Minden napra egy film

Minden napra egy film

Szellemek háza

2018. március 26. - BBerni86

Kísértős, orvosi kiértékelős, fenyegetett.

Eric Price lecsúszott figura: droggal és fizetett társasággal üti el a mindennapokat. Valaha sikeres orvos volt, de annak az időnek már vége. Őt találja meg a Winchester Társaság jogi csapata, és a segítségét kérik. A vagyonokat érő cég többsége az alapító özvegye, Sarah Winchester kezében van. Az idős asszony vidéken él, és letoltes_2.jpgfolyton építkezik. A vállalat szeretné, ha beszámíthatatlannakminősítené őt Eric, ezért szépen fizetnének is. A férfi a helyszínre utazik, és döbbenten látja, hogy emberek tucatjai napi szinten építkeznek, minden logika nélkül. Sarah ugyan józannak tűnik, de hamar rá kell jönnie a pszichológusnak, hogy itt bizony ő is alany. Sarah hisz benne, hogy a házba azok járnak kísérteni, akiket Winchester fegyverrel öltek meg. Eric karrierje is egy Winchester lövésétől tört meg, ami után a férfi 3 percig halott volt. Sarah akar tőle valamit, ami közel sem szakvélemény az elméjéről…

Az ilyen esetekről a legrosszabb írni, mert a csalódás miatt minden sokkal rosszabbnak érződik, mint amilyen ténylegesen volt. A Winchester (ez az eredeti cím, bár most a magyarosítás miatt nem kaptam szívinfarktust) a trailer és a casting miatt ígéretesnek tűnt, de a végeredmény csalódást keltő.

Kezdve azzal, hogy az ígéretesnek tűnő történetet elvitték a teljes klisék felé. Csak pár példát hadd említsek:

  • a tiltott, lezárt szoba természetesen azt a tragédiát idézi meg, ami a főhős életét kettétörte.
  • a cél, hogy a gyereket megmentsék, mert természetesen a gonosz szellem mindig a gyereket veszi célba, ki mást?
  • természetesen a bolondnak tűnő Sarahnak van igaza mindenben, milyen lenne már, ha tényleg bolond lenne a film főszereplője? (Ez mondjuk érdekesebb lett volna, ha elmebetegség lett volna, nem kiszámítható szellemek.)

De a kliséken még át bírtam volna lendülni, az ostobaság jobban fáj. Inkább el se mesélem, hogyan kellett a gonosz szellemmel leszámolni, mert az a film legaljába tartozik.

Nem volt meg az élmény a látványban sem. Még a ház se működött igazán. A belső terek még csak elmentek, de kívülről nagyon látszott, hogy nem a jobb CGI volt megfizetve.

Az ijesztés is csak a megszokott jump scream. Komolyan, előre meg tudtam mondani, mikor fog feltűnni egy szellem és hol. Aki már látott pár ilyen filmet, és valami ennyire klisés, adja magát. Elfordul a tükör. Hősünk mindig visszahúzza és belenéz. Mit gondoltok, egyszer mi fog felbukkanni mögötte? Na, ugye! Ez a film ilyenekkel operál.

Bár érteném, Helen Mirren miért játszotta el ezt a szerepet, még a karakterek is unalmasak.

Átlagnak elmegy, de ahogy már említettem, csalódás volt. Így most rosszabbnak érzem.

 

5/3 (Szellemek háza) nagyon röviden: csalódás. Részletesebben: a történet nem hozott egy eredeti fordulatot sem, és a trailer beígérte események sem következnek be. Puszta jump scream ijesztgetésnél többel nem is próbálkoznak, nem lett látványos. Még maga a ház CGI megteremtése se lett szép. Vagy ijesztő, ha már horror a zsáner. A karakterek nagyon semmilyenek. Hiába van benne egy Helen Mirren, ha ilyen unalmas a figurája. Talán az átlagot hozza a műfajból, de lényegesen többet szerettem volna: ijesztésből, szellemből, történetből.

https://www.youtube.com/watch?v=2pjQkGSbnOk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr713781924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása