Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bűvölet: Az örökség

2020. november 08. - BBerni86

Boszorkányos, barátnős, hatalom árnyoldalával szembenéző.

Frankie, Tabby és Lourdes gyakorló boszorkányok, egyben jó barátnők. Az egyetlen bánatuk, hogy mivel hárman vannak, nem tudják a teljes erejüket használni, a nagyobb varázslatok megoldhatatlanok számukra. Kellene egy negyedik boszorkány is. Az iskolába új lány érkezik: Lili. Az első napján kínos helyzetbe kerül, ők sietnek a segítségére. A nyakában felfedeznek egy boszorkányos medált is, és felajánlják neki a negyedik helyet a körben. 11_8buvolet.pngLili életében először barátokat szerez, és egyaránt megtalálja a helyét a mágiában és a lányok körében. Még egy fiú is megtetszik neki: miután egy varázslatnak hála Timmy a középiskola bunkójából udvarias fiatalemberré válik, aki a lányokkal is jóban van, Lili többet kezd érezni iránta, mint egy barát felé. Kiszór egy szerelmi varázst, aminek nem várt következményei lesznek. A lányok egymás ellen fordulnak, és megvan az esély, hogy későn ismerik fel, az igazi veszélyt ki jelenti a környezetükben.

Minimálisan kapcsolódik csak az előző filmhez – ami nem véletlen. Ez egy fiataloknak készült film, akiknek már nagyon múlt idő az eredeti Bűvölet. Nem a filmet újrázták, újraindították, csak egyetlen kis kockával utalnak rá, hogy volt egy alapfilm korábban. Ha valakinek nincs meg a kapcsolódás, akkor sem veszített semmit.

Nem is foglalkozunk tovább a Bűvölettel – saját jogon érdemes nézni ezt a filmet, annyira saját története van.

Négy lány barátsága, amelyet mágia színez. A környezetüket kezdik jobbá tenni, élvezik az erejüket, de nem önző boszik, akik csak maguknak vívnak ki dolgokat. Egy női közösség, ami jobbá teszi a tágabb környezetüket is. Ártalmatlan varázslataik vannak, nincs feszültség a filmben a részükről.

Viszont, Lili új családot is kapott. Az anyja szerelmes lett, és összeköltöznek a párjával és annak három fiával. A mostohaapa, Adam az, aki kezdetektől valami más energiát visz a filmbe. Már az elején, ahogy a lány a könyveit nézegeti, feltűnik, mennyire más pólust képvisel, mint a boszorkányok. A hatalom a kulcsszó nála, a férfiasság.

Ezzel el is értünk oda, ami miatt a film nem tetszett. (A boszorkánykör semmilyensége is bántotta az agyam, de azon jobban túl tudtam lendülni.) Annyira nem durván, mint a tavalyi Fekete karácsony vagy a legutóbbi Charlie angyalai, de ez is egy femináci alkotás. Tulajdonképpen az a film alapkonfliktusa, hogy nők vs. pasik. Adam abszolút ki is mondja, hogy szerinte a férfiaknál kell lennie minden erőnek és hatalomnak, a lányok meg kiállnak ellene és nagyon le is nyomják. Minden, ami rossz ebben a történetben, gyilkosság és rasszizmus, mind a férfiaktól jönnek. Átesnek a ló túloldalára – azért máshogy is megcsinálhatták volna, mint az egyetlen pozitív férfi varázslat miatt lett szerethető, ráadásul meleg is, és csak egy másik varázslat hatására csókolja meg a hősnőt.

A film végi összecsapás is – most ez thriller akar lenni, vagy paródia? Szabályosan rossz volt nézni, ahogy a végén összecsap a két erő. Arról nem is beszélve, hogy utána átmegyünk balladai homályba. Ok, Lili sorsát elrendezik, de ott van a család, amibe belecsöppent. Mert az, hogy Lili és az anyja elmennek, ok. De mi lesz a három megárvult fiúval? Nem mintha nagy szerepük lett volna, csak valahogy olyan fura, ahogy elmennek és vissza se néznek, mindenki más meg marad egy nagy kérdőjellel.

Nem véletlen az sem, hogy egyedül a szülőket játszották ismertebb színészek. Michelle Monaghan és David Duchovny is lefelé mennek a karrierjükben, itt is ez látszik. Duchovny nagyon öregnek néz ki! Rosszfiúnak meg röhejes is.

A Blumhouse produkciók nagyját szerettem, ezt viszont nem bírtam.

 

Bűvölet - Az örökség - 5/2 beleerőszakolták a #metoo vonalat, és a történet, a szereplők is nagyon semmilyenek.

https://www.youtube.com/watch?v=joAf9MqUsBw

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2616278364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása