Minden napra egy film

Minden napra egy film

Death comes to Pemberley

(mini sorozat)

2021. szeptember 26. - BBerni86

Nyomozós, kosztümös, családi titkos.

Pemberley szépen virágzik és a Darcy család szépen él. Elizabeth és Darcy házassága erős, amit egy kisfiú születése is megerősített, akit mindkét szülője rajongva szeret. Már Georgiana ért olyan korba, hogy házasságon gondolkodhat. Két férfi is verseng a kegyéért: Fitzwilliam ezredes, aki a bátyja halálával megörökölte a családi birtokot és nemesi címet, valamint a jó családból származó, de szerényebb lehetőséggel rendelkező ügyvéd,death_comes_to_pemberley.jpg Henry Alveston. Sejthető, hogy a közelgő bál után lánykérés következik majd. Ám a bálra meghívás nélkül beesni akaró Lydia rossz híreket hoz: lövöldözés volt az erdőben, a férje és egy jó barátjuk halálos veszélyben forognak. Denny már halott, és minden nyom Wickhamre mutat. A család jó híre és a botrány elkerülése végett Darcy kénytelen az igazság nyomába eredni feleségével az oldalán, míg Georgiana arra készül, hogy a boldogságáról mondjon le a család nevének és becsületének védelmében.

A Büszkeség és balítélet már csak azért is ismert lenne, mert annyi szerző és történet dolgozza fel valamiképpen. Modernizálják, folytatják a történetet és folyamatosan születnek a valamiképpen hozzá kapcsolódó regények, de filmek is.

P.D. James jó nevű szerző, aki krimivel dobta fel a maga folytatását. Nem is meglepő, hogy a gyorsan sikeressé vált történetet egyenesen a BBC dolgozta fel sorozatra. Minden, amit a BBC feldolgozások és a Masterpiece darabok tudnak, ez a mini sorozat is erényeként tarthatja számon.

A történet szépen követi a regényt, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy ilyen fejezettel bővül a Darcy család élete. Végig van gondolva, hogyan élhetnek és milyen lehetett eljutni ide. Finoman el is vannak helyezve visszatekintő jelenetek, amelyek a klasszikus történetet elevenítik fel, vagy azt, hogy mennyire nem lehetett egyszerű, hogy Elizabeth elfogadtassa magát Pemberley úrnőjeként. Arról nem is beszélve, hogy a Bennet család révén vannak olyan rokonok, akik igencsak kínos terhet tudnak jelenteni.

A krimi pedig szintén azon a társadalmi színtéren mozog, ami annyira a történet sajátja. Az indítékok, az egész történet veleje összefügg azzal, ahogy ebben a korban élni kellett. Wickham egy nagy szélhámos, előszeretettel hágja át a szabályokat és ez okozza végig a bonyodalmakat. De megtévesztő is, elferdíti a dolgokat és hazudik, így az telik időbe, amíg visszafejtik, kivel és mit tett.

Nagyon más korszakbeli az a gondolkodás, ahogy itt a család nevét védik. Mintha a botrány egyenlő lenne azzal, hogy a családnak vége. Nem is értem, hogy a birtok abszolút gazdasági kérdésű fennmaradása hogyan függene össze azzal, hogy Wickham gyilkos vagy sem.

A romantika kevés benne, bár mindenkit szenvedélyes érzelmek mozgatnak. Legyen az szerelem, irigység vagy éppen a szégyen. Az a visszafogottság, amikor a nagy viharok láthatatlanul, a felszín alatt dúlnak, megvan.

Pazarul néz ki a sorozat: a helyszínek, a korabeli ruhák, az egésznek a miliője. Pemberley is újfent ragyogóan fest, és szerencsére alapvetően a cselekmény is itt játszódik, lehet gyönyörködni a házban és a birtokban.

BBC erősségű a szereposztás is. Mellékszerepekben is csupa olyan színész, aki az utóbbi években nagyon kinőtte magát és már ő számít/számított húzónévnek a sorozatában.

Nagyon korrekt feldolgozás, jól néz ki, hangulatos és Austen szellemisége is benne volt.

 

Death comes to Pemberley – 5/4 bár minden szereplő nem tetszett, a sorozatot szépen összerakták. Díszlet, a történet is ok.

Death Comes To Pemberley - Officiële Trailer - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr516700774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása