Minden napra egy film

Minden napra egy film

Eleven kór

2021. szeptember 13. - BBerni86

Gyilkosos, rejtélyes, múltbeli kísérletes.

Madison élete nem könnyű, pedig nincsenek nagy álmai. Férjhez ment, és anya szeretne lenni. A férje azonban erőszakos alak, és már két babát elvesztettek, ami mindenkinek nagy stressz. Madison harmadszor terhes, amikor megint vitáznak. A férfi a falnak löki a feleségét, aki el is ájul. Mire magához tér, egy rejtélyes alak brutálisan végez eleven_kor.jpga férfival. A rendőrség ki nem mondottan a nőre is gyanakszik, aki elvesztette a harmadik babát is. A testvére igyekszik tartani benne a lelket, miközben Madisont látomások kezdik kísérteni. Ezekben ugyanaz az alak, aki Derekkel is végzett, más embereket öl meg. Hamarosan azt is kikövetkezteti, hogy a gyilkos neve Gabriel és egy régi sérelemért áll bosszút. Ahogy Madison az anyját is megkérdezi Gabrielről, kiderül, hogy a lánynak volt egy képzeletbeli barátja gyerekként, aki szintén erre a névre hallgatott. Ráadásul Madison örökbe fogadott gyerek volt, aki nem emlékszik a korábban történtekre. A rendőrség most utánanéz, és döbbenetes dolgokra jönnek rá a múltjával kapcsolatban.

Tudom, már magamnak is sokszor leírtam, hogy horror filmben ne akarjak logikát találni. Ettől függetlenül próbálkozom vele, és az eredmény: az ehhez hasonló filmek végére ki vagyok akadva, és egyszerűen nem értem.

Ha csak az alapokat nézem, még akár működhetett is volna. Azt el tudom képzelni, hogy Gabriel az évek alatt megszerezte a vezető szerepét, de ettől még egy emberi testről beszélünk. Honnan szerezne szupererőket? Vagy csak az, hogy hol tanult volna meg úgy fegyverrel bánni és verekedni? Egyáltalán, egy orvosnak se tűnt fel, hogy mi zajlik a testen belül? Pedig kellett, hogy menjenek orvoshoz, a terhesség miatt.

Még csak azt se mondhatom, hogy a Stranger Things nyomdokain járva orvosi kísérletek hozták volna mindezt létre. Itt teljesen spontán, a természet alkotta meg Gabriel alakját is. Akkor mégis hogyan?

A történet tehát nem lett a szívem csücske. Bosszantott és sok elemét nem tudtam hova tenni. Utólag a címet is durvának érzem. Igaz, nem a magyart. Részben az Eleven kór is felidézi, de közel sem annyira, mint az angol. Az konkrétan elárulta az orvosi megoldást a történtekre.

Mennyire ijesztő? Próbálkoznak, de annak ellenére, hogy este láttam, nem hozta rám a frászt. A nagy elszámolásnál, vagy, ha úgy tetszik, a kaszabolásnál egyszerűen nem nézett ki jól Gabriel mozgása. Amit már emlegettem: az volt, ami, de attól miért lenne természetfeletti képessége, ereje és gyorsasága? Az, hogy műnek is néz ki, csak rátesz erre egy lapáttal. Nem slasher horror, nincs benne talán egy jump scream elem sem. Mégis, mi kellene, hogy megijesszen? Talán egy olyan jelenet volt, ami megcsapott. Amikor kiderült a múlt titka, és egy nyers felvételen pontosan látszott, kicsoda/micsoda Gabriel. Ott sem az ijedtség a jó szó, sokkal inkább a borzasztó rémlik fel.

A színészek sem adták el számomra. Annabelle Wallis különben sem a szívem csücske – se a Tudorok, se a Peaky Blinders nem kedveltette meg velem, éppen ellenkezőleg. Itt még rátett egy lapáttal, hogy sötét hajszínt kapott és rémesen nézett ki vele. Azt már megszoktam, hogy szőke. Itt nem. De a haja lenne a legkevesebb, ha elhinném neki a karaktert. De azt sem. Nincs egy emlékezetes szereplő sem benne, attól függetlenül, hogy pl. McKenna Grace játssza Madison gyerekkori énjét.

Jó vegyesek különben a film kritikái – találni egészen jókat, de lehúzókat is. Azt hiszem, most a fanyalgók közé kell beállnom.

Ha már James Wan horrort akarok nézni, maradok a jövőben a bevált filmeknél: a Fűrész első részénél, vagy az Insidious sorozatnál. Ezt meg feledem.

 

Eleven kór – 5/3 annyira szerettem volna, ha meg tudok ijedni. De nem – hihetetlen és talán 2 jelenet ütött.

https://www.youtube.com/watch?v=Gczt0fhawDs

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5516687656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása