Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Gentleman

1. évad

2024. július 30. - BBerni86

Nagyon törtem a fejem a korábbi filmmel mi a kapcsolat. Mert a történetben egyértelmű: ugyanaz a biznisz, nagyon hasonlóan intézve. De a szereplők között nem bírok kapcsolatot felfedezni. Aztán fel is adtam, néztem önmagában és nem agyaltam azon, ki kinek rokona vagy esetleg ellenfele a filmből.000thegentleman.jpg

A szemszög úgyis változott. Most nem a bűnszervezet az elsődleges közeg, illetve mégis, csak másképp. A történetbe Edward, vagyis Eddie oldalán csöppenünk, aki Halstead hercegének kisebb fia. Hivatásos katona. Éppen kiküldetésen van, amikor az apja állapota rosszabbodik és haza kell térnie elbúcsúzni, eltemetni az apját. Aztán nagyon hamar két és nem kellemes meglepetés éri: az első, hogy az apja felrúgta az évszázadok óta fennálló örökösödési rendet. Nem az elsőszülött fia, a drogos és folyton bajba keveredő Frederick – Freddie, hanem a kisebb fia az új herceg, minden birtok, vagyon és egyebek örököse. A második meg az, honnan volt az apjának pénze a birtokra, a veszteséges cégre és Freddie bajkeveréseire. A birtok alatt fűlabor üzemel, a Glass család üzlete.

Nem akarom átfogni a bonyodalmakat, mert részről részre lesz valami új és nagy a pörgés. Meg kell menteni Freddie-t, többször és több mindenből. A bűnszervezetnek is be kell segíteni több mindenbe. Eddie nagyon ki is akar szállni a bűnvilágból, mielőtt a család börtönben vagy a temetőben végzi. Nagyon sok mindent és nagyon rövid idő alatt tesznek.

A cselekmény tehát száguld. Ahogy a poszter is ígéri, egy másféle bűnszervezet történetébe nyerünk majd betekintést, mert Eddie másféle gengszter lesz, mint a többiek. Egy gentleman. Talán Susie vagy az apja volt, aki meg is fogalmazta? Egy született herceg, aki gond nélkül boldogul a nemesek világában és minden szívfájdalom nélkül fejbe lövi, akit kell.

Nem lehet, nem is kell teljesen komolyan venni, de különben még a reálisabban összerakott Ritchie filmek közé sorolnám. Pláne, hogy már láttam Cavill osztagát is, de arról majd később. Szórakoztató elsősorban és jól hozza azt a típusú világot és szereplőket, ami a rendező védjegye. A valóságnál sokkal fontosabb, hogy menők és lazák legyenek. Attól függően, éppen melyik szereplőt nézzük, másképpen cool alakok. Ritchie a ’rosszakat’ is összerakta stílusosan vagy kellően elmebetegnek. A kolumbiai kapcsolatokkal bíró nő a matchetével az őrült, Johnston az elegáns öltönyeivel és hatalmas vagyonaival a másik csoportba sorolható.

Ugyanakkor a laza, menő figurák mellett megjelennek a különféle kretének is. Freddie az egyik példa, aki aztán tényleg mindent el tud rontani, amit el lehet. A végén az öccse ki is fakad rá, amikor a bátyja bevallja, hogy kvázi a meggyilkolását fontolgatta. Hát igen, a hála a milliókért és minden segítségért nem feltétlenül a hátbaveregetés. De lehetne mondani Susie növénytermesztőjét is, elvarázsolt egy figura. Az egyéb szervezetek emberei között is van ilyen alak is, meg amolyan is.000thegentleman2.jpg

Fontos volt a szereposztás, ebből adódóan, mert a történet mellett a karakter adják el a műsort. Vannak egészen éles találatok: nekem Giancarlo Esposito milliárdosa volt a kedvencem, de kellemesen meglepődtem Kaya Scodelario Susie-ján is. Nekem az a színésznő annyira tinifilmes volt a fejemben, hogy kemény gengszternek el sem tudtam volna képzelni. Ugrándozni egy disztópiában, sellőt menteni a Napkirálytól, de semmi komolyabb. Ehhez képest teljesen jól működött hidegvérű bandavezérnek is. Theo James, mint Eddie – maradjunk annyiban, hogy mivel Eddie extrája az lesz, hogy meg se rezdül, bármin is kell keresztülvágnia magát, így nincs vele gond. Őt különben nem tartom különösebben jó színésznek, de ennyi ment neki. Inkább eye candy faktor, és jól is állnak neki az öltönyök vagy amit éppen ráadnak. De Ritchie szépen pakolta a sorozatba a szeretett színészeit, a rá jellemző mellékszereplőket is. Vinnie Jones inasa? Több kedvenc jelenetem az övé.

Mert humora is van a műsornak. Jones állatmentése, pl. a róka. Az már szinte abszurd, de talán azért tudtam annyira mosolyogni rajta. (Viszont az nagyon nem kellett volna, hogy Charlotte apjának személyét bolygatják. Tiszta felesleges vonal, minden előkészítés nélkül.) De arról is lehetne mesélni, hogy micsoda ötleket dobtak be egy-egy részbe. A náci lord. Vagy az öreg, akit már megszálltak a bandatagok, nehogy ugráljon. Amikor meg Eddie kimentené, mi a válasz? ’Nem is olyan rossz itt. Nem láttátok, milyen csajokat hoznak.’

Alapvetően pozitívak a kritikái is. Azon jót mosolyogtam, hogy aki szereti a rendező filmjeit, a sorozatot is szórakoztatónak találja majd. Én különben annak találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6418457013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2024.08.23. 11:07:50

Kihúzott szálakat a filmből, és fűzött bele ugyanekkor újakat. Összességében egy jó évad volt, de messze nem olyan gájricsis, mint a filmjei, vagy akár csak ennek az "anyafilmje". 8 részben, több, mint 6 órában valahogy nem működik a varázslat.
süti beállítások módosítása