Minden napra egy film

Minden napra egy film

Becsületes tolvaj

2021. január 12. - BBerni86

Korrupt rendőrös, igazságért küzdő, bűnt feladó.

Tom Dolan szakmai körökben legendásnak számít. Már 8 éve bankot rabol, be- és kimegy, nem ért senkinek és milliókkal távozik. A rendőrségnek még csak ötlete sincs, ki lehet ő. Tom költözik, és a raktár bérléskor megismerkedik a csinos Annie-vel. Egy évvel később az összeköltözésen gondolkodnak, és Tom tiszta lappal akarja folytatni a nővel. Az FBI-t hívja fel, és ajánl alkut: minden dollárt visszaad, semmit nem költött el. Cserébe 2 évre megy fegyházba, teljes látogatással. A vezető nyomozó nem hisz neki, két fiatalabb ügynököt küld ki becsuletes_tolvaj.jpgelbeszélgetni a férfival. Ők Tom utasítása nyomán megtalálják a lopott pénzt és elcsábulnak: megtartják a milliókat, Tomot kiiktatják. Ám balszerencséjükre Baker pont most ellenőrizné le a munkájuk, megölik a felettesük és Tomra akarnak mindent kenni. Az egykori katona, robbantási szakértő azonban nem adja olcsón a bőrét és küzd az igazságért.

Kezdjem azzal, amin a fél film alatt törtem a fejem, és most nevethetnékem van, mert rájöttem a megoldásra? Az egyik szereplővel kapcsolatos. Annyira ismerős volt Hall ügynök… majd a színészeknél elmesélem, honnan. Nem ezzel kezdem!

Hanem azzal, hogy Liam Neeson megint akciópapa szerepkörben látható. Úgy tűnik, az Elrabolva nagyon meghatározza, hogy milyen filmeket láthatunk még a színésztől. Egy erősebb mezőnyben, ha rendesen kapnánk az újabb és újabb mozikat, nagy valószínűséggel arról írnék most, hogy korrekt, de vérszegény filmet kaptunk. Akciópapa – már ebből is érezni, hogy ez azért nem olyan, mint amikor egy életerős férfiember keveredik helyzetbe.

Ám a filmpiac pang, és Neeson csinálja talán idősen is legelegánsabban az akcióhős szerepkört. Ő nem vállal be olyasmiket, amivel pl. Stallone kinevetteti magát. Azt nem hinném el, hogy a hatvanas vagy öregebb simán leveri a harmincas, negyvenes korosztályt. Nem is lehet velük olyan jeleneteket forgatni, mint a fiatalabbakkal, látszik, hogy már más a terhelhetőségük. Neeson karakterei azonban az eszükkel dolgoznak és a tudásukkal. Kemények, jó beszólásaik vannak és nem ököllel aratnak diadalt. Tom is ilyen figura.

Az sem egy rossz döntés, hogy azért nem fiatal színészekkel vették körbe. Bár a két korrumpálódó ügynök fiatalabb – Courtney az ismertebb, ő pl. a harmincas évei első felében jár –, a vezető ügynökök, a barátnő idősebbek náluk. Nem kiugró, nem nagypapának néz ki Neeson a többiek mellett. Pacsi a szereposztónak.

Ha már szereposztás. Hall ügynök. Az eljátszója volt Hamilton fia a musicalben, a DVD verzión is ő tűnt fel. Onnan ismerem, csak rövidebb a haja és nem énekel itt. (Különben a Hamilton még mindig alap, most éppen a Harkness könyvekből készült boszorkányos – vámpíros sorozatban láttam olyan részt, amin az egyik szereplő a Hamiltonra húz fel poént.)

A tempó kielégítő, nem unatkoztam. Mindig van valami fordulat, ami mozgásban tartja az eseményeket, és az is szépen összeáll, hogyan győz az igazság. Ugyan az akciókban ott van a már említett jelleg, de nem is hiányzott nekem most több. Akad pár robbantás, hiszen Tom ennek a szakértője, és pisztolypárbaj fordul még elő. Az autós üldözés felejtős. Bár volt olyan jelenet is, de nem volt látványos.

Egyszerűek a karakterek, a legtöbben csak pár vonással jellemzettek. Tom kap szomorú előtörténetet, hogy könnyen drukkoljunk neki. Annie belevaló, Nivens ügynök meg nagyon látványosan veszti el a kontrollt. Van különben cuki kutya is!

Máskor nem, de most jól szórakoztam ezen is. Ebben éreztem a mozifilmet, ha nincs is mozi.

 

Becsületes tolvaj – 5/4 új filmek dömpingjében kevesebb lenne, de jelenleg ez is korrekt krimi akció. Korrekt a casting.

HONEST THIEF Official Trailer (2020) Liam Neeson Movie - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6316386000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása