Minden napra egy film

Minden napra egy film

Mr. Dadus

2021. március 21. - BBerni86

Családot rendbe hozó, lakótelepet megmentő, ügyeskedő.

Rolf az anyjától a lakását örökölte, amihez ragaszkodik foggal-körömmel. Szereti a környéket, az itt élőket, akiket a családjának is tekint. Így, amikor egy befektető megveszi a telepet és le akarja bontani az épületeket, hozzáláncolja magát a hűtőhöz. Nem ér el semmit, így más tervet eszel ki. Elindul, hogy a gazdag Clemens Klina mr-dadus.jpglelkére beszéljen. Az özvegy Klina éppen egy befektetőt akar megnyerni, semmi ideje és a két gyereke minden dadát elüldöz. A megjelenő férfiról azt hiszi, ő az új jelölt. Mire Rolf észbe kap, már próbálja megrendezni Theót és Winnie-t. Rádöbben, nem csak ő szorul segítségre, de Klina is. Annyira az üzlet és a pénz hajszolása köti le, hogy észre sem veszi, mit művel ez a családjával. Rolf hiszi, ha segít neki jobb apává válni, azt is meg fogja érteni, miért nem rombolhatja le a lakótelepet sem.

Mi kell egy családi komédiába, hogy könnyen el lehessen adni? Gyerekek és kutya. Ugyan ennek a családnak kutyája nincs, de két gyerek igen, akik nagyjából megfelelnek a cuki kitételnek és elég rosszcsontok is, hogy lehessen köréjük komédiát írni.

Maga a cselekmény millió meg egyszer elkészült már, csak mindig kicsit más körítéssel. Ugyanígy a családi kapcsolatokat kellett helyre tenni apa és gyermekei között A muzsika hangjában – ha Rolf mondjuk női karakter lett volna, a végkifejlett is lehetett volna azonos. A dadus is családot javított, de még Vin Diesel is játszotta a gyerekek dadusát egy filmjében. Ahogy az is visszatérő elem, hogy a szegény tanítja meg a gazdagnak, hogy az életben melyek az igazán fontos dolgok.

Vagyis, olyan kliséket nézünk itt meg újra, amiket millió meg egyszer láttunk már, de még fogunk is. Nem az végülis minden családi komédia lényege, hogy a családi összetartás fontos, és szeretnünk kell egymást, mert ez a legfontosabb kapott kötelékünk? Ahogy az is visszatérő elem, hogy magában a pénz nem boldogít. (A cinikus énem ezzel vitatkozni tudna, de mivel családi komédia, most inkább nem. A közös élmények lesznek itt a fontosak, nem az, hogy Klina mit tud megvenni a gyerekeinek. Mondjuk, egy kastélyból könnyű azt mondani, hogy nem a pénz a fontos.)

A film humora közepes. Szerencsére nem altesti poénokkal és undorító elemekkel operál, de igazán vicces sem lett. Kellemes limonádé, amin jókat lehet mosolyogni, ha nevetni nem is. Mondjuk, a polippal ijeszteni a lakókat ötlet tetszett, és a film elején a gyerekek igencsak kreatívan idegelték ki az aktuális dadát – ahhoz képest Rolf semmit nem is kapott tőlük. El is merengtem, mennyire családi film. Némely eleme miatt azért nem minden korosztálynak, de 12 év felett simán vállalható.

Külcsínben pont azt hozza, amit egy ilyen film hozhat. Éles a különbség Rolf és Klina világa között – nem is értettem, miért akarják annyira megmenteni a lakóparkot, ha kaptak elég pénzt a lakásokért. Tényleg egy fertőnek nézett ki, amit jobb lenne lerombolni. Kérdés persze, a lakók hova tudtak volna innen költözni. Klina villája meg az ellentéte: még a tóban is százezreket érő halak úsznak.

A szereposztás sem meglepő. Mivel Schweighöfer rendezte, és pont olyan karakter a főszereplő, akit előszeretettel játszik, el is játszotta maga. Magyar szemmel az üzletasszony, akit meg akar nyerni a projekthez, érdekes: Osvárt Andrea. Mondjuk, csak biodíszlet lett.

Bár most gonoszkodó a hangulatom, azért ez egy nézhető limonádé volt, a zsánerében ok.

 

Mr. Dadus – 5/4 tipikus, de szerethető családi komédia a szokott üzenettel: a szeretet és a család a fontos.

DER NANNY Trailer German Deutsch 2015 Matthias Schweighöfer - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7116472620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása