Minden napra egy film

Minden napra egy film

Csereélet

2021. április 25. - BBerni86

Családos, nyaralós, helycserés.

Két család indul ugyanoda és ugyanakkor nyaralni. Az egyik szegény: Anna már két gyereket fogadott örökbe és nevelt fel, most akar egy harmadikat is magához venni. Nagy segítség lenne, ha a nagyfia, Danny megnyerné a tehetségkutató fődíját. A másik gazdag: Ludwig bármit megvehet, az apja milliomos üzletember, de a férfinak nincs csereelet.jpgideje a fiára, aki fájóan hiányolja az apját, és a testőrét mindig igyekszik lerázni. A vidámparkban az ugyanúgy öltözött srácokat összekeverik, és mindketten belekóstolhatnak a másik életébe. Danny a gazdagságba, ahol nem kell a filléreket számolnia. Ludwig abba, milyen egy olyan családba, ahol figyelnek rá. Annyira bejön nekik a csere, hogy meg is egyeznek, a nyaralás négy napjára egymás helyén maradnak. Míg Danny Ludwig apjával igyekszik jobb kapcsolatot építeni és a fejébe száll a pénz, Ludwig beleszerelmesedik Giába, Danny ősellenségébe.

Az ikrek helycseréje igencsak régi toposz. Már a Bibliában is van egy ikerpár, akik közül a fiatalabb a bátyjának adja ki magát, hogy megszerezze az apja áldását. A görögöknél meg ott van Pollux és fivére, az Ikrek csillagkép mítosza. (Ők az életet és a halált cserélgetik, így osztozva a halhatatlan testvér örök életében.) Azt meg felsorolni is nehéz lenne, filmen mennyi ikerpár cserélt helyet – vagy hasonmás, mert ilyen is akadt.

A Csereélet ezen hagyományokat folytatja, és semmi újat nem tud a zsánerbe hozni. Még az is, ami esetleg nem ebből a műfajból és típusból ismerős, beugrik máshonnan. Vagyis, a gazdag fiú dadája, inasa és testőre egyben: éppen csak az Alfred felirat nem villog a feje felett. A film végére szánt csavar meg… arról később. De nem meglepő az sem.

Milyen lett komédiának? Gyenge. Nem tudtam nevetgélni rajta, legfeljebb egy-egy ötleten elmosolyodtam, de nem sok ilyen volt. Danny húgának, Lillynek volt egy-egy olyan húzása, amin azért lehetett derülni. Ahogy meggyőződése, hogy a testvérét kicserélték az ufók és jönnek a testrablók – nem olyan, mint a kissrác, aki a Resident Alienben tényleg látja az ufót, de ebben a filmben ennyi jutott.

Milyen családi filmnek? A Disney kötelező életérzést hozza. Vagyis a szeretet és az összetartás a legfontosabb, a pénz másodlagos. Nem véletlen, hogy a gazdag fiú magától a pénztől nem lesz boldog, és a másik is kiábrándul, és a család kell neki a végére, amikor kipróbálhatja a gazdagok életét. Azért mellékvágányon benne van, hogy az anyagiak is fontosak, hiszen a család bővítésének is a pénz lesz az akadálya: a kis Tom azért nem lehet az új örökbe fogadott gyerek, mert nem hiszik, hogy az egyedülálló anya a két nagyobb gyerek mellett egy harmadikat is el tudna tartani. De látjuk a vacsora mellett, vagy a szállás elfoglalásakor is, hogy rendszeresen gondban vannak a pénz miatt. Erre nem is ad megoldást a film, a család egyesül és mindenki boldog lesz.

Különben a vége is a család NO1 voltát erősíti meg, mindenképpen ki kellett belőle hozni, hogy a fiúk ikrek, ha ehhez erőszakolni is kellett a történetet.

Mit romantikus? Csak a kötelezők. Naná, hogy a helycserét követően Ludwignak pont az a lány tetszik meg, akivel Danny évek óta öli egymást. Előre le lehet zongorázni, mi sül ki belőle, nem is tesznek rá túl nagy súlyt vagy több jelenetet. Azért zavart is, hogy Gia milyen könnyen túlteszi magát az egész történeten, és még csak nem is zavarja, hogy egy olyan sráccal kezd el járni, aki pont úgy néz ki, mint a majdnem fogadott bátyja.

Ezerszer láttunk már ilyet, háttérfilmnek elmegy, de rendesen leülni elé nem érdemes.

 

Csereélet – 5/2,5 a várt elemeket hozza, igazán vicces jelenetek vagy jó zenék nélkül családi üzenettel.

TAKEOVER: Voll Vertauscht Trailer German Deutsch (2020) - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3116512094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása