Minden napra egy film

Minden napra egy film

A szörny, akit hívtam

2021. július 15. - BBerni86

Kamaszos, szörnyes, testvérek közti viszonyt helyrehozó.

Cassie ki nem állhatja, hogy elköltöztek és másik iskolába kell járnia. Minden barátjától elszakadt, itt pedig mindenki furcsán néz rá, amiért szereti a horrort és ennek megfelelően öltözködik is. A fiú, aki titokban tetszik neki, az iskola népszerű lányával megy a Halloween buliba, és Priscilla különben is azzal szórakoztatja magát, hogy megnehezíti Cassie életét. A lányban forr a bosszú, és pont ekkor fedez fel egy eldugott boltot. Horrorbolt, és aa_szorny.jpg tulaj egy könyvet ajánl a figyelmébe, amit meg is besz. A Gonosz Dolog. Egy vers, az elején felszólítással, hogy ne olvassák fel hangosan. Amikor Priscilla megint szemét vele, az öccse is az agyára megy, Cassie azzal a verssel akarja megijeszteni a kisfiút. Mire észbe kapnak, a Gonosz Dolog megelevenedik, elragadja Maxet és Priscillát is, Cassie pedig Sean oldalán próbálja kitalálni, hogyan mentsenek meg mindenkit.

Érdekes egy társulásból készült ez a film. A Fox Kids nem meglepő, de hogy a Hallmark lett a partnere… Nem éppen olyan film, amit azon a csatornán el tudnék képzelni. Ahogy az alapanyag, Stine regényei, ebben is van kis ijesztés, de mellette egy kamasz kaland is, szokás szerint nyitott véggel.

A történet egyszerű és egyetlen sablont használ ki. A szörnyet megidézik, a szörnyet le kell győzni. Az is ismerős, hogy egy szöveg felolvasása okozza a bajt. (A múmiában is pont ez volt, és a feltámadó egyiptomi főpap durvább pusztításba is fogott, mint a Gonosz Dolog.) Annyira fel lehet benne ismerni Stine kéznyomát: horror, de gyerekekre szabva.

Nem véletlen, hogy a szörny legyőzése csak a film második felére kerül elő. Kamasz történet is, hiszen Cassie nagyon nem találja a helyét. Látjuk, milyen konfliktusai vannak és ezek nagyja bárkinek ismerős lehet. A szüleivel és a testvérével a nem megértés, ahogy a méhkirálynő rászáll az iskolában. Ha nem Stine a szerző, nagyon könnyen lehetett volna egy YA romantikus történetet is kerekíteni ugyanezen alapokkal.

Mivel gyerekeknek készült, a horror elemek nem élesek. Vannak, de mindig kerül valami más tompítani. Vagy a látvány olyan színes és habókos, vagy egyenesen humorral kezelik a helyzetet. Mint Sean, akinek nagyon nem akarózik a végén a szörnyvadászat, így beszólásokkal oldja a feszültséget.

Színes, kissé már giccses, de a történet adja, hogy ilyen legyen. Eleve Halloween idején játszódik, és rengeteg jelmez kerül elő. Akad bénább, de egészen korrekt is – Cassie boszorkánymaszkja önmagában jobb, mint a Gonosz Dolog külleme. Igen, abba bele lehetne menni, mennyire bénán néz ki a szörny, és nagyon látszik, hogy csak egy műanyag figura. De eleve házi forgalmazásra készült, és gyerekeknek. Nem tetszett, de lenyelem, hogy ebből ilyen gumiszörnyre futotta.

A szereposztással meg a kamaszok lehettek célkeresztbe fogva. A főszerepet Emily Osment kapta – aki civilben még inkább olyan küllemű, mint akik a filmbéli karakterét piszkálják. Nagyon béna is az a láthatóan paróka a fején –, aki Hannah Montana szereplő volt sokáig. Ahogy a Sean alakját megformáló Cody Linley is. Igaz, amin én mosolyogtam jót, az a boltos, aki a horror boltot viszi. Tobin Bell játszotta, és szinte várta az ember, hogy a könyv mellé felkínáljon egy szerkezetet is, melyet az áldozat fejére tehetsz, és szétszakítja az állát… Ok, Bell horror szerepei elvinnének más irányba. Itt játékosabb a karaktere, és még a megoldást is megadja rejtvényben a kamaszoknak.

Elég színes, elég vicces, elég gyerekre szabott film. Tanulságot meg inkább ne keressünk.

Pont azt tudja nyújtani, amit sok más Stine történet alapján készült családi film is. Szórakoztató, és hiába használ horror elemeket, nem ijeszt, inkább nevettet.

 

A szörny, akit hívtam – 5/4 amit vállal, azt hozza: RL Stine feldolgozás videóra, kisebbeknek és szórakoztatóan.

https://www.youtube.com/watch?v=fMI8LYnzEqc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6916627528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása