Minden napra egy film

Minden napra egy film

Young Wallander

1. évad

2020. november 14. - BBerni86

Nyomozós, társadalmi kérdéses, merénylős, rendőrös.

Kurt Wallander járőr, akinek a legjobb barátját most nevezték ki nyomozónak. Ám Kurt egy olyan ügybe keveredik akaratán kívül, ami miatt ő kapja a kinevezést. A lakóhelyéhez közel egy fiatal fiút megkötöztek és összevertek, gránátot ragasztottak a szájába – Kurt már nem tudta megmenteni. A megfigyelései, a helyismerete miatt feljebb léphet. A gyanúsítottat is ismeri, de meg van róla győződve, hogy téves a nyom. A feletteseit is sikerül 11_14young_wallander.jpgmeggyőznie, és a bevándorló vonal helyett egy felsőbb társadalmi kör felé keresgélhet. A dúsgazdag Munck családban közeleg az örökös megnevezése, aki egyedüliként örökli a családi milliárdokat. A fiatalabb fivér ügye a menekültek megsegítése, és ez jó alkalom lenne arra, hogy őt így lejárassák. De vajon ki akarja ezt, és meddig hajlandó elmenni?

Most nagy kedvem lenne azon poénkodni, hogy valaki azt gondolta, kicsit kölcsönöz a Young Sheldon címadásából, és talán becsábít családi komédia nézőket egy skandináv krimire. De visszafogom magam, ha azért nem is vagyok kibékülve ezzel a címmel. Nekem a Wallander: Beginning vagy az Origin is jobban tetszett volna. Valahogy nem skandináv krimis, hogy Young Wallander. Mi lesz a következő, Young Hole? Inkább ne!

Már csak azért sem örülök a címnek, mert ez azt feltételezi, hogy ez a Kenneth Branagh sorozat előzménye. Pedig nagyon nem. Ez egy reboot, amely használja Mankell karakterét, de a történeteit nem. Mindössze olyan egyezések vannak, mint a késelés története, ami később emlegetve van, itt kiderül mi is történt pontosan. Vagy az operarajongás, ami már most pipa.

A cselekmény napjainkba van helyezve, ahol Svédországot a bevándorlás/menekültek kérdése foglalkoztatja. Megjelennek a gyűlölet csoportok, de az emberbarátok is, és a felszínen az ő összecsapásuk mozgatja a cselekményt. Ennél azonban többről van itt szó, amit Wallander majd szépen fel is göngyölít a történet folyamán.

Nincs túlírva a krimi, pont jól el lehetett mesélni 6 részben. Ez nem olyan bűnügyi sorozat, amelyben a rendőrök minden részben megoldanak egy esetet. Itt egy ügyön dolgoznak végig, és amilyen leágazások vannak, azok is azért kellenek, mert a végére minden össze fog függeni mindennel. Még talán az is igaz, hogy az igazság sokkal egyszerűbb, mint ahogy az elterelések miatt gondolni lehet egy ideig.

Van magánéleti szál is, bár az tudott kevésbé érdekelni. Az elején Kurt egy barátság extrákkal kapcsolatban van benne, amit nem tud mélyíteni. Szakítás, de hamar feltűnik az ügy kapcsán egy fiatal nő, aki nem csak az ügy szempontjából kelti fel a nyomozó érdeklődését. Járattam is az agyam, hogy ő lesz-e a későbbi volt nej, a neve ismerős volt. Nem árulom el, de akinek segít, a nő neve: Mona. Azért 6 rész ahhoz kevés volt, hogy elhiggyem, mennyire nagy szerelem és komoly kapcsolat ez, pláne, hogy az elején még mással járt Wallander…

De nem is ez a lényeg, hála égnek nagyon alacsonyan van a szappan faktor. Mondjuk, az nem hiányzott, amikor az egy ponton gyanús férfiról kiderül, hogy Mona exe.

A kivitelezés is jól sikerült, jól megállja a helyét az amerikai sorozatok mellett is, bár ez svéd produkció – Netflix égisz alatt. A casting is helyi színezetű volt, így autentikusabb is, mint amikor brit színészek játszották a tipikusan svéd karaktereket.

Azt meg mindenki eldöntheti, tetszik-e neki hogy a jelen társadalmi gondjaira reflektálnak.

Erősen gondolkodom azon, hogy előszedem a brit Wallander sorozatot, amit már emlegettem is, Branagh főszereplésével. Pláne, hogy az egyik nyomozó azokban Tom Hiddleston. Már a regényeket is elég rég olvastam, hogy ne emlékezzek előre minden fordulatra.

Annak örülök, hogy a széria folytatódik. Berendelték a 2. évadot, annak ellenére, hogy sokaknak kicsapta a biztosítékot a modernizálás és a frissítés. Én elvoltam vele. Más, de ok.

 

Young Wallander - 5/4 korrekt és modernizált történet, korrekt kivitelezés, a színészekkel se lőttek mellé.

https://www.youtube.com/watch?v=t9rYPlh18Uo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6016281204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása