Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az új diri

2021. január 03. - BBerni86

Középiskolát rendbe tevő, tanáros, rossz környékes.

Rick Latimer élete kisiklott. A felesége elhagyta, elvált tőle és a férfi észrevette, hogy az egykori ügyvédjével jár el. Fájdalmában baseball ütővel esett neki a férfi kocsijának, nem sok kellett volna testi sértéshez sem. Számít arra, hogy ezzel az állását is elvesztette: hogy taníthatna az, akinek ilyen rendőrségi ügye van? Az iskola tanács az_uj_diri.jpgazonban más módszert választ. Kirúgás helyett iskolaigazgatóvá nevezik ki a férfit. Csak éppen a Brandel az a hely, ahova a kezelhetetlen és reménytelen gyerekeket küldik. A termeket bandák uralják, a drog és az erőszak mindennapos. Rick eleinte csak szabadulni akar innen, de aztán rá kell jönnie, hogy neki már csak ez az állás és iskola maradt. Kemény kézzel lép fel és meghirdeti a programját, melynek az a lényege, hogy minden bűnt fel kell számolni. Így kerül szembe az iskola nem hivatalos bűnkirályával, Duncannel. Harc kezdődik, minden eszközzel.

Két érdekes kérdés is felmerült bennem, ahogy ment előre a film és egyre inkább eldurvultak az események benne.

Az első: ki volt az, aki akciósztárt próbált faragni James Belushiból? Ebben a filmben még fiatalabb, de egyértelműen nem akciósztár alkat. Az még hagyján, ahogy a motorján száguldozik itt, de amikor baseball ütővel veszi fel a harcot késsel és pisztollyal, vagy motoros-autós üldözésbe keveredik… Nagyon nem éreztem a karakteréhez illőnek. Mondjuk, annyi filmjét nem láttam, hogy határozottan véleményt alkossak, de nekem komédiákhoz, legfeljebb akció komédiákhoz jobban megy.

A második: most komolyan így kell az erőszakot bevinni az iskolai környezetbe? Mert ok, van olyan film, hogy valaki elkapja a srácokat, terrorista vagy valami bűnszervezet, és fegyvert ragadnak ellenük. De olyan filmet találni, ahol a tanár szó szerint megveri a diákjait… Ma egy pofon is sok lenne, itt viszont keményen verésekről beszélünk, és van gyilkosság is benne. Ahogy a tanár szerepet ötvözik ezzel az eszköztárral, az azért sokkolóan hatott rám. Pedig ott van mellette, ahogy tényleg tanít, behozza a kieső diákokat – az a tanári munka, amit az ilyen filmekben inkább nézek. Csak sajnos itt dominálni kezd a visszaütés technikája, mint módszertan.

Igaz, nem nagyon tudom, mi lenne az alternatíva. Olyan diákok vannak itt, akik a tanári fegyelmezésre úgy reagálnak, hogy csapdába csalják és megerőszakolják a tanárnőt. Felakasztják egymást, szétverik a tanár járművét, de őt magát is véresre verik. Ez már nem is iskola, hanem háborús övezet. Miért nem csinál semmit a rendőrség?

Egyszerűen nem áll össze a fejembe, hogy ezt hogyan gondolták. Vagy tényleg voltak ilyen középiskolák az Államokban a nyolcvanas években? Ahol szó szerint élet-halál harcot jártak a tanárok a diákokkal? Nagyon túlzásnak érzem akkor is.

Mivel elég régi film, kivitelre is látni ezt rajta. Mai szemmel kifejezetten bénán néz ki, amikor Rick összeverve megy le a motorjához, és véres a feje meg a ruhája is. Annyira nem tűnik valódinak, hogy az már fájdalmas. Az akció jelenetek sem jártak jobban. Van egy, amikor Rick motorját üldözik autóval Duncanék. Duncan meg pisztolyt lóbál ki az ablakon. Ritka szánalmasan néz ki.

Mai szemmel a stáblista sem vonz be új nézőket.

Az vigasztal kissé, hogy nem csak nekem nem tetszett. A kritika is lehúzta, ha a mozipénztáraknál mérsékelt sikereket el is ért.

 

Az új diri – 5/2 bár a tanáros filmeket szeretem, ezt nagyon elvitték akciófilmes irányba. Kellett ez?

The Principal Trailer (1987) - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9216370210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása