Minden napra egy film

Minden napra egy film

Ördögi játszmák

1. évad

2021. június 23. - BBerni86

Bankáros, összeesküvős, hatalmi harcos, nyomozó.

Massimo Ruggero valósággal menekült otthonról, az olasz kisvárosból, ahol az apjában való csalódás egy szégyenbélyeg kísértette. Londonba ment, dolgozott, míg iskolába járt. A pénzügyekhez nagyon értő fiatalemberre a bankszakma ásza, Dominic Morgan figyelt fel. Pár éven belül Massimo már sikerember, a bank egyik legjobbja, aki nagyon meg akarja kapni a kinevezést is, de valamiért mindig elgáncsolják. Ez indítja el arra, hogy alaposabban utánanézzen a bank ügyleteinek és Dominic ügyeinek. Egy elszánt újságírónővel kiegészülve döbbenten jön rá, hogy Dominic nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az euró megdöntése és egy csomó pénz keresése közben. Massimo kész visszavágni, a csapata segíti, de Dominic nem véletlenül volt a mentora. Tudja, hol vannak a férfi gyenge pontjai.ordogi_jatszmak.jpg

A pénzügyi thrillerek nem éppen arról híresek, hogy könnyen fogyaszthatóak. Még a filmek közül is azokat szoktuk kiemelni, amelyeket civilként is meg lehetett érteni, és törekedtek arra a készítők, hogy elmagyarázzák a dolgokat. Ilyen szempontból a Devils nem muzsikál rosszul.

Ugyan van tényleges nyomozás is a filmben, pl. egy letét fedezetéül szolgáló atomerőművet személyesen mennek el megnézni, és nagyban megy a játszma azzal is, ki mikor és kinek mit mond el, de az igazi lényeg csak részvényekben és árfolyamokban látszik. Visszatérő elem, hogy shortolnak. Arra nem vállalkoznék, hogy itt beavassak bárkit is ennek a rejtelmeibe, de a sorozatban elmagyarázzák mi ez, és amíg benne vagyunk a világába, érthető is.

Az valahol még el is gondolkoztató, hogy mennyire lehet a világ történései mögött ilyen és hasonló machinációk? A sorozatnak van egy végigvitt gondolata arról, hogy a modern világban a bankárok váltak az istenekké. Az egészet rá lehetne húzni arra, hogyan bizonyosodik be ennek a mondásnak az igazsága. Pénzzel és a tőzsdén itt szó szerint bármit meg lehet tenni: háború kirobbantástól kezdve gyilkosságig mindent.

A magánéleti szálak és átívelések, amelyek nem igazán működtek. Ahogy behozzák egy pillanatra Massimo elhidegült nejét. Ahogy Dominic és Massimo a nagy barátság ellenére pillanatok alatt egymás torkának esik. Nina egész karaktere. A nagy egészhez kellenek ezek a mozzanatok, csak éppen a legtöbb nincs alapozva. Nina – aki elvileg folyamatosan haragszik a férjére, mert őt okolja azért, hogy a fiúk katonának állt és meghalt a fronton. Mégis, olyan kemény egységfrontot alkotnak, amibe az is simán belefér, hogy Nina egy alkalommal felszedi a szinte fia korabeli Massimót. (Az a viszony roppantul megfeküdte a gyomrom. Semmi funkciója, csak mindkét karaktert leépíti – miért is? Hogy Dominic egyetlen éles mondattal odavághassa egy feszült pillanatba, hogy tudja?) A megcsalások és megbocsátások, ahogy Massimo exe lecsúszik addig, hogy magát árulja. A legtöbbnek nincs értelme, és nem indokolja őket a karakterek személyisége. Ez az, ami zavart a sorozatban.

A végére eljutunk oda, hogy a szimpatikusnak induló szereplők is kezdenek pokolivá válni. Itt csak bűnös van és még bűnösebb. Nagyon nem is hagyott jó érzést maga után az egész sorozat, és a cinikus befejezés sem.

A szereposztás miatt sem fogok emlékezni rá. Patrick Dempsey nagyon sorozatarc lett, pedig nem is sokat szerepel. Alessandro Borghi a kiemelt karakter, a fiatal és jelen Massimo különbségeit szépen meg is fogja, de a végét nem hittem el. Hiába húzza alá a narráció is.

Voltak érdekes szálak és megoldások, de nem kedveltem meg a sorozatot.

 

Ördögi játszmák – 5/3,5 vannak érdekes részei, a banki ügyeletek is érthetőek, ám rossz szájízt hagyott hátra.

Devils | Official Trailer | Sky Atlantic - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9516602928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása