Minden napra egy film

Minden napra egy film

A félelem utcája: 1994

2021. július 10. - BBerni86

Boszorkányos, kamaszos, életért futó.

Shadyside kisváros, ahol rendszeresen tragédiák történnek. Most éppen a plázában bolondult meg az egyik kamasz és kezdett mészárlásba, látszólag minden ok nélkül. A megemlékezésre elmegy Deena is, hogy láthassa a-felelem-utcaja-1994.jpga szerelmét, aki szakított vele. Sam nem csak elköltözött, de egy fiúra cserélte a barátnőjét és egészen más embernek tűnik, mint korábban volt. Deena próbál beszélni vele, de közben a két város kamaszai egymásnak esnek. A hazafelé tartó buszt üldözőbe is veszi pár fiatal, köztük Sam és a barátja. Deena mérgében egy italos hordót dob rájuk, az autó kisiklik. Megsérülnek és Sam különös látomást kap. A boszorkányt látja, akit itt öltek meg a városi legenda szerint a XVIII. században. Mivel Deena lakása körül valaki settenkedik, a barátaival a kórházba megy, mert azt hiszi, Peter akart ráijeszteni. Ám valami sokkal rémisztőbbet találnak ott: egy gyilkost, majd többet is, akik rájuk vadásznak. Josh-nak pedig van egy elmélete a boszorkány átkáról…

Volt egy időszak, amikor kifejezetten divatosak voltak a tini horrorfilmek. A Tudom, mit tettél tavaly nyáron filmek, a Rémségek könyve sorozat, de ebbe a sorba illik a Sikoly is a maga szabályaival. Most inkább a paranormális horror a menő, Démonok között és társaik. Talán ezért is éreztem frissnek, hogy a Netflix most visszatért nosztalgiára egy más zsánerbe.

Sorra ki lehet pipálni a jellemzőket, amelyeket egy ilyen filmbe bele szoktak tenni. Egyrészt, jelentős részét adja a cselekménynek a tini szerelmi dráma. Sam és Deena története, amiben azért annyi modern vonást is beletettek, hogy nem egy fiú-lány szerelmi történet, hanem egy meleg pár szenvedéstörténete ez. Így azt is tudták feszegetni, hogy mennyivel nehezebb dolga volt egy melegnek és miért vállalta inkább valaki azt, hogy másnak tetteti magát, mint aki.

Közben egy baráti kör története is, akik tulajdonképpen végigrohanják a cselekményt szó szerint a gyilkos elől menekülve. Több helyszín, többek között olyanok, mint a kórház és a nyomukban járó gyilkosok. Az pedig feldobja és érdekesebbé teszi, hogy Josh téma iránti megszállottságának hála nem csak a passzív menekülő szerepe jut nekik. Lesznek ötletek, hogy visszatámadjanak, megvédjék magukat. Még kicsit nyomoznak, kalkulálnak is, hogy mi történt korábban, milyen mélyre vezetnek vissza a szálak. Nem krimis, de annyira rejtélyes, hogy plusz színt adjanak a sorozatnak.

A végében is megvan az ismerős íz. Ki éli túl, és hogyan írja át a szabályokat a gonosz erő. Hiszen jól tudjuk, egy ilyen filmben a gyilkos soha nem lehet teljesen halott, hogy egy folytatásra még vissza lehessen hozni…felelem_utcaja.jpeg

Azért az most sem tetszik, hogy milyen könnyen továbblépnek a halottakon. Deena tulajdonképpen az egész baráti körét elveszti, mégis olyan romantikus estét csapnak majd, mintha minden szép és kerek lenne. Fura, hogy mennyire nem gyászolnak. Ahogy az sem fair, hogy egy emberért mennyien áldozzák fel magukat. Legalábbis vagyok annyira elvetemült, hogy még mindig elfogadhatóbbnak éreztem volna azt a véget, amit vetnek fel, amikor rájönnek, mit üldöznek a visszahozott gyilkosok. Így matematikailag rosszabbul jártak és Sam nem egy olyan pozitív karakter, akinek annyira életben kellett volna maradnia.

Látványra is hozza az ilyen mészáros filmek kötelezőit. Talán 2-3 jelenet akadt benne, amikor még véresre is gusztustalanra is sikerült forgatni. A szeletelőgép meg a felrobbantott hulla összeállása eléggé gyomorforgatóan nézett ki.

A főszerepekben ismert színész sincs, de nem is baj. Összeáll így a film, előkészítve 1978-at.

 

A félelem utcája: 1994 – 5/4 érdekes a koncepció, a film meg szépen hozza a tini horrortól elvárt fordulatokat, látványt.

FEAR STREET PART 1: 1994 | Official Trailer | Netflix - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9516618588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása