Minden napra egy film

Minden napra egy film

Fóka, elefánt és oroszlán kicsiben

Kisállatok a vadonban, 1. rész

2022. május 11. - BBerni86

Újabb nem filmes sorozatra bukkantam a Netflixen. Kisállatok a vadonban. Az első részt néztem meg, aminek az Új jövevények volt a címe.

Az alapja az, hogy három faj kicsinye születik meg a rész elején, és kezd el barátkozni a világgal. Mindegyiknek adtak is nevet a készítők, de egyiket sem jegyeztem meg, mind nagyon idegen hangzású, nem angolszász. De nem is ez a lényeg, inkább a fajok: medvefóka, oroszlán és elefánt.wild2.jpg

Történetként van elbeszélve, és az anyai gondoskodás és a közösség bemutatása után mindegyik történetben megjelent valami veszélyforrás. Pl. a hiéna, amely az elkóborolt kicsi fókákra vadászott, vagy az örvény a folyón való átkeléskor. Miközben természetfilm, igazi állatokat látunk, sikerült úgy vágni és szerkeszteni, mintha forgatókönyv alapján menne a cselekmény drámai tetőpontokkal, veszélyekkel és megoldásokkal.

(Arra különben fogadnék, hogy nem fognak olyasmit mutatni, hogy valami ragadozó elkapja a kölyköt és megeszi. Nincs rajta korhatár karika.)

El is gondolkoztam azon, hogy ha valóban megtörténne, pl. a hiéna elkapná a bébit, azt is simán csak filmeznék? Valahogy olyan fura nekem, hogy közbeavatkozás nélkül csak rögzítenek. Azt meg tudom érteni, hogy pl. az egymásnak eső oroszlánokat eszükben sincs szétválasztani, de egy hiénát kétlem, hogy olyan nehéz lenne elijeszteni. Miközben meg ok, ez a természet rendje, a hiénának is enni kell. De ez csak az én agybajom, ami felötlött bennem, amikor keservesen felvisított a kicsi fóka.

Jól néz ki, az eredetiben Helena Bonham Carter a narrátor; remek felvételek vannak és egyelőre az érzékenységet sértő rész sem volt benne. Ha majd vadászni kezdenek a kicsi oroszlánok, nem feltétlenül vagyok kíváncsi az étkezésre, meg hasonlók. De itt még nagyon kicsik, tejet szopnak.

A fóka és az elefánt kapták a nagyobb szerepet ebben az epizódban, a kicsi oroszlánok egyelőre csak rejtőzködnek az anyjuk védelme alatt. De mindegy, melyik állatfajt nézem, sok érdekességet elmondanak és nagyon tanulságos, miközben szórakoztató is.

Lesznek még más állatok is, és a most megismert kicsik sorsa is folytatódik – jellemző, hogy a végén előre vetítik, milyen veszély jön a folytatásban, megvan a horog, hogy nézzem tovább. Majd fogom is, úgyhogy lesz még beszámoló.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7717828927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása