Minden napra egy film

Minden napra egy film

Chicago PD

5. évad

2018. június 17. - BBerni86

Rendőrös, nyomozós, rendet fenntartós.

A különleges osztag életében sorra jönnek a nehéz helyzetek: Erin elment, és Jay nehezen talál magára a nő nélkül. Beépített emberként még viszonyba is bonyolódik az egyik megfigyelt személlyel, és csak az új társának köszönheti, hogy nem lesz komoly gond a viszonyból. Voight egy régi nemezise is feltűnik, aki korrupcióért nagyon el akarja kapni a férfit. Sorra veszi az osztag tagjait, és őket igyekszik a főnökük ellen fordítani. Ténykedése tragédiához vezet, és Hank visszavág érte. Közben fegyverkereskedőket vonnak ki a forgalomba, drogterjesztők ellen ténykednek, megoldanak egy robbantásos ügyet, amelyben az 51-es tűzoltóőrs is a segítségükre lesz.chicago_pd.jpg

A Chicago sorozatok a tűzoltókkal kezdtek, majd jöttek a rendőrök, orvosok és jogászok. Bánatomra a Justice, vagyis a jogi osztály csak egy évadot élt meg, de a másik három még műsoron marad. A legjobban a PD, a rendőrök nézettsége megy, amit kicsit nehezen értek meg. Nálam ez van a lista alján, én pl. szívesebben néztem a jogi ügyeket is.

Talán azért is, mert még mindig a PD az, amelyiknek a legszürkébb a filozófiája. Itt nincs meg az a hősiesség, felemelő etika a háttérben, ami a többi szakmát jellemezte. A tűzoltók, orvosok és jogászok is szembesültek olyan esetekkel, melyekben etikai kérdés is dönteni, de ők hősiesek végig, és példakép értékűek. A rendőrségen azonban, Voight osztagában a szürke a meghatározó szín. Ők is jót akarnak tenni, és önfeláldozóak, de végig a szakadék szélén egyensúlyoznak: kicsit másképp tesznek, és máris törvénytelen, amit tesznek.

Ebben az évadban, szinte konklúzióként Voight találóan meg is fogalmazza, hogy ő eltakarítja a szemetet az utcáról, kerül, amibe kerül. Ő látja a különbséget abban, hogy mocskos dolgot tesz jó célért, vagy simán korrumpálódni. Magyarán szólva: nála a cél szentesíti az eszközt. Amit valahol értek is, de ettől még nem fogadom be könnyebben a sorozatot.

Ebben az évadban a szokásosnál is kevesebb volt a magánéleti átívelés. A több részen át tartó szálak is valamiképpen rendőrségi esetekhez kapcsolódtak. Vagyis, ebben van jelenleg a legkevesebb szappan a Chicago sorozatok között. Ami nem baj, erősebb a rendőri életet bemutató jellege tőle a sorozatnak, de nehezíti a szereplőkkel az azonosulást. Értük nem tudok úgy drukkolni, mint akár a tűzoltókért, akár a dokikért. Ha belegondolok, akkor éreztem legjobban magam a PD nézésekor, amikor még itt volt Erin, és végre működni kezdtek a dolgai Jay-jel. Nekem hiányzik Sophia Bush a sorozatból…

Ha már színészek. Új arc Tracy Spiridakos, aki Upton nyomozó személyében Erin helyére jött. Külsőre megvan a hasonlóság, de magáról a nőről még keveset tudunk. Ha kicsit elmélyítik, nem lesz rossz váltás. Azt meg inkább nem minősítem, ahogy Jon Seda visszatért a Justice soraiból ide. Mondjuk úgy, én jobban bírtam a helyetteseit, mint őt.

Látványra is azt a szürkeséget hozza, ami szerintem témáiban is benne van a sorozatban. Komor, nyomott az egész, és lenyomja az ember hangulatát. Korrektek az akciók, amiket beletettek, de azért nem egy akciófilm szintjén. Nekem pl. nem is hiányzik komolyabb akció, jobban tetszene, ha a krimi vonalat erősítenék kicsit, mert nincs emlékezetes ügy.

Ugyan a Fire és a Med jobban bejön, de nézem ezt is. Korrekt, de nem pont az én világom.

 

Chicago PD - 5/3,5 nem tehetek róla, velük azonosulok legnehezebben. Komor, feszült, kicsit krimis.

https://www.youtube.com/watch?v=WaGt6oRbMRo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8414048104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása