Minden napra egy film

Minden napra egy film

Batwoman

1. évad

2021. március 21. - BBerni86

Városnak reményt nyújtó, hősködő, családi viszályos.

Kate Kane hosszú évekkel a távozása után tér vissza Gotham városába. A lány minden vágya, hogy beállhasson az apja szervezetébe, a Varjak közé. Ők azok, akik Batman eltűnése után igyekeznek fenntartani a rendet és alternatívát kínálni a városnak. Az egyetlen megmaradt gyermekét azonban a parancsnok félti, nemet mond. A helyzetet súlyosbítja, hogy Kate exe, Sophie az apja helyettese lett és férjhez is ment. Kate véletlenül botlik belebatwoman.png az igazságba az unokabátyjáról, Bruce Wayne-ről, aki szintén évek óta nem mutatkozik. Kate a helyére lép – ha az apja nem engedi a Varjakkal nyomozni, megteszi Batwoman jelmezében. Hiszen az egyik bűnöző, Alice, azt állítja magáról, hogy ő Kate ikre, Beth, aki nem veszett oda az anyjukkal együtt egy balesetben, hanem túlélte és most visszatér bosszúért. Ahogy Kate átveszi a szerepet, rá kell jönnie, hogy Batwoman nem csak reményt ad az embereknek, de inspirálhatja és elfogadóbbá is teheti őket.

Alaposan lemaradtam a DC sorozatokkal és ez nem véletlen. Már nem találom őket szórakoztatónak, és elkezdtek fárasztani. Egysíkúak, túlzóak, és nem viccesek, hanem bosszantóak. A crossover részek miatt néztem bele a Batwoman évadba, és nagyjából oda lőttem be, mint a Supergirl sorozatot.

Mindkettő a DC csajos sorozata, amiben aztán girlpower van orrvérzésig. Az a legkevesebb, hogy Batman helyére egy nő áll. De az összes fontos ellenfele és szövetsége is nő. Mivel Kate leszbikus, a szerelmi szálain is csupa nőt mozgatnak. Ahogy most belegondolok, mindössze 3 férfi szereplő van, akinek viszonylag nagyobb szerep jut: Kate apja, a segédje Luke Fox és a testvérének is van egy segédje, Egér. Ennyi.

Lehet liberális egy sorozat, és célozhatják meg a nőket nézőknek, de ez már nem túlzás? Kicsit olyan érzés volt nézni, mint a Netflixen a Sex Education második évadát. Ahogy ott az lett furcsa, ha valaki simán heteroszexuális volt, itt is az a norma, hogy mindenki leszbikus vagy biszex, illetve a férfi szereplők mind nők által vannak elnyomva. Luke nem több Kate szerelőjénél, Egér ugyanezt a funkciót tölti be Alice mellett és Jacob Kane a felesége részéről van megtévesztve, majd a lányaitól. Nagyon el van ferdítve a sorozat világképe – miért nem lehetett több egyensúlyt találni?

Milyen maga a történet? Az, hogy Alice valóban Beth-e és hogyan lett belőle Alice, egy pontig lekötött. Annak megvolt a maga dinamikája, ahogy a testvérek egyszerre akartak bosszút állni és meg is menteni egymást. Csak a multiverzum megszűnésével itt is variáltak kicsit, és Alice emberi felét szépen kiiktatták, maradt a sima bosszút álló, aki bármit feláldoz a célja érdekében.

Alice meg nem egy furmányos gonosz, kifejezetten szimpla ellenfél lett. (Kb. amennyire jó igazságosztó a testvére.) Nagyon nem találták el a külcsínt sem. Azt a szánkba rágják, hogy életre kelte az Alice Csodaországban karaktereit – a bérencei nyulak, ő maga meg Alice-nak öltözködik. Csak éppen nem az a karakter jut róla eszembe. Nem szőke, és ezek a fura ruhái is… egy szegényes viktoriánus tébolyodott, nem a Carroll szereplő jut róla eszembe.

Az akciójelenetek is olcsónak tűnnek. Azt kifejezetten irritálónak találtam, ahogy Kate motoron száguldozik, és a fegyverarzenálja is szegényes.

Azért pár ismertebb színésszel próbálták feldobni, de se Scott, se Rose nem adta el.

Ez a sorozat sem fog visszacsábítani, hogy pótoljam a lemaradásaim a DC sorozatokból.

 

Batwoman – 5/3,5 ahogy a Supergirl, ez is csajosan egysíkú, ráadásul az LMBTQ is nagyon túl van tolva.

BATWOMAN Official Trailer (2019) Superhero TV Series - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9016472580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása