Minden napra egy film

Minden napra egy film

Titkok fogságában

2020. november 28. - BBerni86

Régi bűnöket feltáró, számon kérő, drámai.

Maja túlélte a világháborút, és a végén még a szerelemre is rátalált. A román lány egy Görögországban állomásozó orvosba szeretett bele, lett a felesége és tartott vele egy új életbe, az Államokba. Itt alapítottak családot és vezetnek együtt egy kisvárosi orvosi rendelőt. Egy napon Maja meghall egy hangot a boltban. Hazáig titkok_fogsagaban.jpgköveti a férfit, majd el is rabolja. A férje döbbenten áll a történtek előtt, majd Maja magyarázata is sokkolja: az asszony mindeddig titkolta előle, hogy a háborúban náci táborba élve senyvedett. Cigány lány volt, de jó kézügyességgel, és így a húgával túlélték. Az utolsó napon azonban a németek erőszakolni és ölni kezdtek – Maja húga nem élte túl. Az asszony állítja, ez a férfi, akit a pincéjükbe zárt, és svájci tisztviselőnek adja ki magát, az egyik német, aki megerőszakolta és megölte a húgát is. Az igazat akarja hallani, ha azt vallatással is kell megszereznie. Lewis pedig sodródik vele, és már nem tudja, kinek higgyen, mi az igazság.

A háborús bűnösök számonkérése és/vagy menekülése szeretett filmtéma. A nürnbergi perektől kezdve a különböző bűnösök vadászata vagy akár a szembesülés azzal, ki mit tett a háború alatt – rengeteg ilyen film létezik. A Titkok fogságában is beáll a sorba – nem kerül be a legjobbak közé, de a korrektek között ott a helye.

Amitől kicsit más, és újabb megvilágítást ad, miközben mégis ugyanaz, hogy Maja nem zsidó túlélő. Cigány származású lány volt, és tudjuk, hogy velük is ugyanúgy bánt a náci rendszer, mint a zsidókkal. De nem erről szoktak írni, vagy filmezni. Itt viszont igen, ezért már adtam is neki egy piros pontot. Amit erősít, hogy érintik azt is, hogy Maja miért titkolta el a férje elől is a származását és a múltját. Van abban valami szomorú, ahogy 3-4 mondatba össze lehet foglalni egy népcsoport elleni, nagyon rég tartó rasszizmust és erőszakot. Nem is tudom, a Disney és Esmeralda imája óta a Notre-Dame-ben láttam-e ilyesmit filmen.

A történet azonban nem erre a vonalra van kihegyezve. Arra, hogy Maja halljani akarja az igazat Thomas szájából, és mire nem képes, hogy megkapja a vallomást. Arra, ahogy a férje döbbenten szemléli, mi lakik az asszonyban, akit elvett és akitől fia van. Ahogy próbálja menteni is maguk, meg tisztázni a dolgokat, de Maja egyre őrültebb. Thomas, a pince foglya a halványabb a hármasukban – néha szökni próbál, mondja a saját igazát és szenved. Az igazi dráma mégsem az övé, hanem a házaspáré, akik ítélnek felette.

A végéig a néző sem tudja, hogy ki mond igazat. Thomas német katona volt, vagy svájci irodista, ahogy állítja? Maja emlékei torzultak és kezd megőrülni, vagy nagyon is tudja, mit és miért csinál? A helyzet gyilkos, és a filmben benne van a feszültsége.

Sikerült cselekménnyel is kitölteni, ami azért nem rossz, tekintve, hogy a nagyja egy pincében játszódik, ahol a szereplők egymásra merednek és üvöltöznek, vagy éppen a nagy csendek beszédesek közöttük.

Noomi Rapace szokás szerint érzelmekkel telve hozza a karakterét, és hiteles volt cigánylánynak is. A férfiak már halványabbak mellette, de pl. Kinneman a The Killing óta nem is a színészi tehetségével adja el magát. Tény.

Látványra nem sok minden van benne, még a kor hangulata se nagyon jön át. Ha nem matekoztam volna ki, nem tudnám, hogy a hatvanas években járunk.

A kritikusok nem szerették különben, közepesek a kritikái. Nekem ennél jobban tetszett, mondjuk, nekem bejönnek az ilyen pszichés thrilleres drámák.

 

Titkok fogságában - 5/4 a színészek eladták és a sztori se rossz, csak már hasonlót bőven láthattunk, akár jobbat is.

The Secrets We Keep Trailer #1 (2020) | Movieclips Trailers - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr116305634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása