Minden napra egy film

Minden napra egy film

A pók feje

2022. július 01. - BBerni86

Ok, először a szereposztáson akadt meg a szemem. Chris Hemsworth az a kategória, aki egymagában nézőssé tud tenni egy filmet. Miles Teller meg kapaszkodik egyre feljebb, csak neki nincs meg az előnye, ami egy ponton a filmben is előkerül: a szép emberek előnnyel indulnak.spiderhead.jpeg

De, milyen szerepeket kaptak? Teller, vagyis a sztoriban Jeff, a tipikus jófiú. Egy hibát követett el, bántja érte a bűntudat, vezekel. Ettől kiszámíthatóbb és unalmas is nekem, nincsenek olyan megnyilvánulásai, mint a másik férfinak. Pláne drog hatása alatt, kevesebb a színe. Megbízható, kedvelhető és kiteszem a pontot. Hemsworth, itt Steve a gyógyszerészeti cég feje és zsenije, aki kémiai anyagokkal igyekszik módosítani az emberi viselkedést. Közben magán is kísérletezik, és sokkal szélesebb a mozgástere. Táncol drogmámorban, egy jelenetben a különböző szerek hatásai váltogatnak és az rajta is látszik, mint egy marionettbábon.

Különben abban is ő az érdekesebb, hogy miért csinálja ezt. Némileg narcisztikus, van egy gyerekkori traumája és egy ponton már az Isten-komplexus is képbe kerül. Neki az emberek, akikkel együtt dolgozik, nem is igazán emberek. Kísérleti nyulak, akiket minden lelkiismeret-furdalás nélkül feláldoz, ha a saját érdekei megkívánják. Ettől kiszámíthatatlanabb, és nem is egysíkú gonosz lett. Jeff baja talán az, hogy ő viszont egysíkú.

A film két nagyobb részre bontható. Látjuk a létesítmény életét, ahol fegyencek élnek, akik vállalták, hogy a börtön helyett kísérleti nyulak lesznek. Látjuk, hogyan hatnak a szerek és milyen kapcsolatokat alakítanak ki egymás között, mert Steve eléggé szabadon engedi őket. Csak az épületből nem mehetnek ki, különben szabad a gazda. Alaposan lerágják azt is, hogy Jeff és Lizzy egymásba szeretnek, annak ellenére, hogy ez nem éppen idilli környezet, a drogok hatása alatt tesznek olyasmit, ami nem kedvez egy párkapcsolatnak. Pl. az egyik feltekeri az emberi vonzódást, és szexuális orgiákba csapnak át a tesztelések. Van emberi dráma – kevésbé kötött le – és a kísérletezés ebben a szakaszban.

Majd Jeff kezd rájönni, hogy Steve kicsoda igazából és mi az igazi cél. Kis nyomozás, kis thriller, lázadás és leleplezés. Gyorsulnak az események, mélyebbre látunk Steve világába is. Ha a végét összecsapottnak is érzem, a hosszas előkészítést túl hamar lecsapják, azért sikeresen dinamikát tudtak váltani.

Látványra semmi extra. Egy zárt épület, oda bezárt emberek. Jeff kapott egy visszaemlékezős részt, de az is teljesen jellegtelen, simán országút mellett forgatható szcéna. A történet és a színészek, akiknek el kell adni a filmet.

Érdekes, hogy mennyire vegyes a fogadtatása. Olvastam már olyat is, ahol a Netflixen bemutatott filmek közül az egyik legjobbnak nevezték, de a másik irányból is láttam véleményeket. Kisebb fenntartásokkal én elnéztem, de egyszer elég volt nekem is. Ha már tudod a poénokat, nem hiszem, hogy túlzottan lekötne, színészek ide vagy oda.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3017872797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.07.14. 13:28:40

Az utolsó 10 perc ér valamit, de addig hosszú, unalmas. Nincs benne egy szimpatikus karakter, a helyszín se olyan érdekes, de a történet is halvány. Sa rendezés, se forgatókönyv, és a színészek is nagyon takarékon vannak. Átlag alatti netflix film.
süti beállítások módosítása