érdekes, hogy felmerül a törvényesség kérdése. A főnöknő viszonyt folytatott a gyakornokkal, amit kezdett leépíteni, de ellentmondásosan viselkedett. Szakít, mégis felhívja magához egy magányos estén. Rai kihasználva érezheti magát, és ennél az ügynél hoz egy döntést. Amit lehetne elemezni, hogy miért tette és mit ért el vele. Igen, Carmelo csapdába lett csalva, de nem egy ártatlan embert sároztak be. Ő elkövette a bűnöket, csak mindig talált magának olcsó mentséget, lefizethető embereket. Meddig lehet elmenni, hogy igazság szülessen? Vagy ez bosszú lett volna, egy szerelmi ügy zárása?

Igazából egy esetleges folytatásból derülhetne ki, de egyelőre csak az angol részek kaptak folytatást.

Különben is, ez az évad kevésbé tetszett. Eleve, ez a főnök és gyakornok közti viszony nem tetszett, és az ügyek sem tartalmaztak aktuális pluszt. Nem éreztem úgy, hogy bármi országos sajátosság lett volna benne. Sima ügyek, amelyek a másik országok évadába is befértek volna a városok nevét megváltoztatva.

A spanyol színészeket se ismerem annyira, és pont a kiemelt szereplő idegesített.

Az angol évad jobban tetszett, de a kihallgatások miatt ezt is érdemes volt megnézni.

 

Criminal: Spain - 5/3 az osztály feje, a főnökasszony nagyon nem volt szimpatikus, az ügyek se kötöttek le.

https://www.youtube.com/watch?v=UdPy-dRFLcs

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4216235262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása