Minden napra egy film

Minden napra egy film

Batman

(2022)

2023. október 30. - BBerni86

Még nem találtam jelzőt, amivel meg tudnám fogni, milyen volt ez a Batman. Sok mindent még most is emésztek benne, mert ez… kiveszett belőle a menő faktor. Mert igen, Bruce Wayne múltja tragikus, ő messze nem az a napfényes figura, mint Superman. De akkor is.

Megérkezett emo Batman? Depressziós, sötét, nyomorult, szomorú, céltalan és még sorolhatnám. Ennyire maga 000batman.jpgalatt levő Bruce Wayne-t még nem láttam. Pláne, amikor maszk sincs, csak Patterson arca, akkor aztán tényleg csak azt csodálom, hogy ez a szerencsétlen nem lett még öngyilkos. Batman az Igazság Ligájának az agya, és a vagyona, az azokon megszerezhető eszközökkel ő kicsit olyan, mint a Marvel Vasembere. Itt viszont nagyon nem így éreztem: inkább nézett ki ez a Batman és Bruce olyannak, akinek kellene egy kis kezelés az Arkham falai között, nem pedig annak, aki oda juttatja a bűnözőket.

Nincs meg benne Batman keménysége sem. Ok, nem öl, de ellátja a rosszfiúk baját. Erkölcsben, ökölben is szikla. itt viszont nem láttam benne azt a harcost, aki a korábbi filmekben megjelent. Nem érződött ki belőle, hogy miért lesz ő Gotham első számú igazságosztója, miért félnek már most tőle annyian. Ráadásul az eszközparkja is szegényes a korábban látottakhoz képest. Láttam már béna Batmobilt, de itt alig több a jármű egy sportkocsinál. A motor is teljesen szimpla, normális motornak tűnt. Egyedül a denevérruha repülős funkciója nézett ki valahogy, bár jellemző, hogy annak az akciónak is becsapódás lett a vége.

Az egész film is sötét és depresszív. Annyira le van nyomva mindenki hangulata, hogy rossz volt nézni is. Ez egy olyan Gotham, ahol mindenki, még a mesterbűnözők is nyomorultak. Ha Batman emo, akkor a városa is az. Vigasztalan, korrupt és elkeserítő. Amit szintén lehet menőn, izgalmasan tálalni, de ez a Gotham Sin City világától is kilométerekre van.

A gonoszok is meg lettek fosztva a misztikumoktól, és igyekeztek a képregény világ helyett egy ma is elképzelhető formába, hihetőbb alakba önteni őket. Ennek eredménye, hogy minden idők legbénább jelmezeit kapták. Pingvin simán ronda – fel sem ismertem Colin Farrellt, vissza kellett keresnem a stáblistán, kit is játszik. Pedig nem alakították madárszerűvé, semmi ilyesmi, csak ronda az arca. De a mélypont Rébusz és az a… nem is tudom mi, a fején. A fejébe húzott egy kukát? Rémes.

A szereposztás is egy az egyben a film stílusát hozza. Mert nevekkel van tele, még csak azt se mondhatom, hogy gyenge színészek. Van sztárfaktor. Csak éppen egyikük sem az a színész, akiért beülnék a moziba vagy poszterre tenném a falamon. Még Zoe Kravitz az, aki némi szexepilt bele tudott tenni Selina alakjába, de különben beszürkült alakok sorát kapjuk.

Annyira hiányzik ebből a filmből, hogy valaki legyen dögös vagy menő, vagy valami. Ne csak kukát húzzon a fejébe, vagy nézzen ki úgy, mint aki három nap után ébredt az elvonón. Mondjuk, legalább egy sokktól megkíméltek minket. Barry Keoghan Jokere csak felnevet és talán 1-2 mondatot mond, még csak nem is látjuk. Nem is akarom látni.

Egy jó történet nálam többet ér, mint az akció. De itt egyik sem teljesül. Rébusz terve nem üt elég nagyot, és közben nincsenek olyan összecsapások, amelyek feledtetnék velem, ami a történetből hiányzott.

A kritika különben szerette emo Batmant, annyira, hogy már a folytatás is tervben. 2025-re elvileg jön a 2. felvonás. Sőt, sorozatok nőnek majd ki belőle. Pingvin is kap saját sorozatot, meg Arkham is.

Nekem ez most túl komor volt. Sötét, több értelemben is. Ez a jobb film, de szívesebben néztem Black Adamet, ha már DC-ben gondolkodom.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2118246849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.11.11. 18:30:38

A TDK, a TDKR, a hetedik, a holló (örökké nem eshet) és a harcosok klubja frenetikus, közel hibátlan elegye lett. Pattinson nagyon jó batman, köröket ver Bale verziójára. Alfred és pingvin majdnem fölöslegesen vannak benne, inkább azér, hogy a batman világot reprezentálják, semmint valós funkcióval bíró karakterek. Mondjuk a spanyol tudás poén zseniális. A főellenség Rébusz/Hush ötvözet lett, és jól sikerült így is!
Mikor bemegy a pingvin klubba először az a daredevil sorozat legszebb pillanatait idézi. Mikor kilép a liftből szintén nagyon jó jelenet!
Nem tudom elképzelni, hogy is akarhat bárki is gothamban élni, hogy nem néptelenedett el még az egész 10 milliós gettó és nogozone?!?! Folytatás nem kell feltétlenül, de a pingvin sorozatra tuti vevő vagyok, és az arkham-ot is be fogom próbálni ha kész.
süti beállítások módosítása