Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az elvarázsolt orr

2020. december 04. - BBerni86

Mágikus, elvarázsolt, parfümöt készítő, hercegnőért versengő.

Arthur király lánya eladó sorba került, és elérkezett az ideje, hogy személyesen is megismerje a jövendőbelijét. A herceg meg is érkezik, és a fiatalok titokban találkoznak is. Diana azonban meg akar bizonyosodni róla, hogy a férfi valóban szeretni fogja, nem csak kötelességből veszi feleségül. A vásárban egy mágus kínál választ a kérdésekre, és a lánynak egy italt ad. Megissza, és döbbenetére hatalmassá változik az orra. Így nem az_elvarazsolt_orr.jpgmutatkozhat – a következő város felé veszi álcában az irányt, hogy a mágust fellelve visszakérje az orrát. Az ottani hercegnő, Adéla is párt keres. Az nyeri el a kezét, aki a legjobb parfümöt készíti el a lánynak. Diana egy testvérpárba botlik, az idősebb, a parfümkészítő Tamás rég szerelmes a hercegnőbe. Diana segítségével nekiáll egy különleges illat létrehozásának, közben a két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz. A menyasszonyát kereső, megsérült herceg pedig Adéla gondoskodását élvezi és életében először nem a kötelességein kezd járni az esze.

A csehek a németek babérjaira törnek? A Grimm mesék élőszereplős változataira emlékeztet egyre inkább az a pár cseh mesefilm, amibe mostanában belefutottam. Hasonló a külcsín, a mesei körítés és még talán a szereplők is. Az már csak plusz, hogy a gyerekkoromba látott csehszlovák mesékhez képest nem nagyon látom a különbséget.

Az elvarázsolt orr leginkább Diana hercegnő meséje, aki az elrondított külsejének köszönhetően ismeri meg igazán, kik a jó emberek és saját maga is olyan dolgokat fedez fel magáról, amelyekre korábban nem is gondolt volna.

Ha nagyon át akarok menni közhelyek felé, akkor ez annak a meséje, hogy nem a külső számít. Pontosabban, az igazi barát és a szerelem nem a szemmel, hanem a szívvel szeret. Bár csak az orra nőtt meg, és nem is annyira, mint Pinokkiónak, a vőlegénye nem ismeri meg a lányt. A másik fiú viszont szereti attól függetlenül, milyen az orra.

Nagy tanulságokat tehát nem ebből a meséből kell ellesni, de mondjuk nem is az a célja. A célközönségnek pont elég így is, és kellemesen elvarrja mindenkinek a történetét. Mindenki szerelemre és boldogságra lel. Az különösen tetszett benne, hogy a mágus mit kezd a pénzzel, amit a jóslatokért és varázsszerekért kapott. Az is azt húzza alá, hogy nem a külsőségek és a vagyon az igazán fontos az életben. Egy ilyen mesében legalábbis biztosan nem…

A cselekmény könnyen követhető, egyszerű, és kiszámítható. Mivel mesefilm, nem a legkisebbeknek, de még a kisebbeknek, nincs is ezzel semmi baj.

A szemünket nem fogja elkényeztetni a film. A hercegnőknek akad egy-egy szebb, más kort idéző ruhája, különben elég hétköznapias a megjelenés, ha azért nem is napjainkból, hanem egy történelmibb korból – de a mai arcszőrzet divattal, szerencsére nem szakállas – bajszos alakok töltik meg a filmet.

A karakterek is mesefilmbe illők és egyszerűek. Mélység nem igen van a szereplőkben, és még csak negatív karakterünk sincs. Igazából csak annyi a konfliktus és a megoldásra váró feladat, hogy a végén mindenki ott és azzal kössön ki, aki igazán tudja szeretni.

A színészek közül két okból sem fogok kiemelni: az egyik, hogy nem is ismertem őket korábban. Nem mondhatnám, hogy elmerültem volna a cseh tévéfilmek világában. A másik, hogy annyira egysíkú szereplők vannak, hogy nagyon nem is lehet értékelni a munkájukat. Korrekt mesehősök és ennyi.

A humora is gyerekekre van különben szabva. Annyira mesés és kellemes a hangulata, hogy idősebbként se fájjon megnézni, de itt is ennyi a legtöbb, amit írhatok.

Bele sem akarok gondolni, mit fogok nézni, ha Disney és DreamWorks még sokáig nem hoz ki újdonságot, és kifogyok a cseh mesefilmekből is…

 

Az elvarázsolt orr - 5/3,5 kellemes, nézhető mese, de plusz nincs benne. Tévés külcsín, közhelyes tanulság.

https://www.youtube.com/watch?v=MwE-3zlwaVc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8916318644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása