Minden napra egy film

Minden napra egy film

A félelem utcája: 1978

2021. július 11. - BBerni86

Táboros, sorozatgyilkosos, varázslatot megtörni próbáló.

A megkötözött és teljesen eszét vesztett Sam megmentéséért Deena és Josh átmegy az egyetlen túlélőhöz. Ő elsőre elküldené őket, nem lehet mit tenni, mindig a banya nyer, de látja, mennyire szereti Deena a fertőzött lányt. Így hajlandó elmesélni nekik a maga történetét. 16 éve a testvérével táboroztak. Ziggy először volt itt, nem találta a-felelem-utcaja-1978.jpga helyét és Sunnyvale diákjai előszeretettel bántották. Nick volt a kivétel, a halott seriff fia, akire az a sors várt, hogy átveszi az apja helyét. Ő rendes volt vele, tetszettek egymásnak és a tábor méhkirálynője ellen is együtt dolgoztak ki egy csínyt, miközben elszabadult a pokol és menteni kellett a gyerekeket a megvadult Tommy elől. Közben Cindy, Ziggy nővére csak el akart menekülni Shadyside-ból. Jól tanult, rendes barátja volt: Tommy. Nem tudott mit kezdeni azzal, amikor a tábor ápolónője a fiúra támadt, mondván, estére mindenképpen halott lesz. Nyomozni kezdenek régi barátokkal, és eljutnak a banya barlangjába. Tommy neve már ott van a többi gyilkoséval – a fiú be is kattan, fejszét ragad. Cindy pedig meg akarja állítani az átkot.

Már komolyan sajnálom, hogy nem vártam össze a három részt a Netflixen. Ahogy az első után nézette magát a második, most úgy várhatom a zárlatot 1666-ból. De addig is, nézzük, milyen volt 1978!

Ahogy az első film fogta a maszkos tini sorozatgyilkosos filmeket, most a táborozós gyilkosok toposzát kapjuk meg egy kis misztikus csavarral. Péntek 13 filmekre volt rárímeltetve, amit úgy is fel tudtam ismerni, hogy abból a szériából csak egyet láttam gyerekként – igaz, eléggé beleégett az agyamba, ahogy a motorral száguldó srác fejét lekapta egy kifeszített zsineg/acélszál. Úgy tudja azoknak a táboros filmeknek a hangulatát hozni, hogy annyira véres nem lett, mint azok voltak.

Szerintem sokkal stílusosabb, ahogy itt hozzáálltak a gyilkosságok megmutatásához. Nem látjuk, ahogy Tommy a fejszével darabolja az áldozatait. Van, hogy a sötétben csak a hangot halljuk, vagy úgy áll a kamera, hogy Tommy lecsapó alakja látszik, de az, hogy kibe és hogyan áll bele a fejsze, jótékony homályban marad. Itt több a sejtetés, mintha premier plán beállások lennének.

Mellette tini film is, hiszen még erőteljesebben rámegy arra, hogy Sunnyvale és Shadyside milyen ellentéteket ápolnak. Ahogy az egyik városka lakói gazdagok és szerencsések, a másiké mintha átkozottak lennének. Cindy ki akar törni innen, Ziggy túlélni és ott lesz neki kis időre Nick, aki más. Szóval, még egy kis szerelmi szálat is kapunk.

Még többet megtudunk a boszorkány történetéről is, és nagyon szépen összeállnak a részek azzal, amit az 1994-es epizód elmesélt. A kettő kiegészíti egymást, és lök tovább a harmadik rész felé, amikor tényleg megismerjük majd Sarah Fier történetét.

Így egyszerre lehet azt mondani, hogy önálló filmként is kerek: a tábor teljesen egészében megáll a lábán, önálló, de a keret szervesen kapcsolódik az előző filmhez és vezet át a következőbe. Nem érdemes úgy nézni, hogy csak az egyiket, a keret miatt összetartoznak.felelem_utcaja.jpeg

Továbbra is igaz az is, hogy ne népszerű és ismert színészekkel adja el magát a film. A főszerepekben újfent olyan színészek kaptak lehetőséget, akikhez nem kötök más szerepet.

Végül, míg várjuk, hogy a boszorkányüldözős toposz kerüljön sorra, megemlítem azt is, hogy R.L. Stine története lett megfilmesítve. Drukkolok is, hogy menjen olyan jól a film a Netflixen, hogy valamelyik kiadó kedvet kapjon kiadni. El is olvasnám őket.

 

A félelem utcája: 1978 – 5/4,5 korrekt folytatás, miközben új és teljes értékű film is. De a csavar nem meglepő a végén.

FEAR STREET PART 2: 1978 | Official Trailer | Netflix - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6316624070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása