Minden napra egy film

Minden napra egy film

Someone has to die

(limitált sorozat)

2021. február 17. - BBerni86

Családi, másság miatt megbélyegző, titkos.

A Falcón család előkelő spanyol dinasztia, jómódúak és a társadalomban is fontos szerepet töltenek be. Gregorio tisztségviselő, a felesége és az anyja több társaságban is megbecsült tag. A házaspár örököse, egyetlen fia, Gabino az anyja családjánál nőhetett fel Mexikóban. Most hazahívják, és megvannak vele a tervek. Nősülés, folytatni a család hagyományait a munkában. Ám a fiúnak egészen más tervei vannak: mexikói barátjával Párizsba készülnek, majd vissza Mexikóba. Hamar terjedni kezd a pletyka, hogy Gabino és barátja többek someone_has_to_die.jpgbarátoknál, amit a párt nagyon rossz szemmel néz. Ehhez hozzájön, hogy Gabino egy olyan titkot őriz, amelyet a nagyanyja mindennél jobban el akar rejteni – akár az unokája feláldozásával is. Mina meg akarja menteni a fiát, de hamarosan rá kell döbbennie, hogy ebben a történetben nincs happy end, és sokuknak pusztulnia kell, és nem biztos, hogy befolyásolni tudja, a régi sérelmek és politikai üzelmek kit találnak telibe.

A Netflix azon törekvését kifejezetten szeretem, hogy nem csak amerikai és angolszász tartalmakat oszt meg. Itt ázsiai, dél-amerikai, sokféle európai sorozatot is megnézhetünk. Változatosság, ez egy jó szó és itt megvan.

Ez a mini sorozat egy spanyol – mexikói sorozat. Mondjuk, a Money Heist sikere óta a spanyol műsoroknak van keletje, de a mexikói szál még így is ritkábbnak számít. Ha itt helyileg mexikói szálat nem kapunk, több karakter is ilyen származással bír, ahogy a színészek jó része is onnan érkezett. Meg is fordult a fejemben, hogy mennyi ennek a valóság alapja? Ennyire erős volt Mexikó – Spanyolország kapcsolata? Azt gondoltam volna, hogy a mexikói származású Mina pária lesz a spanyol férje mellett, de nem éreztem, hogy bármilyen rasszizmus lett volna felé. Ahogy a mexikói Lazaro (Gabino barátja) is egzotikumként lesz jelen, akit a sorozat női meg akarnak szerezni maguknak.

A helyzet az, a szereplőket szívesebben elemezgetem, mint a történetet. Nem unalmas, csak nagyon terhelt. Látunk egy politikai rendszert, amelyben nagyon sok az elnyomás és a diktatórikus elem. Mina titkon fuldoklik tőle, a férje mindennek a kiszolgálója és egyben fogja. Korrupció, sok önös érdek, nem jó elképzelni sem. Néha olyan érzésem is volt, mintha a sztálinista Szovjetunióban járnánk. A családi szálak is ugyanennyire, ha nem jobban terheltek. Sokan megjátsszák maguk, titkokat őriznek és minden sérelmet halálosan megtorolnak. A két fiú, Gabino és Lazaro ártatlanok csak, és a rendszer el is kezdi bedarálni őket. Nem véletlenül az a sorozat címe, ami. Nem csak a szexuális beállítottság, de a világnézetük és az őszinteség is áldozattá teszi őket.

A szereplőknél érdekesebb, mennyire a rendszer kihasználói vagy éppen foglyai. Vannak egyértelmű alakok, mint Amparo – a család nagyasszonya, aki mindenkit kézben tart és uralkodik. Aki tele van saját önző indítékkal és hozzá kapcsolódó titokkal. A fiuk, az ártatlanok. Gregorio, aki egyszerre áldozat és elkövető. De sorra mindenkit meg lehetne nézni, mit tesz az egyénnel ez a világ és hogyan korrumpálódnak vagy beolvadnak.

Egy mellékszereplő, Alonso különösen el lett találva. Ő még inog: már elindult a rendszer kiszolgálása felé, de még pár szál köti egy őszintébb létezéshez.

Hangulatos, még akkor is, ha nem jó hangulata van a sorozatnak. Végig feszült és több oldalról rossz érzeteket hordoz. Még a szerelmi szálai is – mintha egyszerre tabudöntő lenni, de annyira mégsem. Szolidan kezeli a meleg témát. Lazaro – Mina közti vonzalom jut el egyedül a beteljesülésig, és abban is benne van némi alapvető ítélet.

Egyszer érdekes volt, de szórakoztatónak nem mondanám. Inkább az, hogy annyira fertő itt minden, hogy a végére már érdekelt, ki fullad bele, kinek kell meghalnia a cím szerint.

 

Someone has to die – 5/3 – szenvedélyek és emberi drámák egy ellentmondásos korban, de minden dráma túlzó.

https://www.youtube.com/watch?v=25hk3z4COnU

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8216430646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása