Minden napra egy film

Minden napra egy film

Mesék a hullaházból

2021. május 12. - BBerni86

Misztikus, karmás, halálos.

Egy kisváros hullaházába segédet keresnek. Egy fiatal lány jelentkezik, éppen egy temetést követően. Nagyon izgatja is a halott kisfiú esete, de a tulaj arról nem akar beszélni neki. Megmutatja viszont az intézményt, és bemutatja a munkájuk szakaszait. Sam felfigyel a sok könyvre – van itt ugyanis egy szokás. Gyűjtik a történeteket, mesek_a_hullahazbol.jpgmiért és hogyan haltak meg az ide kerülők. Kis bíztatásra Montgomery Dark egy-egy érdekes esetet fel is elevenít: hogyan talált a csaló és tolvaj lány szörnyet a szekrényben, mi lett a lányokat kihasználó diákszövetségi tag sorsa, hogyan jutott el addig egy súlyosan beteg asszony férje, hogy a míg a halál el nem választ ígéretet be akarta teljesíteni. Sam befejezésképpen elmondja a maga történetét is, amely szorosan kapcsolódik a halott kisfiúhoz, és minden résztvevő jövőjére hatással lesz.

Jópofa film lett ez, amit akár sorozatként is nézhetünk. Az elmesélt történetek pont alkalmasak arra, hogy azoknak a határainál megálljunk, és később nézzük tovább. Persze, nem olyan hosszú az egész, hogy erre feltétlen szükség van.

Nincs 2 óra a játékidő, és az elbeszélt történetek hossza eltérő. Vannak egészen rövidek, mint a szélhámos lányé, ami alig pár perc, míg más történetek hosszabbak.

Kicsit olyan, mint a Rémségek könyvében a városi legendák gyűjteménye, csak itt klasszikus és kevésbé örök horror történetek kerülnek elő. A más dimenzióba átrántó szörnyet láttam már másban is, és volt olyan sorozat is, amely arra épült, hogy a házasfelek hogyan intézik el egymást, amikor már a halál elválaszt résznél akarnak tartani. Ahogy belegondolok, a terhes férfiak ötlete sem új – igaz, a Junior komédia volt és nem horror, vagyis a színezetet azért megváltoztatták is.

Van egy metafilmes rész is benne, amikor Dark és Sam elemzik az elmondott történeteket. Egészen szórakoztatónak találtam, ahogy rámutatnak arra, hogy mi a közös ezekben a történetekben. Szerkezetben, mondanivalóban is. A karma – aki rosszat tesz, előbb-utóbb meg kell fizetnie érte.

Azt díjaztam, ahogy ezt kimondják sokkal előbb is – vagyis, tudjuk, hogy ez a film üzenete és minden erre fog kifutni. Mégis, Dark és Sam történetében újszerű poénként tudják eladni újra. A keret is összeáll saját horror történetté – még a klasszikus vég sem marad el. A gonosz sosem hal meg igazán, a Fogtündér is vissza fog térni… Ki az a Fogtündér? Azért minden történetet nem mesélek el előre!

Ránézésre nem egy nagy költségvetésű produkció, nem is használnak sok látványelemet. Ami van, annak nagy része inkább hatás és maszkok, jelmezek, smink. Nem hiányzott több, mert itt ötlettel szépen kipótoltak mindent. Azt is bírtam, hogy nem jump scream elemek adják el a sztorit. A szereplők elemi félelmei és a karma adják el, nem azon kell ijedezi, hogy hirtelen kinyúl valaki/valami valahonnan. Ami ilyen elem lenne, mint a végén azok a szellemgyerekek, azok értek benne a legkevesebbet.

Mivel antológia, nagy szerepek sincsenek benne, csak pár perces feltűnések. Ezeket korrekten megoldották és azért lehet ismerős arcokat is találni benne. Jacob Elordi egyike a Netflix tinifilm sztárjainak, Clancy Brown meg annyi mindenben szerepelt már, hogy szerintem ránézésre be fog ugrani az arca sokaknak. Ez a szerep jól is állt neki.

Számomra kellemes szórakozás volt, egy kis vidám esti horror matiné.

 

Mesék a hullaházból – 5/4 az antológia szerkezet eladta. Némelyik sztori klisés, de összességében szórakoztató lett.

THE MORTUARY COLLECTION Official Trailer (2020) Horror Movie - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9916557480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása