Minden napra egy film

Minden napra egy film

Lunaria

Kaland a Holdon

2020. december 07. - BBerni86

Bizonyítékot gyűjtő, istennőt kereső, Holdra utazó.

Fej-fej gyerekkora boldogabb nem is lehetett volna. A szüleivel nagy szeretetben éltek, és az anyja meséi a Holdon élő istennőről, aki egykor ember volt, és máig várja vissza a szerelmét, betöltötték az álmait is. Ám az édesanyja meghal, és pár évvel később a lány apja újra szeretne nősülni. A lány minden változásnak ellenáll, és lunaria-kaland-a-holdon.jpgegy terv jut eszébe. Egykor hittek Csang-o meséjében, aki a Holdon búsul a szerelméért. Ha bizonyítékot szerez az istennőről, az apjának be kell látnia, hogy vannak örök dolgok, mint a szerelme a felesége iránt, és nem szabad újra nősülnie! A lány rakétát épít és a házi nyulával, valamint a hajóba lopódzó leendő mostohatestvérével a Holdat veszi célba. Egy kis segítséggel célba érnek, ám Csang-o nem olyan asszony, akiről a mesék szóltak. A Hold úrnője ajándékot kér a lánytól, aki a keresés közben maga is tanul egy leckét a Holdon az életről.

Már merengtem azon, ha sokáig nincs még mozi, milyen mesékkel szórakoztatom majd magam. Hiányoznak nekem a Pixar és a DreamWorks alkotások. Úgy tűnik, hogy a Netflixen is kereshetek pótlékot. A Lunaria is ilyen lett.

Már csak azért is, mert van egy olyan mese, amire nagyon emlékeztet. Abban egy jetit kellett hazajuttatni – talán DreamWorks volt az elkövető. Itt is van egy gyerek, aki a halott szülője miatt vállalkozik egy nagy útra – csak itt a Holdra megyünk, és nem Kína vidékeire. De itt is kínai gyerekek a főszereplők, és vannak cuki állatok. (Jeti kölyök azért jobban tetszett.) Most, hogy belegondolok, még a végkifejlett is hasonló. A mágikus lény él boldogan az otthonában, míg az ember visszatér a családjához és megnyitja a szívét.

A történet azért érdekes, mert a halál a fő gondolata. Mindkét hősnőnek, Csang-o és Fej-fej is azzal kell, hogy megbirkózzon, hogy a halált el kell fogadni. Nem lehet az időt visszaforgatni, a túlélőknek menni kell tovább előre. Bár a Disney is rendszeresen megöli a gyerek szereplők szüleit, itt az a fő téma, hogy ezt a hősnő el is fogadja, és tovább tudjon lépni. Nem tudom, gyerekként mennyire tetszett volna ez nekem. Mondjuk, szerencsére még senkinek nem kellett elmagyaráznom, mi a halál, és nem is akarom elképzelni, hogyan fognék bele. Azért talán nem ezzel a mesével próbálkoznék…

Van mellette sok muris lény (a nyuszikat leszámítva elég furcsák, semmi alakjuk. A holdsütik különben a minyonok kedves változatai akarnak lenni?), rengeteg szín, és nem lesz szomorú ez a mese. Vidám, poénokkal, és nagyon gyerekekre szabott. Ennek nincsen felnőtteknek szóló kikacsintása, legfeljebb annyiban, hogy a betétdalok énekeseire fülelhetünk.

Csúnya leszek, de engem ez kötött le leginkább. Hárman vannak benne, akik kapnak nagy dalt. Csang-o, Fej-fej és Góbi. Egyet eltaláltam, a hold istennőt. Radics Gigi énekelte. Jenes Kitti és Veréb Tamás volt a másik két elkövető – utóbbi annyira máshogy énekelt itt, mint az egyéb dalaiban, hogy még utána is nehezen azonosítottam be, hogy tudtam, ki énekel. Vidám, popos dalok – Oscart nem fognak nyerni vele, de ebben a mesében működtek.

A grafika a nagy mesegyártóknál szebb, de még bőven azon a tartományban járunk, ahol szemrevaló, amit látunk. A nyulak kifejezetten cukik lettek – van egy tippem arra, hogy a legtöbben Ugri és Jáde nyulat keresték vissza a meséből. Az is tetszett, hogy hányféleképpen használták a Hold szimbolikáját a grafikában is. Még egy eredményjelzőt is láttunk, a Hold fázisait lekövetve.

Még mindig a Klaus a kedvenc Netflix mesém, ez a nyomában sincs, de egyszer elnéztem.

 

Lunaria - 5/4 gyerekesen kedves és látványos, a zenéi is elmennek, néhol a látvány is szép. Elment.

LUNARIA - Kaland a holdon | 2. Hivatalos előzetes | Netflix - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3316322548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása