Minden napra egy film

Minden napra egy film

Ezüst farkas

2021. január 10. - BBerni86

Állatot megmentő, versenyes, életet helyretevő.

Jesse kamasz, akinek lassan el kell döntenie, mit kezd az életével. Az apja igyekszik segíteni neki, és mivel mindketten a téli sportok rajongói (az apa síel, a fia hódeszkázik), egy közös kiránduláson igyekszik terelgetni a fiát. Jesse azonban még dühös az anyja miatt, így az apjának is keményen beszól. Nem sejtheti, hogy még ezen az úton a férfi az életét adja, hogy a fiát megmentse. Jesse nem is hajlandó az anyjához költözni, inkább a vadonba menne a nagybátyjával. A sebzett fiú véletlenül egy meglőtt farkasra bukkan, és ráveszi vadőr ezust_farkas.jpgnagybátyját, hadd próbálja megmenteni az állatot. Silver és Jesse lassan saját falkába tömörül – ez nem tetszik a helyi farmereknek, hiszen a visszatelepített farkasok az ő állataikat terítik le zsákmányként. A helyi sportversenyen akarja a fiú bizonyítani, hogy Silver megérdemli a bizalmat, és rosszul állnak hozzá a témához a helyiek.

Az egyik nagy könyvélményem egy farkasról szólt, rajta keresztül pedig arról a törekvésről, hogy visszatelepítsék a farkasokat a Yellowstone Nemzeti Parkba. Az ugyan ebből a filmből nem derült ki, hogy melyik nemzeti parkba telepítik vissza éppen az állatokat, de nagyon az a gyanúm, ez is az a történet. Ugyanis a körítés, ahogy a természetvédők és a gazdálkodók egymásnak feszülnek, ahogy a gazdák illegálisan levadásszák az ide tévedt farkasokat, egy az egyben az, amit olvastam is.

Ez már megadta az alaphangulatot, mert ismertem a témát és eleve a farkasoknak drukkoltam. Persze, meg lehet érteni az állattartókat is, de most komolyan az a megoldás, hogy kiirtanak egy nemes és szép állatot? Ami hiányzott nekem, de nagyon, a kompromisszum. Mert valahol a teljes farkasok mellé állás, de a kilövés is szélsőséges, lehetett volna keresni más megoldást. De nem csak ennyiről szól a film, bár ez a háttere és működik is.

A történet egyszerre Jesse és Silver barátságának a meséje, és a versenyre készülés is. Az tetszett jobban, ahogy a fiú egyre közelebb kerül a farkashoz, és ahogy a nagybátyja segíteni próbál, hogy Silver szelídebb legyen. Vannak helyes trükkök, és az is ott van a jelenetek közben, hogy mindez hogyan segít a fiúnak megbirkózni a saját gyászával, és lassan az anyját is visszaengedni az életébe. Van lelki fejlődés, van remény.

A verseny és a helyiekkel tusakodás, akik nagyon a farkas ellen vannak, meg hozza az érzelmek mellé az izgalmakat. Ez az, amiben azért látszik, hogy ez nagyon nem mai film és ma ennél sokkal jobbat is tudnak filmezni. A lövöldözés jelenetek kifejezetten semmilyenek és egyszerűek, az adrenalin szintem semmit sem változott tőle. A verseny is egyszerű, nem látványos, és nem is arra tették a hangsúlyt, a film végén kap csak pár percet.

Van természetesen tipikus kamasz vonal is a történetben. Jesse egy lánynak segít el edzeni, akinek az apja a legnagyobb és legelvakultabb állattartó a környéken, a gazdaszövetség elnöke. A fia pont olyan, mint az apja, csak Lucy más a családban. Jesse vele barátkozik össze, és a lány segít majd a család nézőpontján is változtatni idővel. A fiatalok között meg beletesznek egy kis románcot, de szerencsére nagyon keveset belőle, nem hiányzott ebbe a filmbe egy komolyabb szerelmi szál, és nem is erőltették bele.

A hegyvidék szép hátteret ad, és nagyon szép husky állatok szerepelnek benne. Silver is csodaszép farkas. Amit hiányoltam az akció, verseny terén, az állatok nekem tudták pótolni. Amúgy is a kutyák a gyengéim, ilyen filmnek sok mindent meg tudok bocsátani.

De azért tény, a történetben és a látványban is sok minden hiányzik, ha nekem más el is adta.

 

Ezüst farkas - 5/3 – a téma tetszett, bírom az állattal barátkozó és versenyző filmeket, de a kivitel gyenge.

Silver Wolf (1999) | Trailer | Michael Biehn | Roy Scheider | Shane Meier - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4916383500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása