Minden napra egy film

Minden napra egy film

A játszma

2022. október 21. - BBerni86

Eufemizmusnak érzem, hogy ennek a filmnek A játszma lett a címe. Az átverés, vagy valami hasonló sokkal jobban lefedné, hogy miről is van szó. Mert itt bizony mindenkinek van valami titka és rejtett lépései. Szinte semmi a_jatszma.jpgsem az, aminek látszik.

Eleve van egy speciális helyzet, a kommunista rendszerben járunk. Mindenki kémkedik mindenki után, és a párt mindent tudni akar, mindent tesztel. Egy olyan légkör, ahol minden hazugság és még az is szorong, nem érezheti magát biztonságban, aki a rendszer embere.

A készítők különben már rutinosak ebben a történelmi közegben. Témában, a szereplők viselkedésében is visszaköszönnek elemek, amelyeket az előző filmekből ismerünk. Ez nem vesz el az értékéből, ez egy új történet, csak okozott egy kis déjá vu érzést. (Főleg A vizsga tűnt fel lelki szemeim előtt.)

Milyen maga a történet? Elnéztem, de azért fárasztónak éreztem. Az, hogy tényleg mindenkinek hátsó szándékai vannak, és hatalmas létbizonytalanságban mozognak, nyomaszt és lenyomja a cselekményt is. Nem lehetett úgy nézni, hogy ne azon járjon az eszem, hogy mindenki mennyire nyomorult és mindenkinek mennyire rossz. Arról nem is beszélve, hogy magukat az embereket is mennyire elrontja, hogy ilyen világban élnek.

Merengtem is, hogy ki a főszereplő. Kinek kell itt drukkolni. Adná magát, hogy András a hős. Csak éppen bőven van olyan dolga, ami miatt inkább antihős. A viszonya még csak hagyján, de azzal került a jelenlegi pozíciójába, hogy a mentorát és a jótevőjét hátba döfte. Most is az hozza mozgásba a dolgokat, hogy fél attól, hogy meg kell fizetnie a korábbi bűneiért. Így elég nehéz vele együttérezni.

A felesége, Éva nagyon mellékszereplő. Keveset tűnik fel, és akkor is megosztó. Folyton ingat a film, hogy ez egy jó házasság-e? Az egyik percben kiáll mellette, közös céljaik vannak, majd azt látjuk, hogy inkább csak egymás mellett élnek, a nő már kerüli az intimitást a férjével. Abigél kap egyre nagyobb szerepet, de ő is megosztó. Túl könnyen belemegy, hogy besúgó legyen. Túl könnyen kezd viszonyt egy idősebb férfival. Egyes dolgokban túl naivnak látszik, másokban meg abszolút gátlástalan. A végére ennek meg lesz a magyarázata, de menet közben elidegenít attól, hogy neki drukkoljon az ember.

Nem véletlenül hagytam Pált a végére. Az egy dolog, hogy Kulka játssza, és látványosan rá van írva a szerep. Az élethelyzetét is beépítették a cselekménybe. Ő az, akire nem lehet a kor sarát rákenni a történetben. Hol áldozatnak tűnik, hol meg azzal szembesülünk, hogy nem véletlenül volt akkora név a maga korában. Talán ő az, akinek a tevékenységére még a játszma is illik. Ő nem átver másokat, meg gonoszkodik, csak úgy alakítja a dolgokat, hegy elérhesse a maga célját. Mindent összenézve ő a történet pozitív hőse, ha ennek ellenére főszereplőnek mégis inkább Nagy Zsolt Andrását érzem.

Ruhákban, helyszínekben igyekeztek hozni a korhangulatot is. Tetszett az is, ahogy variálják a belső tereket, így tömegjelenetek és utcai képek nélkül is úgy tűnt, hogy sok helyen járunk és bőven van mozgástere a filmnek. Így pl. nem azon merengtem, hogy milyen időben sikerült falujárásra indulni, sehol egy autó vagy másik ember, mintha egy kihalt vidéken járnának.

Mindennel együtt én elnéztem és lekötött, de azért Köbli írta történetek közül nem ez lesz a kedvencem. Erről jut eszembe, meg kellene néznem, hogy valamelyik kiadott kötetében ez a történet benne van-e.

Jut eszembe: annak van valami értelme, hogy a plakáton Nagy Zsolt ádámkosztümben feszít egy pisztollyal? Az valahogy olyan fura a többiek mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr917959626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása