Minden napra egy film

Minden napra egy film

Halálom napja

2021. január 07. - BBerni86

Nyaralós, fenyegetett, menekülő, áldozatot bemutató.

Neil riporter, aki egzotikus helyeket mutat be az embereknek. A legújabb projektje egy thai sziget, amely arról híres, hogy évtizedek óta nem sújtotta tájfun. A férfi a feleségét is elvitte az útra, így egyszerre lett nyaralás és munka. Egy reggel azonban fájó fejjel és emlékek nélkül ébrednek. A férfi kameráján nézik vissza a felvételeket. Látják, ahogy egy bárban különös italt kaptak és ittak, majd hazafelé Neil leteperte a feleségét, szex közben megfujtotta és el is temette. Nem értik: Christine nyakán ott vannak a zúzódások, földet hány ki, de él és a halalom_napja.jpgnyakában a lánc, amit az ital mellé kapott. Már csak menekülni akarnak innen, de eltűnnek az irataik, kénytelenek még egy napot maradni. A vihar közeleg, de rájuk más veszély les. A helyiek tekintete ijesztően szegeződik rájuk, míg maguk sem tudják, mi az igaz és a látomás.

Mit szóltok az olyan filmekhez, amelyek menet közben elmesélik a saját poénjukat? Annál már csak az a jobb, amikor már a címben is ott van a csavar. Ez az előbbiek közé tartozik – a főszereplő házaspár hasonlítja a helyzetét egy filmhez, és velük is tulajdonképpen az történik, ami annak a főhősével. Ez amúgy sem volt egy meglepő vagy ijesztő thriller, de azért most nem boldogított, hogy már előre megsúgták, mi és miért történik.

Az alaphelyzet nem is lenne rossz. A házaspár el akar menni a szigetről, de folyton akadályokba ütköznek, és egyre inkább rádöbbennek, hogy a helyieknek terveik vannak velük. A gond az, hogy a misztikus vonalat kezeli nagyon bután a film.

Christine kap egy nyakláncot a bárban – az a nyaklánc bír olyan erőkkel, ami miatt a film egy jelentős része ostobaság. Abban nincs semmilyen, még misztikus logika sem, hogyan működik. A film vége különösen fájt – olyat miért tud az a lánc, mint amit ott mutattak? Több kérdést felvet, mint amennyi választ ad. Meg egyáltalán, a főszereplő most akkor micsoda? Mindegy, már meg sem akarom érteni, úgy idiótaság, ahogy van.

A végére abban is komolyan elfáradtam, hogy a szigeten lakók mindegyike hogyan viselkedik. Nem is kicsit lesz kiszámítható, amikor minden segítséget nyújtó emberről kiderül, hogy igazából a saját pecsenyéjét sütögeti és rosszat akarnak. Nem is tudtam sajnálni a közben ebbe belehalókat, annyira egyforma és sekélyes mind.

A gond részét képezi, hogy a főszereplőknek meg drukkolnom nem sikerült. Alig tudunk meg róluk valamit, és csupán a helyzetüknél fogva kellene velük együttérezni. Csak nyaralni akartak, és egy halálos csapdában találták magukat.

Helyenként igyekszik a film a nézőjére ijeszteni, de leginkább csak értelmetlen undorító képsorokat tudnak bevágni. Lehetne vitatkozni, melyik volt a mélypont. A fullasztásba forduló szex, a mutatvány a tengerparton egy késsel és belekkel, vagy esetleg a szem összevarrása? Annak megint semmi értelme nem volt. Simán csak mutatni akartak valami ijesztő/sokkolót.

Vagyis, a látványról semmi jót nem tudok elmondani. Láthatóan egy olcsó filmről van szó, ami minimális eszközökkel operál.

A főszereplői is az a kategória, akik ismerősek, ebben-abban lehet őket látni, de azért nem élvonalbeli sztárok. Maggie Q inkább sorozatból lehet ismerős, Luke Hemsworth meg a két fivére kevésbé sikeres bátyja. Itt esélyük sincs normális szerepet alakítani. A film egy ponton átfordul abba az irányba, hogy várjuk a mészárost, aki elől futva menekülnek.

Csalódás volt ez a film, borzongás és ijesztés helyett csak elment vele az idő.

 

Halálom napja – 5/2,5 alapvetően jól bírom a misztikus szálakat, de ez messzire megy. Horror alapú bolondság.

DEATH OF ME Trailer (2020) Maggie Q, Luke Hemsworth Horror Movie HD - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4516376578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása