Minden napra egy film

Minden napra egy film

A nagy visszatérők

2021. június 21. - BBerni86

Filmforgatós, csaláson dolgozó, új esélyt megragadó.

Max Barber producer, de szerencséje a filmekkel nincs. Minden lehetőséget megragad az anyagiak megszerzésére, de az általa gyártott szemetet senki nem nézi, leginkább csak tüntetnek a filmjei ellen. A legutóbbi bukás az életét is veszélyezteti: egy kétes alaktól kért kölcsönt, aki minden centet vissza akar kapni. A megoldás a_nagy_visszaterok.pngaz lenne, ha eladná az egyetlen nála levő igazán jó forgatókönyvet, a Paradicsomot. Üzlettársa, egyben unokaöccse sürgetésére már majdnem meg is teszi, amikor a másik producer sztárja forgatás közben, egy balesetben meghal. Max innen vesz ötletet: elkezd egy álfilmet forgatni, halálos balesetbe segíti a sztárját és a biztosításból megmenti magát. Az öngyilkosságra készülő, öregek otthonában senyvedő egykori western sztár, Duke Montana nyeregbe ül a kedvéért – Max pedig nagyon próbálja megölni a forgatáson, de nem számított arra, hogy Duke túlélő típus.

A kulisszák mögé belesős filmeket mindig is szerettem. Részben ez is az, szépen leforgatnak a cselekmény alatt egy westernt, miközben komédia is. Eltalálták a kettő közt az arányt, nagyon jókat tudtam végig mosolyogni.

Azért hamar hozzá is teszem, ez inkább komédia. Látjuk pár jelenet forgatását. Lejön, mi egy producer dolga és a rendező ténykedésére is lesz némi rálátásunk. De a fő témát adó események a komédiához tartoznak. Max hogyan próbál halálos baleseteket előidézni, melynek általában két kimenetele lesz: Duke valami menő húzással forgat egy jó jelenetet, Max meg szenved valamiképpen. (Egy példát hozok is: a bika bevadul a vörösre, és Max vörös kalapot akar Duke-ra erőltetni. Az végül egy gyereken köt ki, akit Duke látványosan megment, majd megfékezi a bikát. Befut viszont a vörös stábos kocsi, pont Max mögött áll meg és a bika átgázol Maxen…)

Abszolút elszórakoztatott az is, hogy Max mit talál ki, és Duke hogyan oldja meg a helyzetet. Pláne, hogy csak a maffiózó befektető tudja Max igazi célját, és a stáb teljesen meg van vezetve. Annak is megvolt a maga humora, amikor Duke nagyban hálálkodik neki, míg ő éppen a halálát készíti elő.

Kinézetre ötvözi a retrót és a mai filmes eszköztárat. Amilyen jelenetek születnek, maga a készülő western azt a korszakot idézi meg, amikor a film játszódik. John Wayne fénykorát, ha már a western a téma. Viszont, amikor készülnek a jelenetek, amit mi látunk és nem a felvétel, az mai minőség. Még arra is figyeltek, hogy olyasmiket csináljon Duke, ami nem teljesen hihetetlen egy korabeli férfitól. Ha a bikás jelenetnél maradunk, nem leüti az állatot, mint láttam már más filmben, hanem elé áll és olyan szigorúan néz rá, hogy az állat megjuhászodik előtte.

Szinte kedvet kaptam valami régi westernt előszedni és maradni ebben a hangulatban. Az olyan kis utalásokat is bírtam, mint pl. a film nagy bemutatóját, ahova Duke lóháton érkezik és ellovagol a naplementében. Ha már a filmben forgatott film nem úgy ért véget, Duke így megkapta a klasszikus western véget…

Robert de Niro alakításában nagyon bírtam ezt a sunyi kis producert. Amilyen élvezettel ármánykodott meg gyűjtötte a baleseteket… Tommy Lee Jones acélos nézése is a helyén, ha az arcán azért durván látszik is a kora. Morgan Freeman kap kevesebb szerepet, de ezt igazából de Niro adta el.

Tudom, a kritikusok nem szerették, én ellenben jól szórakoztam rajta.

 

A nagy visszatérők – 5/4 láttam már hasonlót, és nagyon éreztem előre, mi lesz a vége, de attól még szórakoztat.

THE COMEBACK TRAIL Trailer (2020) Robert De Niro, Morgan Freeman, Tommy Lee Jones Movie - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2816600710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása