Minden napra egy film

Minden napra egy film

A hívatlan

2021. július 05. - BBerni86

Nyaralós, szellem ellen küzdő, gyerekeket mentő.

Ben előre utalja a nyarat, amit az apjával kell töltenie. Még nem fogadta el, hogy a szülei házassága szétesett és az apjának új barátnője is van. Be kell állnia a férfi cégéhez is, és vitorlás leckéket adnia, karbantartani a hajókat. a_hivatlan.jpgAz egyetlen vigasza, hogy a szintén itt dolgozó Mallory, aki helyes is, barátkozik vele. A fiú hamarosan felfigyel arra, hogy a szomszédjukban valami nem stimmel. A család nagyobb gyereke, egy kisiskolás fiú valósággal retteg az anyjától, és még Ben is felfigyel rá, hogy megváltozott a nő viselkedése. Mikor pedig a fiúk eltűnnek, az apjuk úgy tesz, mintha nem is léteztek volna. Szaglászni kezd, és talál egy fába vésett jelet a háznál. Rádöbben, hogy egy sötét szellem szállta meg a házat, aki a gyermekeket gyűjti be. De senki nem hisz neki…

Nem egyféle plakáttal reklámozzák ezt a filmet. Vannak köztük egészen sötétek és ijesztők, torzak is. A film megtekintése után meg is állapítottam, hogy a reklám ijesztőbbre sikerült, mint maga a film. Azért horror, csak nem a súlyosabb fajta.

Egy ponton merengtem azon, hogy felnőtt vagy tini horror ez. A főhős tini, és vannak is olyan jelenetek benne, amikor a helyi menők Ben kárára szórakoznak, vagy Mallory megsértődik azon, hogy Ben milyen könnyen magára hagyja a buliban, amikor feltűnik egy szebb lány. De ezek annyira kevés helyet foglalnak el benne, hogy nem mondanám tini horrornak.

A szomszéd házban elkezd a rettenet kibontakozni, amire Ben is felfigyel. Az pedig nagyon nem tini szint. A film elkap egy nyomasztó, sötét hangulatot, ami beránt és nagyon nem kellemes nézni, ahogy a kissrác egyre jobban retteg. Ez a hangulat hatásosabb is, mint amit tényleg mutatnak.

Mert mit kapunk látványban? Pár jelenetben szembesülünk a lény – nehéz eldönteni, minek soroljam be. Emberszerű, sok tekintetben boszorkány jut róla eszembe, de egyes dolgai, ahogy pl. megszáll testeket, inkább szellemre vallanak. – természetével, és elég gyomorforgató, ahogy egy testből kibújik, vagy az oszlani kezd a parazita miatt. Az undorító szintet nem éri el, de majdnem. Ezen felül akad még jump scream ellen, de nem sok. Ez nem az a típusú horror, ahol a hirtelen felbukkanó lény ijesztene meg.

A szokásos elemeken túl a történetben van egy ötlet, ami azért a végén fejbe csapott. Logikailag nem is bírtam még összerakni, kedvem is lenne belekötni – hogy éri el a lény a felejtést olyankor, amikor még nem is találkoztak? Az időrend így zavaros, de attól még az a csavar meglep és üt a végén. A legutolsó meglepetés, az már annyira nem is az. Hiszen tudjuk a horrorokból nagyon rég, hogy a gonoszt teljesen nem lehet legyőzni, valahogy vissza kell térnie… (Azt meg már hagyjuk is, hogy van a filmen egy olyan testvérpár, ahol az idősebb ázsiainak, esetleg mexikóinak néz ki, a kisebb meg határozottan afroamerikai. Patch work family, vagy mi van?)

A cselekmény kellően mozgalmas, fenntartja a figyelmet végig. Azt ugyan nem szívleltem, hogy a szomszéd család gyerekei érzelmileg hogy kerülnek ki a történetből. A film első felében félteni kell őket, bajban vannak, aztán kikerülnek a képből (még csak az sem derül ki biztosan, mi lett velük – bár el tudom képzelni) és ennyi volt. Bezzeg a kislány, aki egyszer bukkant fel korábban, érte visszamennek a banyához…

Jó döntés az is, hogy nem ismert színészeket szerződtettek le vele. Ben alakítója, John-Paul Howard még nem ismerős semmiből. Másoknak azért van némi filmes múltja, de senkit nem jutott eszembe más szerephez kötni.

A tervezett mozi horror hármasomból kettőt pipáltam, ez talán jobban is tetszett, mint a Démonok között 3. Akkor jöhet a Hang nélkül 2.

 

A hívatlan – 5/4 a végén ült a csavar. Nincs túlzásba a jump scream, nyomasztó tud lenni a hangulat végig.

https://www.youtube.com/watch?v=PkyHLudSrCE

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6416613436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása