Minden napra egy film

Minden napra egy film

Ne nézz fel!

2021. december 31. - BBerni86

Világvége ellen küzdő, tömegeket manipuláló, őrült világot bemutató.

Kate csillagásznak készül, és a doktori program közben felfigyel egy új üstökösre. Ahogy az adatokat megosztja a vezető tanárával és a diáktársakkal, azonnal megindul a vad számolgatás. Mennyire jön közel a Földhöz, lehet majd látni is? A számok ennél döbbenetesebbek. A Földbe fog csapódni – végezve minden élettel a bolygón. ne_nezz_fel.jpgAzonnal rohannak segítségért, és ahogy megerősítik a számaikat, már az Államok elnökének készülnek beszámolni az eseményekről. Az elnökasszonyt azonban sokkal jobban érdeklik a hóközi választások és előrejelzések, mint egy lehetséges katasztrófa. Mire a rossz sajtó miatt hajlandó vele foglalkozni, újabb játékos is színre lép: egy óriáscég feje, aki kinyerné az égitestből a ritka fémeket. Kate nagyon küzd az igazságért, de mintha mindenki, még dr. Mindy is megőrülne körötte. Van esély még menteni a Földet, vagy senki nem hajlandó felnézni és meglátni a valóságot?

Roppantul várom, hogy kihozzák az Oscar-jelölések listáját. A Ne nézz fel! már megkezdte a menetelését a díjkiosztókon, és nem lennék meglepve, ha nem egy kategóriában nevezve lenne ott is. Csak az a tipp-mix, hány fontos kategória lesz a listán. Legjobb film, rendezés, eredeti forgatókönyv – színészek? Majd meglátjuk.

Az biztos, nekem megérte megnézni ezt a filmet. Mi több, még újranézni is képes vagyok, pedig az sem szokásom újabban. Itt azonban ráéreztek valamire – úgy tudnak szórakoztatóak lenni, hogy közben mélyen fel is vagyok háborodva. Mert sajnos nagyon is el tudom képzelni, hogy ez nem is csak szatíra, hanem látlelet. Igen, itt tartunk, ilyen birka és vagyonéhes az emberiség, akik mosolyogva mennek a vágóhídra.

Fogták az ilyen világpusztítással szembenéző filmek jó pár kliséjét, és csavartak rajta. Felismerni őket, de rá lettek szabva a szatíra zsánerére. Amerikának mindig kell egy hős – lesz itt saját mini Armageddon, csak nem Bruce Willis ül a rakétába és annak mi lesz a vége. Vagy: ha csak azt nézem, hogy PR háborút kell indítani azért, hogy az emberek felfogják, jön a világvége… Ahogy jelszó lett írva az emberek megtévesztésére: a Ne nézz fel! jelképe mindannak, ahogy a gazdagok és hatalmasok mindent eladnak és lenyomnak az emberek torkán. Szörnyű és borzalmas, tényleg jobb, hogy jön a meteor és game over?

Tetszett, hogy egy személyen belül is megmutatják, hogy mennyire agyat tudnak mosni a jelszavakkal és ígéretekkel. Dr. Mindy nagyon hozzáértő tudós volt, rendes családapa. Ám elég egy kis hírnév, és simán benyel olyan elméleteket, amire korábban kapásból rávágta, hogy nem ér semmit és szemétre vele. Ő azonban még fel tud eszmélni. Mélyen tragikus,

hogy az emberiség nem.

A film végén is elmerengtem. Azok a gazdagok és kiváltságosok, velük mi lesz? Valahol drukkolok, hogy azok a bájos kis állatkák azt tegyék velük, amit az elnök asszonnyal.

Jól lett megírva, érdekes a történet, simán nézhető sci-finek és mégis akkora kritikája Amerikának, az emberi modern életformának, hogy az tartamot is ad neki.

Korrekten is néz ki a film. Ami látványelem lehet benne, az tökéletesen meg lett valósítva.

A szereposztással sem spóroltak semmit. Oscar-díjas sztárok a főszerepekben, és lehetne feldobni, ki volt a legjobb. Rylance ennyire ellenszenves is tud lenni? Tudott. DiCaprio, Lawrence, Streep… De még a mellékszerepeket is olyan színészek játsszák, mint Timothée Chalamet vagy Cate Blanchett.

Ilyen frappáns pofont filmtől rég kaptam. Ez úgy belerúg egyet az emberbe…

 

Ne nézz fel! – 5/5 pedig nem szeretem a szatírát, de ezt nagyon találónak éreztem. Plusz: jó a szereposztás, szórakoztató is, korrekten is néz ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6816800242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2022.01.02. 20:52:25

Abszolút 5/5. Cate Blanchett meg 10.
süti beállítások módosítása