Minden napra egy film

Minden napra egy film

12 feet deep

2018. április 06. - BBerni86

letoltes_5.jpgCsapdába esős, lelkizős, fenyegetett, túlélős.

Jonna és Bree nővérek, akik egy uszodában találkoznak. Jonna nemrég jött ki a rehabról. Bree itt újságolja el neki, hogy eljegyezte a barátja. A gyűrűt is megmutatná, de nem találja. Jonna veszi észre a medencében – bár már zárnak, és menniük kellene, a lányok visszaugranak a gyűrűért. A víz alatt vannak, a medenceőr nem látja őket, és rájuk zárja az üvegszálas fedelet. A lányoknak éppen csak ennyi hely marad, hogy levegőt vegyenek. Képtelenek kijutni, és az ünnepi, hosszú hétvége jön. A helyzetet bonyolítja Bree cukorbetegsége: ha nem jut a gyógyszeréhez, meg is halhat. Clara, a takarító éjjel rájuk bukkan, de segítség helyett zsarolásba és a lányok kínzásába kezd. Megindul a játszma a túlélésért.

Magyar címe még nincs, de roppant kíváncsi vagyok, mit találnak ki neki. Nálunk mozikba nem ment, de szerintem hamarosan dvd-n kiadják valami „elmés” címen. Ha magyarosítom, 3,6 méter mélység lenne, de tuti, valami mást találnak ki neki. Van kedvetek tippelni, mi lesz? Medencébe zárva. Vízbe temetve. Erre még visszatérünk!

A film különben nem kifejezetten mozifilm. Szerintem ez tévén működik jól. A története érdekes, de kis költségvetésű, kis helyen és kevés szereplővel játszódik. Pont olyasmi, amit este az ágyból elnéz az ember, leköti és még gondolkozni is lehet rajta.

Ugyan horrorként jegyzik, de szerintem ez egy thriller. Annak alapmotívumai vannak benne: a feszültség, a veszélyérzet, a nők kiszolgáltatott helyzete és a családon belüli erőszak témaként – regényalakban máris besorolnám a női thrillerek közé.

A történet egyszerű, de a cselekmény bővítésével, a múltbeli traumákkal igyekeznek bonyolítani. Kellett is, mert egy ennyire zárt térben kell valami, ami történik. Főleg, hogy egy medencében nagyon nincs mit csinálni – taposni a vizet, hogy ne fulladjanak meg. De azzal, hogy bejön rejtélynek a lányok gyerekkora, az apjuk halála, adnak egy plusz teret a filmnek. Igaz, hogy csak beszélgetnek, de ügyesen hozták össze az utalásokat, és ahogy ki lehet találni, mi történt akkor és miért.

A takarítónő és a lányok történetszála egyszerre jó is, meg nem is. Érdekes, kell a cselekménybe, de ugyanakkor butaság is. Most komolyan, ahogy oda-vissza rohangál a nő egész éjjel… nehéz komolyan venni. Egy-egy húzásnak értelmét se nagyon látom: Joona és a kiélezett csempe találkozása a takarítónővel, minek kellett? Mi volt a célja?

Látványra a zárt térrel tudnak csak játszani. Minimál helyszín, ahol a fényekkel lehet variálni. De ennek funkciója van, ez a zárt tér jelenti a fenyegetést, amit igyekeznek is érzékeltetni. Nincs látványelem benne, de nem is kellett bele.

A színészi alakítások is tévések. Clara karaktere zavaros, és ezt láttam a színésznőn is. Gyakran nincs értelme annak, amit csinál. Érdekes, mi lehetett a koncepció a karakter mögött. Alexandra Park az ismerős arc, nálunk is egyre többeknek – a Royals Királyság! címen már nálunk is nézhető. Nagyon más itt, igyekszik is, de én jobban bírom balhés hercegnőnek. Tobin Bell jelenléte csak jelképes, nem tesz semmit a filmhez.

Lehet hibákat találni benne, de tévében, egy estére jól elmegy. Ha lesz magyar címe, fogom jelezni! (Vajon, mennyire lesz rossz címe? Kíváncsi vagyok.)

 

12 feet deep - 5/4 tévéfilmes szint, de annak jó. Feszültséggel teli, érdekes, ha helyenként mesének is hat.

https://www.youtube.com/watch?v=mhK_e0qqg8U

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5713814544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása