Minden napra egy film

Minden napra egy film

Batman – Gotham by Gaslight

2018. május 09. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, nyomozós, kosztümös.

Gotham utcáin nincs biztonság. Feltűnt egy denevérnek öltözött férfi, aki egyesek szerint védelmező, mások bűnözőként tekintenek rá. Feltűnt egy sorozatgyilkos, aki magát Hasfelmetsző Jacknek nevezi, és prostituáltak sorát gyilkolja meg nagy kegyetlenséggel. Eközben Bruce Wayne egy világkiállítás megnyitójára készül, gyönyörű fehér várost emelve Gotham szívében, egy hatalmas óriáskerékkel. Éjjelente pedig a denevér jelmezben Jack nyomába jár. Mást talál, mint várta: a híres színésznő, Selina Kyle is Jack vadásza lenne – az egykori oroszlán idomár szövetkezik a sötét lovaggal, szerelmet is lelve Bruce mellett. De Jack sem rest, Bruce-ra tereli a gyanút, amit a szerelmében sértett Harvey Dent fel is használ vádemelésre. A Fehér Városban hullnak sorra az álarcok, és a hősök összecsapnak.batman-gotham-by-gaslight-poster.jpg

Mi a jó történetek ismérve? Hogy újramesélhetőek, minden kor a maga keretei közé tudja szabni. A Batman ugyan napjainkban, esetleg a nem túl távoli jövőben játszódik, de most láttam más korba áttéve – durva, hogy így is mennyire tudott működni! Anno olvastam egy olyan Sherlock Holmes regényt, amiben egy igazságosztó járta London utcáit – már akkor azt mondtam, az a figura pont olyan, mint egy viktoriánus Batman. Most tényleg érkezett egy ilyen Batman… (Még csak azt se mondhatom, hogy Sherlock nélkül. Bruce Wayne elejt egy megjegyzést híres tanáráról, akiben könnyű a londoni zsenire ismerni.)

De rengeteg kölcsönzés és ötlet van ebben a sztoriban, amik különleges ízt adnak neki. Mintha a viktoriánus kor javát ide ömlesztették volna. Wayne világkiállítása, az a Fehér Város pont olyan, mint amit Chicago készített az Eiffel toronyra és a párizsi kiállításra válaszul – ahol szintén volt egy nagyon híres sorozatgyilkos. (Igaz, őt nem emelték bele a sztoriba, csak a helyszínt.) Gotham éjszakai élete, a bandák, tele vannak Dickens kölcsönzésekkel. Hasfelmetszőt nem kell bemutatnom senkinek. De Houdini is ott van Bruce mesterei között.

Minderre rászabták a klasszikus Batman figurákat. Nagyon bírtam, ahogy a személyiségük magva maradt, miközben viktoriánus karakterek lettek, a mágiától megfosztva. Méregcsók pl. táncoslány lett, akinek a fellépő ruhája volt levelekből. Poison Ivy itt nem osztott halálos csókokat, nem engedelmeskedtek neki a növények, Jack el is kapta, végzett is vele.

A Hasfelmetsző személye különben az animáció nagy rejtélye, és durva, ki van a maszk mögött! Újraértelmeztek egy karaktert, akire nem is gondoltam volna, egészen a leleplezése utolsó lépcsőfokáig. Tetszett, hogy nem ragaszkodtak mereven az eredeti állásokhoz sem: ahogy Macskanő – Selina most lehet Bruce társa nőként és igazságosztóként is, ez a figura is lehet Jack, és el is tudják hitelesen adni annak!

Még abban is látok poént, ahogy Batman kütyüit átszabták a korra. Talán egyedül a kosztüm nem tetszett – nagyon le tudom sajnálni a teljes rendőrséget, akik ebben a bénaságban nem ismerik fel Gotham legismertebb polgárát…

Azért nem sumákolom el, hogy mi az animáció gyengéje. A külleme. Nagyjából olyan, mint a Suicide Squad Hell to pay. Képregényes, ez nem is hiba, a szereplőket is jól átalakították, de az akciók rettenetesen semmilyenek! (Bruce arca se tetszett, ha már itt tartunk.)

A történet, karakterek működtek, nekem tetszett. Jöhet a Batman Ninja, remélem, jó lett!

 

Batman - Gotham by Gaslight - 5/4 az ötlet zseniális, új életet lehel az egész Batman mitológiába. Csak a grafika lenne jobb…

https://www.youtube.com/watch?v=R7FuOmlAO1k

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9213900258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása