Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bébibumm

2018. július 02. - BBerni86

bebibumm.jpgCsaládos, babát várós, anya – lánya konfliktusos.

Avril rég a felnőtt a családban, aki szinte anyaként pátyolgatja felelőtlen, fiatalos, 47 éves anyját. Rendszeresen nem is hiszik el nekik, hogy Mado az anyja. A családi vacsorán a fiatalok bejelentik, hogy gyereket várnak. Mado meg is rémül: csak nem az ő szobájába kerül a kicsi? Akkor nem tud gondoskodni róla a lánya? Volt férje karjaiba vigasztalódik, és 2 hónap múlva jön is a sokk. Mado is terhes. Otthon nem vallja be, hogy e kicsinek is Marc az apja, és abortuszra készül. De képtelen ártani a babának, titkolja másállapotát. Amikor Avril rájön a csalásra, borul a családi bili. Avril és férje elköltöznek, Mado egyedül marad. Marc próbál közeledni felé, de Mado inkább Avril felé irányítja: a lányuknak nagyobb szüksége van most rá. Míg Avril bekattan a terhességtől, Mado elkezd felnőni, és harcolni a szeretteiért.

A matek eleinte nem akart összejönni. Egyszerre terhes anya és lánya? Úgy, hogy egyik sem kamaszterhesség? De aztán a filmben ezt hamar tisztázzák, és innentől kezdve már nyugodtan mosolyoghattam a vígjátéki elemeken. (Igen, tudom, az én heppem a karakterek kora, de nem tehetek róla! Amíg nem jó a matek, nekem élvezhetetlen a sztori…)

A film játszik a műfajokkal is. Alapvetően komédia, de van benne valami keserédes íz is, bár lehet, hogy ezt csak én éreztem. Mert nem felelőtlen komédiázás van, a szereplők egy szakaszban komolyan szenvednek is, drámáznak. És nem viccesen. Gyakran a humor is másabb, nem felhőtlen, hanem visszafogottabb. De van benne szerelmi szál is, de ez is olyan, hogy van is, meg nincs is. Jobb, mintha nyálas csöpögés lenne, de hiányérzeteim is vannak. Amikor Avril bekattan, és a szülés után egyből rendbe jön? Hirtelen rádöbben, hogy mégis a férje neki az igazi? Ahogy Mado és Marc is furcsán szerelmesek. Arra van több nyom is, hogy egymást tekintik az igazinak, de ahogy távolról szeretik egymást… furcsa.

A család a téma, de azt nehezebben tudom megfejteni, mi az üzenet. A család olyan, amilyen, ha elfogadjuk a rokonaink, még akár ki is jöhetünk egymással? De nem, mert éppen az elutasítás kell ahhoz, hogy Mado változni kezdjen. Az már más kérdés, mennyire látszik, hogy miben lesz más a film végi, mint eleji nő.

És böki a csőröm, de én nem értem, miből élt! Értem, hogy a lányánál lakott, Avril vásárolt rá. De zsebpénzt is adott neki? És amikor elköltöztek? Meg egyáltalán, munkanélküliként hogy tudott létezni?

Nekem az se volt világos, hogy mi volt a múltban. Arra van utalás, hogy Marc a sok munka miatt keveset volt otthon, és ebbe unt bele Mado. Elváltak útjaik. Avril az anyjával nőtt fel, és ahogy elmondják, Mado nevelte akkor még. De akkor hogyan fordult ennyire a helyzet? Mado egyszer csak bekattant, és átment kamaszba?

Bele tudok kötni, de igazából lehet élvezni a filmet, és van benne franciás báj is. Könnyed, kellemes, ha logikailag minden nem is áll benne össze.

Juliette Binoche remekül néz ki benne, egészen le is döbbentem. Tényleg, el lehetne hinni, hogy a nővérét játssza Avril karakterének, nem az anyját. Jól is áll neki ez a felelőtlen, kamaszos lelkület – sokkal szívesebben néztem az ő, mint Camille Cottin jeleneteit.

Kis komédia, kis dráma, kis szerelem – nem egy meghatározó film, de egyszer simán nézős.

 

Bébibumm - 5/4 nem harsányan nevetős, de jópofa komédia, amiben Juliette Binoche nagyon rendben van.

https://www.youtube.com/watch?v=RETAo3D-T7I

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8414086767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása