Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Code

1. évad

2021. június 06. - BBerni86

Bírósági, katonás, magánéleti helyzeteket megoldó.

A katonai ügyészek feladata sokrétű. Civil ügyekben is joga van a katonáknak a segítségüket kérni, vizsgálják és tárgyalják a seregben történt eseteket, legyenek azok bűnügyiek vagy sem. Ők maguk is tengerészgyalogosok, akiket ki lehet vezényelni aktív harci övezetbe is. John Abraham, vagyis Abe, korábban harcoló tengerészgyalogos volt, harmadik generációs. Egy sérülés miatt kellett váltania, és végezte el a jogot. A csapattal visznek ügyet,the_code.jpg melyben a sérüléseket eltitkoló orvosokat és feletteseket vonják felelősségre. Keresik a szivárogtatót, aki miatt egy katonát félholtra vertek. Nyomoznak háborús bűnök után. Vizsgálják, hogy az egyik toborzó visszaélt-e a hatalmával, zaklatott-e fiatalokat. Közben mindenkinek megvan a személyes pokoljárása: Abe kezd beleszeretni halott barátja feleségébe. Maya a beteg testvérét védené, Trey családot alapítana, a parancsnokuk pedig a fronton fogságba esett fiát szeretné élve visszakapni.

Bírósági sorozat hiányom van, így már olyan régebbi sorozatot is összeszedtem, mint ez a széria. Rémlik, hogy egy időben az új JAG-ként volt emlegetve, de nagyon nem az lett. Sem sikerben, sem minőségben.

A legnagyobb baj az a sorozattal, hogy nem tud jogi széria lenni. Nincsenek érdekes vagy legalább emlékezetesek ügyek benne. 12 rész volt, az alaphangon is 12 ügyet jelent, de komolyan nehezemre esik 3-nál többet visszaidézni, pedig most néztem végig az évadot. Még az idei Bull is hozott sokkal jobb ügyeket, pedig azzal is nagyon elégedetlen voltam.

Nem is az eseteken van a hangsúly, azok nagyon séma szerint vannak bemutatva. Nem is a bírósági rész a kiemelt bennük, hanem gyakran az eset erkölcsi részein merengenek és a megközelítésen dolgoznak. Mi az, amit egy katona megtehet?

Emészteni kell azt a hangulatot is, amit beleerőszakoltak a sorozatba. Ezek a szereplők büszke katonák, akik az egyenruhát megtiszteltetésként hordják. Van egy annyira hazafias, elvakult beállítottság benne, amit kívülállóként nehéz megérteni. Pl. Turnbull fia elveszti a lábát, és a rehabilitáció alatt a leszerelését kérné, kiábrándul a seregből. Az anyja, aki már harmadik generációs tengerészgyalogos, meg nehezen viseli, hogy a fia már nem tud azonosulni a sereg céljaival, és úgy látja, hiába vesztette el a lábát. Nem viszik túlzásba a drámát, nem is nagyon lehet, annyira egy nézeten vannak a főszereplők. A katonaság minden alfája és omegája.

Sajnos, a szappan is sokkal több, mint ami egy ennyire katonai sorozatban nekem elmenne. Mindenkinek van valami nagyobb gondja, bár néha a megoldások kifejezetten röhejesek. Abe kínja azzal, hogy kibe szeret bele, éppen annyira hagyott hidegen, mint Harper drámája azzal, hogy a vőlegényét szereti, de a tervezett nagy esküvőt rühelli. Még azok a dolgok is, amelyekben van lehetőség, nem kapnak normális kibontást. Maya fivére kapcsán behozzák a mentális betegek nagyon negatív megítélést, és mihez kezdenek vele? Semmihez. Amikor Abe és Alex törne arra, hogy egy rossz törvényt megpróbáljanak megváltoztatni, inkább visszakoznak, mert a kapcsolatukat inkább építenék. (Különben nekem nem tetszett, hogy összejöttek. Nem azért, mert a nő Abe barátjának az özvegye. Én a tempót találtam gyorsnak. Nyomorult fickót alig temették el, ők meg már járnak is…)

Még csak azt sem tudom írni, hogy a szereposztás kárpótolt volna az egyéb dolgokért. Luke Mitchell karaktere egyszínű, Anna Wood nem hiteles komoly ügyésznek, Phillipa Soo sem véletlenül sikeresebb musical színészként, mint moziban. Dana Delany meg egy semleges arckifejezéssel tolja le az egész évadot – kicsit persze túlzok, de csak kicsit.

Ha nem jogi sorozat éhséget enyhítek vele, 3 rész után simán félbehagyom. Untam is, a jogi részét és a magánéletit meg főleg.

 

The Code – 5/2 a legtöbb magánéleti szál irritált, és a bírósági ügyek sem lettek érdekesek. Nem tetszett.

https://www.youtube.com/watch?v=3W75k2bQKZc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1316579958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butyko 2021.06.08. 13:17:00

Én is elvesztettem az egyik lábamat,bár nem háborús körülmények között. De az biztos,hogy ilyenkor megváltozik az ember világlátása,az enyém is. Az egészséges emberek ezt nem érthetik - Te sem.
süti beállítások módosítása