Minden napra egy film

Minden napra egy film

Windfall

2022. szeptember 22. - BBerni86

Egy jó dolog volt ebben a filmben – simán tudtam úgy nézni, hogy amíg reklám volt a vetélkedőben, átkapcsoltam rá, és néztem 5-10 percet. Bármikor gond nélkül ki-be ugráltam a cselekményébe, és a reklámnál azért jobb volt. Másnál nem.windfall.jpg

Az alapötlet még tetszett is – a gazdag pár váratlanul érkezik meg a vidéki villájukba, és ott találják a betörőt. Ő máris kényszerhelyzetben van, és kénytelen sakkban tartani, bezárni, alaposan kirabolni a párost. Amikor elmenne, észrevesz egy kamerát, vissza kell mennie még több pénzért, hogy eltűnhessen. Amíg várnak a táskára, kezdenek elszabadulni az indulatok és kimondanak dolgokat, amelyek különben rejtve maradnának.

Amit legjobban utáltam benne, a keret nélkülisége. Mintha színházi darab lenne – ott van a birtok, és semmi nem ér el ide. Sem a szereplők múltja, az indokaik, sem a külvilág. Még csak nevet sem adtak a figuráknak – van a gazdag vállalatvezető, a felesége meg a betörő. Így aztán sok minden csak utalás, és nem kapunk egy részletet sem. Minek jött ide a betörő? Meg akarta nézni, hogy élnek a gazdagok, pont ez a férfi. De miért ő? Mi a múltbeli kapocs? Nem derül ki.

Az gyorsan érezhető, hogy a házaspár között sincsenek rendben a dolgok. A férfi gyereket akar, a nő táskájában meg ott a fogamzásgátló tabletta. A nő munkája miatt is van vita – érezhetően semminek sem tartja a férfi, hogy a nő vezeti a cége jótékonysági ügyeit. Az igazgató különben is undok figura, aki mindent és mindenkit megvenne. Ahogy könnyeden megszerzi a pénzt, azt is lehet sejteni, hogy a neje mellett más női is vannak. Mi több, az ügyvédekre való utalás, titoktartási szerződés alapján még azt is simán el tudom képzelni, hogy szexuálisan zaklatott egy asszisztenst. De tudni nem tudom, mert semmit nem mondanak el.

A ház a semmi extra kategória. Vagyis, jól néz ki, kényelmes vidéki kúria, de nem kiabál messziről, hogy milyen gazdag a tulaj. Nincs az a hangulat, túltolás benne, mint pl. a Dynasty belső tereiben. Még a medence is nagyon szimplának tűnik. Nem kellett sokat költeni, egy helyszínen lement minden. Mivel a filmidő is rövid, kb. másfél nap, a szereplőknek nem kell átöltözni sem, nem kellett több ruha sem.

A színészek már nevesebbek, de azért nem mozisztárok. Mindenkiről inkább sorozat ugrik be, nem film, bár van moziszerepük is. Jesse Plemons az igazgató – a legdurvább benne, hogy mennyire elhagyta magát. Pocak, kerek arc… Lily Collins a feleség. Jason Segel a betörő – nyomorult, nem tud kicsit sem félelmetes lenni.

Talán csak a film végére betett csavar dob egy kicsit az egészen – de ahogy elindul a jelenet, már lehet sejteni, hogy mi lesz a végjáték. Így van értelme mindannak a feszültségnek és titoknak, amit addig felépítettek.

Nekem nem tetszett – tipikusan az a film, amit fejfájás mellett félkómásan átszendereg az ember.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4917937430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása