Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Terror

1. évad

2018. május 29. - BBerni86

Sarki expedíciós, fagyot és szörnyet túlélős, rejtélyes.

A brit Birodalom több okból is keres egy átjárót az Északi-sarkon: a dicsőségért, hogy megtalálták és gazdasági céllal is. A Terror és Erebus nevű hajók indulnak útnak, de nem várt nehézségekbe ütköznek. Egy éves útra készültek, maximum kettő, de beragadnak a jégbe. A hajók képtelenek tovább haladni, és egy titokzatos szörny is a környéken jár. Sorra ragadja el a tengerészeket, akik hiába igyekeznek levadászni a medvét. A kapitány elvesztése után Francis Crozier igyekszik összetartani a csapatot, de a külső veszélyek mellett egyre több belső fenyegetéssel is küzdenie kell: lázadással, a védelmébe vett eszkimó lány fenyegetettségével és a betegséggel is, amit a magukkal hozott konzervek terjesztenek.the-terror-amc-season-1-ratings-cancel-renew-season-2-590x332.jpg

Ezzel indul útjára egy új antológia sorozat. Hozzáteszem, még nem látom hogyan, mi lesz az összekötő elem. Az American Crime híres bűnügyeket veséz ki, az American Horror ugyanazzal a stábbal újabb és újabb horror mesét sző. De a Terror? Nem tudok másra gondolni, minthogy minden szériába lesz valami terror.

Ez a sorozat alapvetően történelmi, amibe vegyítettek egy kis thriller és nagyon ritkán horror elemeket. Érdekes is lett a végeredmény, amit egyelőre nagyon igyekszem megemészteni.

Az első részek után lelkes voltam: jól nézett ki, a történet is érdekesnek tűnt, és a szereposztásba is akadtak kellemes meglepetések. De ahogy ment előre a sorozat, engem fokozatosan elvesztettek. Nézzük is sorra!

1: a történet. Nagyon leült. Egyre jobban elvesztette a misztikus szálakat, maradt egy sima túlélő történet a vadonban, amibe nem sikerült igazi izgalmakat beletenni. Ha a cselekmény adott is volna ilyen érzetet, a kivitelezés megölte. Untam, és a végére már tényleg azt vártam, hogy legyen már vége. (Kissé gonoszan: egy karakter kivételével egyen meg mindenkit a medve, ezért drukkoltam.)

2: a látványvilág. Látszott, hogy CGI támogatása van, de eleinte a fenyegetettség és az egzotikus fagyos vidék elvitte. Keveset mutattak a medvéből, gondosan válogatták, mit nézetnek velünk. Aztán a felétől feladták. A havas táj helyett kis fehér köveset kaptunk. Mintha északról átkerültünk volna egy teljesen más vidékre. Elmondani nem tudom, mennyire irritált, ahogy ezeken a fehér köveken vontatták a csónakot. Azon gondolkoztam, hogy ez a filmen is kő akar lenni, vagy valaki komolyan azt hitte, hogy ezt hónak lehet nézni? Arról már nem is beszélek, milyen lett a vérszomjas jegesmedve. Minősíthetetlen.

3: a szereplők. Az elején sokakat sikerült érdekessé tenni, még azzal is jót játszottak, hogy közbe ez-az kiderült a múltjukról. De ezek a szálak megszakadnak, és mindenki egyre betegebb és érdektelenebb. Számomra a végére csak Goodsir jóléte volt érdekes, és mondanom se kell, pont ebbe kellett csalódnom. Ahogy az se meglepetés, hogy a sorozat legismertebb arca hal meg viszonylag a sorozat elején.

Azzal is bajban voltam, hogy megfejtsem, mi lehetett a sorozat célja és mondanivalója. Nem ijesztő, hogy horror legyen. A történelmi vonal a legerősebb, de akkor miért nem tettek bele egy normális jegesmedvét, és erőltették ezt a szellemes állatot? Passz. Nem fogok rájönni.

Az eleje tetszett, de a vége nagyon nem. A szintén nálunk forgott The Alienist messze jobb.

 

The Terror - 5/3 erős kezdés, látvány és hangulat, jó színészek, de a végére kifulladt. Még a látvány is.

https://www.youtube.com/watch?v=jaRAi5P9lPo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8014009046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása