Minden napra egy film

Minden napra egy film

SAS: Red Notice

2021. augusztus 31. - BBerni86

Terrortámadást elhárító, mocskos ügyeket leplező, különleges osztagos.sas.jpg

Tom Buckingham nem egy átlagos nemes ifjú. A nagyanyjától nem csak vagyont örökölt, de egy személyiségjegyet is. Tom ugyanis pszichopata: gond nélkül öl, végtelenül racionális is. Ez jól is jön neki, mint a SAS ügynöke. Csak éppen a magánéletét nehezíti meg. Még maga sem biztos benne, hogy képes szeretni és szerelmesnek lenni. A mostani barátnője, Sophie azonban más. A férfi kész arra, hogy megállapodjon. Miután lecsaptak a Fekete Hattyúk magán katonai szervezetre, Tom kényszerszabadságot kap, amit arra használna ki, hogy Párizsban megkérje Sophie kezét. Csak éppen a Fekete Hattyúk örököse, a szintén pszichopata Grace Lewis éppen ezt a vonatot téríti el és innen zsarolná meg az angol kormányt. Miközben Tom csapata kívülről hatolna be, Tom a vonatról száll szembe a terroristákkal és igyekszik kimenteni onnan a barátnőjét.

Ok, kapott magyar címet is. Csak annyira ellenszenvesnek találom, hogy nem szívesen használom. SAS: Vonatrablás a Csatorna-alagútban. Rendben, megfogalmazza, miről szól a film, de annyira rosszul hangzik. A Csatorna-alagút is, ki hívja még így a Csalagútat? De mindegy, a film attól még ugyanaz.

Az elején már nagyot néztem a felvezetésen. Akciófilmet vártam, ehhez képest azzal kezdtünk, hogy a lakosság egy kis százaléka pszichopata. Vázolták, hogy nem mindegyikük szörnyeteg, beilleszkednek, sokan intelligensek és sikeresek, nem minden pszichopata szörnyeteg is egyben. Plusz, megkapjuk azt is, hogy ez örökletes – ami különben nem igaz.

Ez lesz az a szál, amivel megalapozzák a Tom és Grace közti nagy összecsapást, mintha ugyanannak az érmének a két oldala lennének. Mindketten örökölik a pszichopata állapotot: Grace az apjától, Tom a nagyanyjától. Mindketten gond nélkül ölnek, profik és intelligensek, nincs hagyományos értelemben lelkiismeretük vagy érzelmeik. Csak éppen egy ponton eltérnek: Tom katonatiszt, Grace zsoldos. Az egyik a törvények embere, a másik nem rendelkezik erkölcsi iránytűvel.

A film butaságai mind ide vezethetők vissza. Szinte úgy kezelik őket, mintha X-Menek lennének, csak éppen a szupererő az, hogy pszichopaták. Van pl. egy olyan jelenet, amikor Grace Tom szemébe néz, felismeri benne a pszichopatát. Mégis, miből? Ennél már csak az irritált jobban, amikor Sophie már képben van Tom kereteivel, és az emberbarát doktornő egyik leggyakrabban elhangzó mondata az lesz, hogy „Öld meg”. Még szinte tapsikol is, hogy a barátja/vőlegénye, későbbi férje milyen könnyeden likvidálja a gonoszokat.

Akciófilmként a Féktelenül és az Úszó erőd az, amit felidézett bennem. A megmentő a veszélyzónából igyekszik kiiktatni a rosszakat. Azért érezni, hogy nem moziba, hanem egyből DVD-re szánták. Nem egy látványorgia, de annyit beletettek, hogy egy estére akciófilm igényeket ki tudjon elégíteni. Lövöldöznek, robbantanak, de csak kicsiben.

Amit tudtam benne értékelni, hogy egyes pontokon jókat tudtam vigyorogni. Sophie története arról, amikor Tom megtalálta az elpusztult macskáját, az tetszett. Én még egyet is tudtam érteni vele, bár értem, Sophie miért akadt ki.

A szereposztáson is az látszik, hogy DVD-re van szánva. Tele van a film olyan színészekkel, akik nem igazi nagy sztárok, de azért felismerni őket, ismerősek. Grace Ruby Rose, akit nagyon akció hősnőnek igyekeznek eladni egy ideje. Tom az Outlanderből Sam Heughan. De vannak itt színészek a Trónok harca mellékszereplői közül, A mentalista egyik társa és még Andy Serkins is nagyobb szerepet kap, de ezúttal CGI nélkül.

Andy McNab sztorija volt az alap különben, ami miatt maradt két kérdésem. Tom regényben sorozathős – lesz a másik részekből is film? Magyarul is jön a regény/regények?

 

SAS: Red Notice – 5/3,5 egyes elemei már szinte röhejesek, de akciófilmnek elment. Látvány ok, történet billeg.

https://www.youtube.com/watch?v=hRuUB6RKExQ

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4616675522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása